Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Afdragsfrit lån

Check mark iconSammenlign afdragsfrie lån

Check mark iconFå et skræddersyet lån med afdragsfrihed

Check mark iconKort ansøgningsproces

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Som låntager skal du forholde dig til rigtig mange ting. Du skal bl.a. forholde dig til ting som lånebeløb, løbetid og ikke mindst afdragsfrihed.

Planlægger du at optage et lån, eksempelvis et realkreditlån eller et forbrugslån, så skal du overveje grundigt, om du foretrækker et afdragsfrit lån eller ej. 

Der er både fordele og ulemper forbundet med at optage et lån med afdragsfrihed. Nogle af disse fordele og ulemper vil vi belyse i denne guide, så fortsæt læsningen.

Med afdragsfrihed på dit lån vil du f.eks. kunne skabe luft i budgettet og skabe plads til at afdrage på anden gæld. Lyder det som sød musik i dine ører, så ansøg om et afdragsfrit lån allerede i dag. 

Hvad er et afdragsfrit lån?

Et afdragsfrit lån er et lån med afdragsfrihed.

Afdragsfrihed vil sige, at du ikke skal betale afdrag på din gæld i en given periode. Perioden kan lyde på alt fra få måneder til mange år. 

I den afdragsfrie periode sætter du dine afdrag på pause, men du skal fortsat betale renter og bidrag. Afdragsfrihed er altså ikke gratis. 

Ved realkreditlån er der mulighed for at få afdragsfrihed i op til 10-30 år sammenlagt. Du skal, uanset om du ønsker et lån med fast eller variabel rente, godkendes til afdragsfrihed. 

Det er desuden vigtigt at bemærke, at den eller de afdragsfrie periode(r) ikke påvirker lånets løbetid. Optager du f.eks. et 30-årigt lån, så har du maksimalt 30 år til at tilbagebetale lånet, hvad end du har afdragsfrihed i fem eller 10 år. 

Hvilke lånetyper byder på mulighed for afdragsfrihed?

I dag findes der op til flere typer af lån, hvor der er mulighed for at få en eller flere afdragsfrie perioder.

Det mest populære lån med afdragsfrihed er naturligvis realkreditlånet. Der er typisk tale om større lån til finansiering af ejendom, hvor ydelsen foruden afdrag består af renter og bidrag. Renterne og bidragene slipper du ikke for, men med afdragsfrihed kan du udskyde selve tilbagebetalingen af lånet (i op til 10-30 år).

Afdragsfrihed bringes oftest i spil, når det drejer sig om realkreditlån, men der findes også andre lån med afdragsfrihed, eksempelvis forbrugslån. Flere låneudbydere tilbyder, at du som låntager kan få et forbrugslån med en eller flere afdragsfrie perioder (typisk op til fem måneder). 

Afdragsfrit lån eksempel

Du ved nu, hvad et afdragsfrit lån er, og hvilke lånetyper der findes med afdragsfrihed. Så langt, så godt.

I dette afsnit vil vi gerne komme med et konkret eksempel på et lån med afdragsfrihed, så du kan få en lidt bedre forståelse for fænomenet. 

Eksempel med 10 års afdragsfrihed:

 • Du låner 1.500.000 kr. til en ejerlejlighed

 • Ydelsen er 16.100 kr. pr. kvartal (bestående af 12.500 kr. i afdrag, 3.000 kr. i rente og 600 kr. i bidrag)

 • Der er tale om et 30-årigt realkreditlån

Optager du et lån på 10 år skal du kun betale renter og gebyrer. I denne periode skal du altså kun betale 3.600 kr. pr. kvartal (renter + bidrag).

Efter endt afdragsfri periode skal du i gang med at afdrage på selve lånet, og så skylder du fortsat de 1.500.000 kr., du har lånt til ejerlejligheden. 

Fordele og ulemper ved at optage et lån med afdragsfrihed

Som låntager skal du vide, at der er fordele og ulemper ved alle lånetyper og alle låneformer – og her er lån med afdragsfrihed desværre ingen undtagelse. 

Lad os kigge nærmere på de positive og de negative sider ved denne måde at låne penge på herunder.

Fordele

 1. Det giver økonomisk tryghed - Et afdragsfrit lån kan være med til at sikre tryghed, idet du takket være afdragsfriheden undgår, at din økonomi smuldrer, hvis dit liv ændrer sig. Da du slipper for at betale afdrag i en periode, så er du mindre sårbar, hvis du f.eks. mister jobbet, skal på barsel eller bliver tvunget til at gå ned i løn. 

 2. Der bliver plads til at afdrage på anden (og dyrere) gæld – Afdragsfrihed kan gøre det muligt at afdrage på anden (og dyrere) gæld. Det kan f.eks. være gæld, der stammer fra forbrugslån, kassekreditter eller lignende. Du kan dermed få din dyre gæld ud af verden. 

 3. Du kan forsøde hverdagen – Drømmer du om at renovere køkkenet, rejse sydpå med hele familien eller at købe en flot motorcykel, men er dit rådighedsbeløb lavt, så kan du skabe luft i budgettet ved at gøre brug af afdragsfrihed. 

Ulemper

 1. Dit lån bliver dyrere – Den første og største ulempe handler om, at dit lån bliver dyrere, hvis du vælger et lån med afdragsfrihed. Da du betaler renter og bidrag i hele den afdragsfrie periode, så vil omkostningerne til lånet alt andet lige blive højere, end hvis du havde valgt at afdrage på lånet i hele perioden. 

 2. Du er mere sårbar, hvis din boligs værdi falder – Det har historisk set været gunstigt at investere i mursten, men det er ingen hemmelighed, at hvis din bolig mod forventning falder i værdi, så vil din økonomi være ekstra sårbar, idet du ikke har afdraget på lånet, men kun betalt renter og bidrag. Risikoen for at lide et tab er altså større, hvis du ikke afdrager på lånet. 

Afdragsfrihed regler – Disse regler skal du kende

Hvornår kan man få afdragsfrit lån?

For at få besvaret dette spørgsmål er det nødvendigt at stille skarpt på de aktuelle afdragsfrihed regler.

Reglerne dikterer bl.a. den maksimale længde på den afdragsfrie periode. Vi gennemgår nogle af reglerne nedenfor, så du får et godt og overskueligt overblik.

Typiske regler for afdragsfrihed (kan variere fra udbyder til udbyder):

 • Den afdragsfrie periode kan være på op til 30 år 

 • Belåningsgraden må ikke overstige 60 %

 • Kravene til din indtægt og privatøkonomi kan være flere og strengere, hvis du ønsker afdragsfrihed 

 • Det er muligt at få afdragsfrihed på lån med både variable og faste renter 

 • Tilbuddet om afdragsfrihed vil i nogle tilfælde kun ydes til helårsboliger (vær opmærksom på dette, hvis du vil låne til sommerhus eller kolonihavehus) 

Bemærk: Reglerne kan ændre sig, så hold dig opdateret og søg evt. rådgivning

2022-03-25

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - afdragsfrit lån

Hvad betyder afdragsfrihed?

Afdragsfrihed på lån betyder, at du i en kortere eller længere periode ikke skal betale afdrag. Optager du et forbrugslån eller realkreditlån med afdragsfrihed, så betaler du kun renter og bidrag i den afdragsfrie periode. Du udskyder altså selve tilbagebetalingen af lånet.

Hvad koster et afdragsfrit lån?

Det findes der ikke et konkret svar på, men gør du brug af en låneberegner, så vil du kunne beregne de eksakte omkostninger. Du kan også indhente uforpligtende tilbud her på siden. Husk at afdragsfrie lån ikke er gratis. Du skal i hele låneperioden betale renter og bidrag, og når afdragsfriheden udløber, så skal du i gang med at afdrage på selve gælden.

Hvem kan få afdragsfrie lån?

Det findes der ikke et konkret svar på, men gør du brug af en låneberegner, så vil du kunne beregne de eksakte omkostninger. Du kan også indhente uforpligtende tilbud her på siden. Husk at afdragsfrie lån ikke er gratis. Du skal i hele låneperioden betale renter og bidrag, og når afdragsfriheden udløber, så skal du i gang med at afdrage på selve gælden.

Hvem kan få afdragsfrie lån?

Som udgangspunkt kan alle over 18 år få et afdragsfrit lån, hvis de øvrige betingelser er opfyldt. En vigtig forudsætning for at få afdragsfrihed er, at belåningen er under 60 %, og at man i øvrigt kan kreditgodkendes. Ved optagelse af realkreditlån og tilsvarende lån kræves det, at man har en sund privatøkonomi.

Hvornår udløber min afdragsfrihed?

Afdrager du på et realkreditlån, forbrugslån eller et tilsvarende lån, og har du mistet overblikket over din afdragsfrihed, så tag kontakt til långiver. Du kan også dykke ned i din låneaftale for at finde svar på, hvornår den afdragsfrie periode udløber.

TF Bank DK
Nordcredit DK
Remember DK
Unilån DK
Leasy DK
Bank Norwegian DK
Facit Bank DK
Ferratum DK
AcceptLån DK
Cashper DK
Ikano Bank DK
Resurs Bank DK (Car)
KreditNU DK
Resurs Bank DK