Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Lån i friværdi

Check mark iconGuide til at låne i friværdien

Check mark iconGennemgang af fordelene ved at låne i boligens friværdi

Check mark iconOverblik over betingelserne og omkostningerne ved at låne i friværdien

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Lån i friværdi er en billig og fordelagtig måde at låne penge på.

Er du derfor ejer af enten en ejerbolig eller andelsbolig, og mangler du flere penge mellem hænderne, skal du overveje at benytte denne lånemulighed.

I guiden her vil du få svar på, hvordan du låner i din boligs friværdi, hvad det koster, hvilke fordele der er ved lånemuligheden, hvad du kan låne til og meget mere. Vi kommer omkring det hele.

Hvad er friværdi?

Friværdi er pr. definition differencen mellem den faktiske værdi af en bolig og gælden i boligen. Der opstår friværdi i boligen, i det øjeblik hvor boligens værdi overstiger restgælden i boligen.

Du skal derfor være bekendt med, hvor meget din bolig er værd på nuværende tidspunkt, og hvor stor din restgæld i boligen er, for at beregne boligens friværdi.

Du har mulighed for at bruge en friværdiberegner til at beregne den estimerede friværdi i boligen, men for en præcis beregning skal du kontakte dit pengeinstitut.

Eksempel: Din bolig har en værdi på 2.800.000 kr., og din restgæld lyder på 1.550.000 kr. I dette eksempel har du en friværdi på 1.250.000 kr.

Friværdien ændrer sig løbende

Friværdien kan være enten positiv eller negativ, og den vil helt naturligt kunne ændre sig over tid.

I de fleste tilfælde vil der være positiv friværdi, hvilket vil sige, at boligens værdi er højere end restgælden i boligen. Den positive friværdi stiger i takt med, at boligens værdi stiger, og du afdrager på dit lån.

I perioder, hvor boligpriserne falder, vil din friværdi potentielt udvikle sig i en negativ retning, selvom du afdrager på din gæld som vanligt.

Af ovenstående grunde skal du have genberegnet boligens friværdi, hvis det er flere år siden, at den sidst er blevet beregnet.

Sådan låner du i din boligs friværdi

Hvis du er ejer af en ejerbolig eller andelsbolig, og det er gået op for dig, at du har positiv friværdi i din bolig, skal du overveje at låne i din boligs friværdi, da det kan være vejen til et billigt lån.

Du har helt overordnet to forskellige muligheder, når du vil låne i din boligs friværdi. De to muligheder er følgende:

  1. Optag et tillægslån

eller…

  1. Omlæg dit nuværende lån

Læs videre for at blive klogere på, om det er mest hensigtsmæssigt for dig at vælge den ene eller anden løsning.

#1 Optag et tillægslån

Den første mulighed er at optage et tillægslån. Her optager du, som navnet antyder, et nyt lån ved siden af dit eksisterende lån.

Hvis du ikke kan opnå en økonomisk besparelse ved at omlægge dit realkreditlån, kan det i mange tilfælde bedre betale sig at optage et tillægslån.

Det er ofte markant billigere at optage et tillægslån i boligens friværdi end at optage et banklån eller forbrugslån, hvorfor mange boligejere udnytter denne mulighed.

#2 Omlæg dit nuværende lån

Den anden mulighed – og en meget populær en af slagsen – er at omlægge dit nuværende lån.

Hvis du planlægger at omlægge dit nuværende realkreditlån, bør du overveje, om du samtidig vil låne flere penge i din bolig.

Det er nemlig billigere at gøre det samtidig end først at omlægge lånet og derefter optage et tillægslån med dertilhørende gebyrer.

Ved at omlægge dit lån kan du måske få enten en mindre restgæld eller en lavere månedlig ydelse.

Der kan altså være økonomiske fordele ved låneomlægning, og så er det samtidig en god anledning til at låne i boligens friværdi.

Så meget kan du låne i din friværdi

Du kan som hovedregel låne op til 80 % af din boligs værdi som realkreditlån. For fritidshuse er grænsen lidt lavere – nemlig 75 %.

Med andre ord: Dit eksisterende lån i boligen og dit nye lån i friværdien må maksimalt udgøre 80 eller 75 % af boligens værdi – afhængig af om det er en ejerbolig eller et fritidshus.

Hvornår er et lån i friværdien den bedste lånemulighed?

I dag kan danske låntagere vælge mellem en lang række forskellige lånetyper og lånemuligheder. Du kan optage et banklån, forbrugslån, kviklån, minilån eller mobillån, eller du kan låne i din friværdi.

Sidstnævnte – lån i friværdien – er den bedste lånemulighed i følgende tilfælde:

  1. Du har en friværdi på minimum 100.000 kr.

  2. Du har planer om at omlægge dit lån eller har mulighed for at optage et tillægslån

Hvad koster det at låne i friværdi?

Det er ikke gratis at låne i friværdi, og det er netop årsagen til, at du kun bør overveje denne mulighed, hvis du vil låne minimum 100.000 kr.

Ved omlægning af lån, hvor du samtidig låner flere penge i din bolig, vil der typisk være omkostninger til både pengeinstituttet, realkreditinstituttet og staten.

Der er også omkostninger forbundet med at optage et tillægslån, eksempelvis afregningsprovision, lånesagsgebyr m.v.

Lån i friværdi til mange forskellige formål

Afslutningsvis er det vigtigt at pointere, at lån i friværdi ikke nødvendigvis skal gå til at finansiere boligrelaterede investeringer.

Mange boligejere vælger at låne i friværdien til boligforbedringer som en tilbygning eller en renovering af køkken eller bad, men lånet kan også bruges til mange andre formål.

Du kan f.eks. bruge boligens friværdi til følgende:

  • Bilkøb

  • Rejser og oplevelser

  • Bryllup

  • Afvikling af anden gæld

  • Investering i sommerhus

  • … og meget mere!

2023-06-12

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - lån i frivørdi

Hvordan beregner man friværdi?

Du beregner boligens friværdi ved at trække boligens restgæld fra boligens værdi. Friværdien er nemlig forskellen på henholdsvis værdien og restgælden på boligen.

Sørg for at få vurderet boligens værdi på ny, hvis det er længe siden, at der sidst er blevet foretaget en vurdering.

Hvad er friværdi i andelsbolig?

Friværdien i en andelsbolig beregnes på en lidt anden måde end ved ejerboliger. Andelsboligens friværdi beregnes nemlig med udgangspunkt i andelens værdi og din del af foreningens gæld.

Stiger andelsboligens værdi, eller betaler du af på din gæld i andelsboligen, vil du opbygge friværdi.

Hvem kan låne i friværdien?

Du kan som hovedregel låne i friværdien, hvis du har opbygget en friværdi på minimum 100.000 kr., og hvis du kan blive kreditgodkendt.

Långiver laver en ny kreditvurdering af dig, hvor de kigger på din samlede økonomi, herunder indtægter, udgifter, gældsposter m.v.

Hvad koster det at låne i friværdien?

Du bør indhente et personligt lånetilbud, hvis du ønsker svar på, hvad det koster at låne i friværdien. Det kan nemlig variere meget.

TF Bank DK
Cashper DK
Ikano Bank DK
Nordcredit DK
Resurs Bank DK (Car)
Ferratum DK
KreditNU DK
AcceptLån DK
Resurs Bank DK
Leasy DK
Facit Bank
Remember DK