Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Årsopgørelse

Check mark iconGuide til at tjekke og rette i din årsopgørelse

Check mark iconHer er de vigtigste datoer vedr. årsopgørelsen

Check mark iconTips til at gennemgå og ajourføre din forskudsopgørelse og årsopgørelse

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

En årsopgørelse er en oversigt over en skatteyders indkomst, skat og fradrag for det forrige skatteår. Du kan se og rette i din årsopgørelse hvert år i marts, hvis du er dansk skatteyder.

Årsopgørelsen giver anledning til mange spørgsmål: Hvor stammer oplysningerne på opgørelsen fra? Hvordan retter jeg i min årsopgørelse? Hvorfor stemmer årsopgørelsen ikke?

Du vil kunne finde svar på alle disse og en lang række andre spørgsmål nedenfor.

Hvad viser en årsopgørelse?

Årsopgørelsen viser helt overordnet, hvad du har haft af indkomst, hvor meget du har betalt i skat, og hvilke fradrag du har haft i løbet af det foregående år.

Du kan med andre ord betragte årsopgørelsen som et endeligt regnskab over, hvad du har haft af skattepligtig indkomst og skattemæssige fradrag i løbet af et år.

Årsopgørelsen bliver udarbejdet af Skattestyrelsen og tager udgangspunkt i dine skatteoplysninger. Opgørelsen vil vise, om du skal have penge tilbage i skat, eller om du skal betale restskat.

Hvor stammer oplysningerne fra årsopgørelsen fra?

Din årsopgørelse udarbejdes på baggrund af oplysninger om din privatøkonomi og indkomst, herunder din lønindtægt, boligforhold, forbrugslån, skattefradrag m.v.

Langt de fleste oplysninger indberettes helt automatisk fra din bank, arbejdsgiver og pensionsselskab, men der er også oplysninger, som du selv skal indsende.

Du skal bl.a. selv indsende oplysninger vedr. følgende:

  • Køb af udenlandsk ejendom
  • Kørsel til og fra din arbejdsplads
  • Handel med unoterede aktier og værdipapirer
  • … og en række andre oplysninger!

Hvornår kan man se sin årsopgørelse?

Nogle danskere ser frem til dagen, hvor årsopgørelsen er tilgængelig, mens andre frygter denne dag. Du bør dog under alle omstændigheder være bekendt med, hvornår opgørelsen er klar.

Årsopgørelsen er klar i marts hvert år. Så snart den er klar, vil du få besked via e-Boks, og du vil også modtage en SMS, hvis du har tilmeldt dig denne service.

Tidspunkter for årsopgørelsens offentliggørelse:

Skatteår Årsopgørelsens tilgængelighed
2023 Marts 2024
2024 Marts 2025
2025 Marts 2026

Så snart et skatteår er afsluttet, går Skattestyrelsen i gang med at udarbejde årsopgørelsen, der ligger klar tre måneder efter årsskiftet – i marts.

Hvad er forskellen på en forskudsopgørelse og en årsopgørelse?

Forskudsopgørelsen og årsopgørelsen er to skatteopgørelser, der ofte forveksles. Der er dog stor forskel på de to opgørelser.

En forskudsopgørelse er en opgørelse over dine forventede indtægter og skat for det kommende år.

Forskudsopgørelsen er tilgængelig fra november, og der er mulighed for løbende at rette i årsopgørelsen, helt indtil december året efter.

Du skal huske at rette i din forskudsopgørelse, hvis du f.eks. optager et lån, starter en virksomhed eller oplever en lønstigning eller -nedgang.

Årsopgørelsen derimod er et regnskab for det foregående år, der viser, hvor meget du reelt har tjent og betalt i skat. Det opgøres kun én gang om året.

Det er værd at bemærke, at hvis din forskudsopgørelse ikke stemmer, så kommer din årsopgørelse heller ikke til det. Årsopgørelsen laves nemlig på baggrund af oplysningerne fra forskudsopgørelsen.

Sådan kan du finde og se din årsopgørelse

Du vil som nævnt få besked, så snart din årsopgørelse er klar. Når du har modtaget beskeden i e-Boks, kan du se årsopgørelsen ved at gøre følgende:

  1. Klik dig ind på tastselv.skat.dk
  2. Log ind med MitID
  3. Klik på Se årsopgørelsen for 20XX – f.eks. 2023
  4. Gennemgå årsopgørelsen grundigt og ret i den, hvis der er fejl

Du vil nu få svar på, om din årsopgørelse stemmer, eller om du enten skal have penge tilbage i skat, eller om du skylder penge i skat.

Hvis du skal have penge tilbage i skat

Hvis du har betalt for meget i skat i løbet af det forrige år, skal du have penge tilbage.

Den overskydende skat vil blive udbetalt til din NemKonto, og det vil typisk ske i starten eller midten af april.

I enkelte tilfælde kan der forekomme en længere udbetalingstid. Det kan du f.eks. komme ud for, hvis det drejer sig om et meget stort beløb, eller hvis du har gæld til det offentlige.

Hvis du skal betale restskat

Hvis du ikke har betalt nok i skat i løbet af året, vil du skulle betale restskat. Det kan f.eks. ske, hvis du ikke har indberettet dine aktiegevinster, eller hvis dit hovedkort er blevet anvendt to forskellige steder.

Viser årsopgørelsen, at du skal betale restskat, skal du sørge for at betale skatten hurtigst muligt. Restskatten tillægges nemlig en rente, der får det skyldige beløb til at stige.

På tastselv.skat.dk kan du klikke på Betal restskat for at få et overblik over, hvor meget du skylder, og hvordan du betaler skatten.

Du kan betale din restskat i flere rater, hvis det drejer sig om et større beløb.

Der kan være kø til at tjekke årsopgørelsen

Det kan være nødvendigt at væbne sig med tålmodighed, hvis man gerne vil tjekke sin nyeste årsopgørelse, så snart den er klar.

Ofte er nysgerrigheden så stor blandt danske skatteydere, at titusindvis, hvis ikke hundredtusindvis, forsøger at tilgå deres årsopgørelse på samme tid.

Det skaber pres på serverne og giver en smule ventetid.

Skattestyrelsen benytter et system, der viser, hvor mange personer der er foran dig i køen, og hvornår du kan forvente at få adgang til dine skatteoplysninger.

Du kan rette i dine tidligere årsopgørelser ved behov

Du vil i forbindelse med gennemgangen af din årsopgørelse muligvis falde over fejlagtige oplysninger eller manglende oplysninger.

Hvis det er tilfældet, skal du sørge for at rette dem inden for tidsfristen. Du kan nemt rette oplysningerne via TastSelv på Skattestyrelsens hjemmeside.

Der vil straks efter, at du har rettet i opgørelsen blive dannet en ny årsopgørelse. Fristen for at rette i årsopgørelsen er d. 1. maj, men der er også mulighed for at rette i den efterfølgende.

Her er fristerne for at rette i tidligere årsopgørelser:

Årsopgørelse for skatteåret Frist for at rette
2023 1. maj 2027
2022 1. maj 2026
2021 1. maj 2025
2020 1. maj 2024

Som ovenstående oversigt viser, har du god tid til at rette i dine årsopgørelser for tidligere år. Der er dog enkelte oplysninger, som du ikke selv kan rette.

75 % af danskerne får penge tilbage i skat

Det er en kendsgerning, at omkring 75 % af danskerne får penge tilbage i skat, mens de resterende 25 % enten skal betale restskat eller går i nul.

Det viser, at der for manges vedkommende er en uoverensstemmelse mellem de indtægter og fradrag, der er blevet indberettet, og de reelle indtægter og fradrag.

Husk at indtaste dine fradrag

For at sikre en mere korrekt årsopgørelse skal du huske at indtaste alle dine fradrag, når du laver din forskudsopgørelse.

Hvis du har glemt at indberette et eller flere fradrag, kan du gøre det, når din årsopgørelse er klar i marts året efter.

Der er fradrag, der automatisk bliver indberettet, eksempelvis beskæftigelsesfradrag og personfradrag, mens der er andre fradrag, som du selv har pligt til at indberette.

Du skal bl.a. huske at indberette følgende fradrag:

  • Kørselsfradrag: Du kan få fradrag for din transport til og fra arbejde, hvis du har mindst 12 km til din arbejdsplads. Den mulighed kan du benytte, hvad end du er i lønnet praktik, har et lønnet arbejde eller har et studiejob. Husk at ændre i kørselsfradraget, hvis dit kørselsbehov har ændret sig siden sidste år.

  • Rentefradrag: Hvis du afdrager på et lån i form af f.eks. et forbrugslån eller billån, kan du få rentefradrag. Dette indberettes typisk af banken eller anden låneudbyder, men enkelte renter skal du selv sørge for at indberette. Du kan indtaste disse renteudgifter i rubrik 44 i årsopgørelsen.

    Husk også at indberette andre fradrag ifm. donationer, børnebidrag osv.

2024-02-05

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - årsopgørsel

Hvor langt tilbage kan man rette årsopgørelsen?

Du kan, som vi illustrerede i oversigten tidligere i guiden, rette din årsopgørelse fire år tilbage i tiden. Det vil sige, at du har helt indtil 2027 til at rette din årsopgørelse for 2023. Ønsker du at rette i tidligere årsopgørelser efter tidsfristen, skal du kontakte Skattestyrelsen. Under særlige omstændigheder kan oplysningerne rettes, selvom tidsfristen er nået.

Hvorfor er min årsopgørelse ikke klar?

Der kan være forskellige årsager til, at din årsopgørelse ikke er klar. Det kan f.eks. skyldes, at du har indtægter fra udlandet, at du har boet i udlandet noget af året, eller at du har egen virksomhed. Hvis du eller din ægtefælle driver egen virksomhed, skal du udfylde et oplysningsskema, der også er kendt som din udvidede selvangivelse.

Hvad skal man huske at tjekke på en årsopgørelse?

Du skal helt overordnet tjekke op på, om alle oplysningerne vedr. din indkomst og fradrag stemmer. Hvis du har glemt at indtaste fradrag, har du chancen for at gøre det nu, så du kan minimere din skattebetaling.

Hvad kan jeg gøre for at sikre en korrekt årsopgørelse?

Du kan selv gøre noget for at sikre, at din årsopgørelse er korrekt. Det kan du gøre ved løbende at rette din forskudsopgørelse, i takt med at din økonomi ændrer sig. Du skal f.eks. rette i den, hvis din indtægt eller dine kørselsbehov ændrer sig.

Facit Bank
Resurs Bank DK
TF Bank DK
Resurs Bank DK (Car)
Remember DK
Nordcredit DK
AcceptLån DK
Ferratum DK
Cashper DK
Ikano Bank DK
KreditNU DK
Leasy DK