Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Fastforrentet lån

Check mark iconGennemgang af fordele og ulemper ved fastforrentede lån

Check mark iconFå et indblik i renteudviklingen

Check mark iconVærd at vide om tilbagebetaling af fastforrentede lån

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Der findes to typer renter bestående af en fast rente og en variabel rente. I denne guide stiller vi skarpt på lån med faste renter, der også er kendt som fastforrentede lån.

Du vil her kunne læse om, hvad der definerer et fastforrentet lån, hvilke fordele og ulemper der er ved denne type lån, hvorvidt det er bedst at vælge et fastforrentet lån med eller uden afdrag m.v.

Hvad er et fastforrentet lån?

Et fastforrentet lån er et lån med en fast rente, hvilket vil sige, at renten er fast i hele lånets løbetid. Det er et meget simpelt lån, idet renten er uafhængig af den generelle renteudvikling.

Dette står i kontrast til det variabelt forrentede lån, hvor renten kan ændre sig i løbet af lånets løbetid.

Der findes forskellige former for fastforrentede lån, men de mest udbredte er realkreditlån.

Fordele ved at optage et lån med en fast rente

Der er mange gode grunde til at vælge et fastforrentet lån, og lige nu er de fastforrentede realkreditlån da også de mest populære. I første kvartal af 2023 valgte 63 % af nye låntagere et lån med en fast rente.

Her er fordelene ved et fastforrentet lån:

  1. Du opnår stabilitet og sikkerhed i din økonomi – En stor fordel ved et lån med en fast rente er, at du kender renten og dine udgifter i hele lånets løbetid. Dermed opnår du en høj grad af stabilitet og sikkerhed i din økonomi, da du ikke risikerer økonomiske overraskelser.

  2. Det er egnet til konvertering – En anden fordel ved fastforrentede lån er, at de er egnet til konvertering. Med den rette timing er det muligt at opnå store kursgevinster.

Ulemper ved at optage et lån med en fast rente

Der er, som netop fastslået, en række fordele ved fastforrentede lån, men der er også enkelte ulemper. Disse vil vi gennemgå i dette afsnit.

Her er ulempen ved et fastforrentet lån:

  1. Du betaler ofte en lidt højere rente på lånet – I de fleste tilfælde er renten på et fastforrentet lån højere end renten på et variabelt forrentet lån. Til gengæld er du sikker på, at renten ikke kommer til at stige i lånets løbetid.

Hvad er renten på et fastforrentet lån?

Renten på fastforrentede lån har udviklet sig meget gennem de seneste årtier. Fra 2007 og til i dag har vi både oplevet renter helt ned på 0,5 og helt op til 7 %.

Det kan være interessant at kende til den historiske renteudvikling, men endnu vigtigere er det at undersøge, hvor høj renten på fastforrentede lån er i dag.

Dette kan du forhøre dig omkring i din bank. Renten på lånet kan bl.a. afhænge af, hvor lang løbetid du ønsker, om lånet er med eller uden afdrag m.v.

Skal jeg optage et fastforrentet lån med eller uden afdrag?

Ved optagelse af et lån skal du ikke kun overveje, om lånet skal være med en fast eller variabel rente. Du skal også overveje, om du vil have et lån med eller uden afdrag.

Du skal vælge et lån med afdrag, hvis du gerne vil afdrage på din gæld løbende, så din gæld bliver mindre, og du så at sige sparer op i din bolig.

Du skal vælge et lån uden afdrag, hvis du f.eks. enten har anden dyrere gæld, som du gerne vil indfri først, eller hvis du sparer op til bil, pension eller andet.

Hvis du overvejer at skifte dit variabelt forrentet lån ud med et fastforrentet lån

Det kan i nogle tilfælde give mening at skifte et variabelt forrentet lån ud med et fastforrentet lån. Du bør dog altid regne på, om det kan svare sig, da omlægning af lån ikke er omkostningsfrit.

Det kan være hensigtsmæssigt at omlægge til et lån med en fast rente, hvis du har en forventning om, at renten kommer til at stige, og hvis du i øvrigt gerne vil opnå større budgetsikkerhed.

Tilbagebetaling af et fastforrentet lån

Du betaler nogenlunde det samme beløb hver måned i det fastforrentede låns løbetid, hvis du optager et lån med afdrag.

Udgifterne til lånet består bl.a. af renter, bidrag og selve afbetalingen af lånet.

I starten går den terminsvise betaling primært til renter og bidrag, men efterhånden kommer selve afbetalingen af lånet til at udgøre en større og større del.

Indhent altid flere tilbud på fastforrentede lån

Udgifterne til et fastforrentet lån kan variere fra låneudbyder til låneudbyder – ligesom det er tilfældet for de variabelt forrentede lån.

Af følgende grund anbefaler Sambla, at du indhenter flere tilbud på fastforrentede lån.

2023-06-12

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - fastforrentet lån

Hvad er renten på fastforrentede lån?

Renten på fastforrentede lån har ændret sig meget gennem de seneste år. I en toårig periode fra 2021 til 2023 steg renten på fastforrentede lån fra 0,5 til 4 %.

Du kan få oplyst den aktuelle rente på fastforrentede lån ved at kontakte din bank eller ved at besøge Realkredit Danmark via deres hjemmeside. Realkredit Danmarks oversigt over kurser og renter opdateres på alle hverdage kl. 9, 12 og 15.

Hvad koster et 30-årigt fastforrentet lån?

Udgifterne til et 30-årigt fastforrentet lån afhænger, foruden renten på lånet, af lånets størrelse og af gebyrerne. Du bør altid indhente flere tilbud for at sikre, at du optager det billigste fastforrentede lån.

Hvor udbredt er det at optage fastforrentede lån?

Det er meget udbredt at optage fastforrentede lån.

Disse lån er ofte dyrere end de variabelt forrentede lån, men mange danskere er villige til at betale for den sikkerhed og stabilitet, der følger med et lån med en fast rente.

Hvem skal overveje et lån med en fast rente?

Du skal vælge et fastforrentet lån, hvis du har en forventning om, at renten stiger de kommende år. Et andet godt argument for at vælge et lån med en fast rente er, at du kender dine udgifter til lånet gennem hele lånets løbetid. Du er dermed ikke afhængig af, hvordan markedet udvikler sig.

Leasy DK
Unilån DK
Remember DK
AcceptLån DK
TF Bank DK
Facit Bank DK
Resurs Bank DK
Bank Norwegian DK
Resurs Bank DK (Car)
Nordcredit DK
KreditNU DK
Ikano Bank DK
Ferratum DK
Cashper DK