Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

F-kort rente

Check mark iconSe den nuværende F-kort rente

Check mark iconPrognose for F-kort rentens udvikling

Check mark iconOversigt med fordele og ulemper ved F-kort

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

I dag udbydes der mange forskellige realkreditlån på det danske lånemarked. Et af lånene er F-kort lånet, der er et realkreditlån med en kort variabel rente.

F-kort renten har været stigende gennem de seneste år, hvilket har kunne mærkes hos de mange danske boligejere med F-kort lån, idet den stigende rente har resulteret i en højere ydelse.

Går du med overvejelser om at optage et F-kort lån, men ønsker du i første omgang et indblik i F-kort rentens udvikling og prognose? Så dyk ned i vores guide og bliv klogere på renten.

Hvad kendetegner en F-kort rente?

F-kort renten er en kort variabel rente, der afstemmes to gange om året. Det sker henholdsvis d. 1. januar og 1. juli.

F-kort renten fastsættes ud fra dels CITA-renten og dels et tillæg til ejerne af obligationerne.

Tillægget til CITA-renten opkræves for at sikre, at det er attraktivt for investorerne at købe obligationerne. Tillægget bestemmes på baggrund af det aktuelle obligationsmarked.

Optager du et F-kort lån, vil renten dermed blive justeret hvert halve år. Stiger renten, vil din ydelse blive højere, og tilsvarende vil din ydelse blive lavere, hvis renten falder.

F-kort rente 2024

F-kort renten bliver fastsat to gange i 2024 – henholdsvis d. 1. januar 2024 og d. 1. juli 2024.

Renten for første halvår af 2024 er på plads. Boligejere med et F-kort lån kommer i denne periode til at betale den nøjagtigt samme rente som i andet halvår af 2023.

At F-kort renten er uændret for første halvår af 2024 skyldes, at CITA-renten, der bestemmer F-kort renten, ikke har ændret sig siden forrige periode.

F-kort renten ligger på 4,11 % inkl. rentetillæg i første halvdel af 2024.

Prognose for de kommende 12 måneder

Det kan være svært at spå om, hvordan den korte variable rente kommer til at udvikle sig de kommende 12 måneder, men flere banker kommer med et kvalificeret bud på dette.

En række danske banker, herunder Nykredit og Nordea, forudser i nye prognoser, at F-kort renten kommer til at falde i 2024 og 2025.

Hvis prognoserne holder stik, betyder det, at du kan se frem til at betale en lavere ydelse, hvis du har et F-kort lån.

Fordele og ulemper ved F-kort

F-kort lån har tidligere været nogle af de mest populære realkreditlån, hvilket skyldes, at der har været, og fortsat er, visse fordele ved denne type lån.

Der er dog også ulemper og risici ved F-kort lån. Såvel fordelene som ulemperne vil vi belyse nedenfor.

Fordele ved F-kort rente

Her er fordelene ved at optage et F-kort lån:

  1. Renten er lavere end på et fastforrentet lån – Den uden sammenligning største fordel ved F-kort er, at renten på denne type lån er lavere end på et fastforrentet lån på optagelsestidspunktet. Til gengæld skal du affinde dig med, at renten kan stige og falde i lånets løbetid.
  2. Der er mulighed for op til 10 års afdragsfrihed – En anden fordel er, at du kan vælge afdragsfrihed i op til 10 år. Ønsker du i en kortere eller længere periode ikke at betale afdrag med henblik på at skabe luft i budgettet, er dette altså muligt.
  3. Du kan forkorte eller forlænge lånets løbetid løbende – Hvis din økonomi ændrer sig i lånets løbetid, kan du forkorte eller forlænge løbetiden på lånet, så lånet kommer til at passe bedre til din økonomiske situation.

Ulemper ved F-kort rente

Her er ulemperne ved at optage et F-kort lån:

  1. Renten kan på sigt overstige den faste rente – F-kort-renten er, som nævnt, lav ved optagelsestidspunktet, men da renten er variabel, vil den potentielt kunne stige så meget, at den bliver højere end den faste rente.
  2. Der er mindre budgetsikkerhed – Din ydelse kan blive højere eller lavere i lånets løbetid alt efter renteudviklingen. Dette gør det sværere at bestemme, hvor mange penge du skal afsætte til gældsafvikling, og det betyder konkret mindre budgetsikkerhed.
  3. Din friværdi er kun beskyttet i et mindre omfang – En evt. rentestigning kan resultere i faldende boligpriser, men da størrelsen på dit lån ikke ændrer sig, vil det påvirke din friværdi negativt. Dette kan være problematisk, hvis du vil sælge din bolig, idet friværdien er mindre beskyttet, sammenlignet med hvis du havde et fastforrentet lån.

F-kort lån er faldet i popularitet

F-kort lån har tidligere været enormt populære, men for nylig har en velrenommeret dansk cheføkonom spået, at efterspørgslen på denne type og lignende lån har toppet.

F-rentens udvikling gennem de seneste år er en af hovedårsagerne til, at færre danskere end førhen vælger at optage de risikable lån med variable renter.

Alternativer til F-kort

Der er mange alternativer til F-kort.

Ønsker du et lån med en variabel rente, er det f.eks. oplagt at optage både F1-, F3- og F5-lån, hvor renten låses fast i henholdsvis 1, 3 eller 5 år.

F3- og F5-lån kommer med større budgetsikkerhed, idet renten kun ændres hvert tredje eller femte år. Optager du i stedet et F1-lån, vil du være mere disponeret over for renteændringer – på godt og ondt.

Vil du gerne kende renten i hele lånets løbetid, skal du i stedet for førnævnte vælge et fastforrentet lån, eksempelvis et klassisk 30 års realkreditlån med afdrag.

2024-02-05

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - f kort rente

Hvad er renten på F-kort?

Renten på F-kort er i skrivende stund 4,11 % inkl. rentetillæg. Vær opmærksom på, at renten kan ændre sig, da den fastsættes på ny to gange om året.

Hvornår fastsættes F-kort renten?

F-kort renten fastsættes to gange årligt. Det sker på to faste datoer hvert år – d. 1. januar og 1. juli.

Hvorfor er F-kort renten stege

F-kort renten har været opadgående i en række af år, hvilket har gjort F-kort lån dyrere. Forklaringen skal findes i, at CITA-renten, der danner grundlag for F-kort renten, er steget kraftigt i en periode. Der er flere faktorer, der har indflydelse på renteudviklingen. De mest centrale faktorer er henholdsvis prisstigninger i samfundet og den økonomiske vækst.

Hvornår er et F-kort lån et godt valg?

F-kort lån er for dig, der ønsker at optage et fleksibelt og billigt realkreditlån, hvor der er mulighed for at få op til 10 års afdragsfrihed. Lånet er dog forbundet med stor risiko, hvorfor du skal have en vis risikovillighed og være indstillet på, at din månedlige ydelse kan ændre sig gennem lånets løbetid.

Resurs Bank DK
Ikano Bank DK
AcceptLån DK
Nordcredit DK
TF Bank DK
Bank Norwegian DK
Ferratum DK
Leasy DK
KreditNU DK
Remember DK
Facit Bank
Cashper DK