Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Rente

Check mark iconDefinitionen på en rente

Check mark iconBeregning af renter

Check mark iconViden om renters rente

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Rente er muligvis det begreb, du vil støde på allerflest gange, når du bevæger dig ud i låneuniverset.

Det er nemlig en faktor, der har stor betydning for både långiver og låntager. Långiver ønsker naturligvis en så høj rente som muligt, da det betyder, at långiver tjener flere penge, mens låntager ønsker en så lav rente som muligt, da det er ensbetydende med et billigere lån.

Du har sandsynligvis allerede en god fornemmelse af, hvad en rente er, og hvad det vil sige at betale renter, men du vil med garanti blive klogere, hvis du læser hele artiklen.

På denne side vil du ikke kun kunne læse om, hvad en rente er, og hvordan renten beregnes.

Du vil også blive sat ind i, hvor mange rentetilskrivninger der sker om året, hvorfor du også skal tage højde for renters rente og meget mere.

Med andre ord kommer vi hele vejen rundt, og vi gør dig derved til renteekspert.

Hvad er en rente?

Der findes efterhånden mange definitioner på, hvad en rente er, og nogle definitioner er mere forståelige end andre.

Slår du rente op i ordbogen, så vil du blive præsenteret for følgende betydning; ”periodisk ydelse, som en långiver modtager som betaling for at låne sine penge ud…”

Ovenstående beskriver meget godt, hvad en rente er. Den omtalte ydelse – i form af renten – udgøres som en fast eller variabel procentdel af lånets størrelse og kan f.eks. lyde på 5 eller 10 %.

Jo højere renten er på dit lån, desto høje renteudgifter skal du afholde, og desto dyrere bliver dit lån.

Som låntager skal du forholde dig til to forskellige rentetyper – henholdsvis variabel rente og fast rente. Det siger lidt sig selv, men skulle du være i tvivl, så kan vi fortælle, at den faste rente har den samme rente i hele løbetiden, mens den variable rente kan variere i lånets løbetid.

Ergo er renter noget, du skal betale for at låne penge.

Foruden renter kan der opkræves gebyrer til administration, betaling osv.

Sådan beregnes renter

Selvom det er nyttigt at vide, hvad der definerer en rente, så skal du også gerne vide, hvordan man beregner renter.

For at kunne beregne dine renteudgifter skal du være bekendt med følgende faktorer; lånets størrelse, lånets rente, lånets løbetid og antal rentetilskrivninger.

Eksempel: Låner du 10.000 kr. med en løbetid på ét år og en rente på 10 %, og sker der kun én rentetilskrivning pr. år, så vil renteudgifterne løbe op i 1.000 kr. I dette tilfælde skal du altså tilbagebetale 11.000 kr. inkl. renter.

Formel til beregning af renter: X*(1+r)^n (X er lig med lånebeløb, R er lig med procent stigning og N er lig med antal terminer)

Med ovenstående formel kan du let beregne dine renteomkostninger.

Selvom det kan være meget rart at kende til denne formel, så skal du være bekendt med, at du sjældent er nødt til at lave beregningen på egen hånd. De fleste låneudbydere sørger nemlig for at beregne alt dette for dig, og disse data bør derfor fremgå af dit lånetilbud.

Hvor mange rentetilskrivninger på årlig basis?

Det har stor betydning for dine låneomkostninger, om renterne beregnes i procentdele af det lånte beløb pr. måned, kvartal eller år.

Typisk beregnes det i procentdele af det lånte beløb pr. år, men i nogle tilfælde sker der hyppigere rentetilskrivning.

Jo hyppigere rentetilskrivning, desto dyrere bliver dit lån, hvorfor det er en vigtig faktor at tage højde for.

Er der kun én rentetilskrivning pr. år, så skal du så vidt muligt vælge en løbetid på ét år eller derunder. Så slipper du nemlig for at skulle forholde dig til renters rente.

Sker der mere end én rentetilskrivning pr. år, så bør (skal) det fremgå af dit lånetilbud. Derfor er det vigtigt, at du også får læst det, der står skrevet med småt.

Du skal også tage højde for renters rente

Du har helt sikkert stødt på begrebet rente før, men hvad med renters rente? Hvad er nu det for noget?

Renters rente handler kort og godt om at forrente den samme pengebeholdning flere gange. Det er vel at mærke noget, du skal være opmærksom på, hvis du optager et lån med en løbetid på mere end ét år, idet der typisk sker én rentetilskrivning pr. år.

Eksempel: Du har optaget et lån på 10.000 kr. med en årlig rente på 10 %. Efter ét år vil du skylde 11.000 kr., og det er nu de 11.000 kr., du skal tage højde for, når du skal beregne, hvor mange penge du skylder. 10 % af 11.000 kr. er 1.100 kr., så efter to år skylder du 12.100 kr. (11.000+1.100). Dette gør sig gældende, hvis du ikke har afdraget på lånet i perioden.

Som du måske har regnet ud, så er renters rente altså med til at gøre dine omkostninger højere og dermed dit lån dyrere. Derfor skal du holde antal rentetilskrivninger og løbetiden nede på et minimum.

Hvad afhænger renten på mit lån af?

Renten på dit lån afhænger af mange forskellige faktorer.

Først og fremmest har lånetypen meget at sige.

Et boliglån, hvor långiver kræver sikkerhed i din bolig, byder f.eks. på en meget lavere rente end forbrugslånet, der kan optages uden at stille sikkerhed over for långiver.

Renten afhænger i høj grad også af din privatøkonomi.

Jo højere indtægt og jo højere rådighedsbeløb, desto lavere en rente vil du typisk få tilbudt.

Også dit valg af låneudbyder kan påvirke renteniveauet. Ikke alle låneudbydere er lige konkurrencedygtige nemlig.

Slutteligt må du forvente, at renten afhænger af, om du låner alene eller med en medansøger. Sidstnævnte kan klart anbefales for at gøre sig kvalificeret til en lavere rente.

Et lån med en lav rente er ikke nødvendigvis billigt

Slutteligt er det vigtigt for os at slå fast, at du ikke nødvendigvis er garanteret et billigt lån, blot fordi renten er lav.

Et lån med en attraktiv rente på blot 5 % kan i princippet godt være et dyrt lån. Det er en mulighed, hvis der opkræves meget høje gebyrer fra långivers side.

2022-06-21

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - rente

Hvad er en god rente?

Renten skal, set fra dine øjne som låntager, være så lav som muligt, men hvornår er en rente god? Det findes der ikke noget konkret svar på, men når det drejer sig om forbrugslån uden sikkerhed, så vil en rente på 5-7 % typisk være tilfredsstillende. En lavere rente kan dog opnås ved bl.a. boliglån og realkreditlån.

Hvor kan jeg låne til den laveste rente?

Sambla hjælper dig med at finde banken med den laveste rente. Du kan helt gratis indhente tilbud fra flere banker og dermed finde ud af, hvor du opnår den laveste og dermed bedste rente.

Remember DK
TF Bank DK
Ferratum DK
Facit Bank
Nordcredit DK
Ikano Bank DK
Cashper DK
KreditNU DK
Resurs Bank DK (Car)
Resurs Bank DK
Leasy DK