Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Gæld til det offentlige

Check mark iconVejledning i at tjekke din gæld til det offentlige

Check mark iconGennemgang af betingelserne for at få udskudt eller eftergivet gæld

Check mark iconOverblik over de gældende renter og gebyrer ifm. gæld til offentlige instanser

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Omkring 1,1 million danskere, svarende til næsten 20 % af befolkningen, har gæld til det offentlige.

Gælden løber op i langt over 100 milliarder kroner og stammer fra alt fra ubetalt skat og studiegæld til ubetalte fartbøder og togbøder.

I denne guide vil vi vejlede dig i, hvordan du finder ud af, om du har gæld til det offentlige, og hvordan du i givet fald kan afvikle din gæld bedst muligt.

Vi kommer også omkring, hvilke konsekvenser der kan være ved ikke at afvikle sin gæld til en offentlig myndighed. Læs også alt om, hvad du kan gøre, hvis du ikke er i stand til at betale din gæld.

Tjek din gæld til det offentlige

En relativ stor andel af de over 1 million danskere, der har gæld til det offentlige, er ikke klar over, at de skylder penge til en offentlig myndighed.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har gæld til en offentlig myndighed, bør du undersøge det, så du kan få det be- eller afkræftet.

Sådan tjekker du din gæld til offentlige myndigheder:

 • Kontakt den myndighed, som du har gæld til – Hvis du er i tvivl om, hvorfor du skylder penge, eller hvor mange penge du skylder, kan du kontakte den myndighed, som du skylder pengene til.

Det kan f.eks. være Skatteforvaltningen, DSB, Udbetaling Danmark eller en helt fjerde offentlig virksomhed eller myndighed.

 • Kontakt Gældsstyrelsen pr. telefon eller sikker mail – Hvis din gæld til det offentlige er sendt til inddrivelse hos Gældsstyrelsen, er det denne offentlige myndighed, du skal rette henvendelse til.

Gældsstyrelsen kan kontaktes på både telefon og sikker mail, hvor du kan få svar på, hvilken gæld du har, og hvor meget du skylder. Du kan også bede om at få tilsendt en gældsoversigt.

Renten på din gæld til det offentlige

Det kan være dyrt at skylde penge til det offentlige, da der løber renten på gælden.

Rentens størrelse bliver løbende reguleret, men den lyder i skrivende stund på 9,9 % (2023). Du betaler også 9,9 % i inddrivelsesrente for studielån.

Hvis du eksempelvis har en gæld på 250.000 kr. til det offentlige, vil din gæld vokse med 24.750 kr. om året i renter.

Du kan via skat.dk/tastselv få et overblik over sidste års renter. Du skal blot klikke dig ind på Skatteoplysninger efterfulgt af Renteudgifter og restgæld.

Der kan også blive opkrævet gebyrer

Skylder du penge til det offentlige, vil du som nævnt skulle betale renter af beløbet, men derudover kan der også blive opkrævet gebyrer.

Gældsstyrelsen, der står for at inddrive gælden, kan kræve et gebyr i forbindelse med inddrivelsen. I 2023 lyder rykkergebyret på 140 kr.

Gældsstyrelsen kan endvidere vælge at indkalde dig til et møde hos pantefogeden. I den forbindelse kan du blive bedt om at betale et gebyr på 450 kr. (2023).

Sådan betaler du din gæld til det offentlige

Hvis det viser sig, at du har gæld til det offentlige, og hvis du kan og vil betale gælden, skal du kontakte Gældsstyrelsen.

Du kan kontakte Gældsstyrelsen på 70 15 73 04, såfremt du ønsker at betale din gæld enten helt eller delvist.

Gældsstyrelsen vil gennem en gældsoversigt give dig et overblik over, hvor meget du skylder, og du vil få oplyst en betalingslinje, som du skal bruge, når du skal betale din gæld.

Bemærk, at du som hovedregel ikke selv kan bestemme, hvilken gæld du vil betale, hvis du har flere gældsposter. Betaling af gæld til det offentlige skal nemlig ske i en lovbestemt rækkefølge.

Hvis du har svært ved at betale

Hvis du har gæld til det offentlige, men ikke er i stand til at betale, har du en række forskellige muligheder. Nogle af dem oplister vi herunder.

Her er dine muligheder:

 • Forhør dig om muligheden for at få lavet en afdragsordning. Beløbet, du skal betale hver måned beregnes ud fra dit budget eller din indkomst.

 • Undersøg om du kan få henstand på gæld.

 • Undersøg om du kan få eftergivet din gæld. Det er kun muligt i meget få tilfælde.

Betingelser for at få eftergivet gæld til det offentlige

Som vi kort var inde på i forrige afsnit, kan du undersøge, om du kan få eftergivet gæld til det offentlige, hvis du ikke er i stand til at afvikle din gæld.

Gældsstyrelsen vurderer, om du kan få eftergivet gælden ved at kigge på følgende:

 • Hvor gammel gælden er

 • Hvordan gælden er opstået

 • Dine indtægter

 • Dine udgifter

 • Dine aktiver, eksempelvis hus, bil osv.

Hvis det ikke er realistisk, at du kan betale din gæld inden for en årrække, kan du muligvis få den eftergivet helt eller delvist.

Hvis du ikke betaler din gæld til det offentlige

Gældsstyrelsen har forskellige redskaber til at inddrive gæld til det offentlige, hvis debitor ikke frivilligt afdrager på gælden.

Gældsstyrelsen kan f.eks. inddrive din gæld på følgende måder:

 • Styrelsen kan tilbageholde børne- og ungeydelse

 • Styrelsen kan trække en del af din indkomst og bruge midlerne til at betale gælden

 • Styrelsen kan tage udlæg i dine aktiver, eksempelvis hus

 • Styrelsen kan modregne penge, du har til gode hos skat eller en anden offentlig myndighed

2023-06-12

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - gøld til det offentlige

Hvad er gæld til det offentlige?

Gæld til det offentlige dækker over gæld til offentlige myndigheder og virksomheder. Det kan f.eks. være, at du har en studiegæld, skattegæld eller noget helt tredje.

Hvornår forældes gæld til det offentlige?

Din gæld til det offentlige forældes som hovedregel efter enten 3 eller 10 år afhængig af typen af gæld.

Hvis gælden er sendt til inddrivelse hos Gældsstyrelsen, vil den ikke kunne forældes, idet der gøres noget aktivt for at inddrive den.

Hvor stor er danskernes samlede gæld til det offentlige?

Danskerne skylder mange penge til det offentlige.

I skrivende stund løber danskernes samlede gæld op i over 150 milliarder kroner (2023). Ud af de over 150 milliarder estimeres det, at 40 milliarder er at betragte som ikke inddrivelsesparate.

Er der fradragsret for inddrivelsesrenter?

Nej, der er ikke længere fradragsret for inddrivelsesrenter.

Fradragsretten for inddrivelsesrenter er bortfaldet med virkning fra 1. januar 2020.

Resurs Bank DK (Car)
Nordcredit DK
Bank Norwegian DK
Remember DK
Cashper DK
AcceptLån DK
TF Bank DK
Unilån DK
KreditNU DK
Leasy DK
Facit Bank DK
Ikano Bank DK
Ferratum DK
Resurs Bank DK