home
  • Hjem
  • Sambla forklarer
  • Kørselsfradrag

Kørselsfradrag 2023

tick Satser for kørselsfradrag i 2023tick Guide til at beregne dit befordringsfradragtick Viden om forhøjet kørselsfradrag og brofradrag



Kørselsfradrag er et fradrag for transport mellem hjem og arbejdsplads, som omkring 1,2 mio. danskere nyder godt af hvert eneste år. For at kunne få glæde af dette skattefradrag skal du blot have mindst 12 km. på arbejde hver vej – altså mindst 24 km. tur / retur. 

Her på siden vil vi give dig et overblik over alt, hvad du bør vide om kørselsfradrag. Det skal bl.a. handle om satser, betingelser, indberetning og dokumentation.

Ved at læse guiden kan du derfor få svar på, om du kan få kørselsfradrag, og i givet fald hvor meget du kan få i fradrag.  

Hvad er kørselsfradrag?

Kørselsfradrag, befordringsfradrag og transportfradrag. Kært barn har mange navne. 

Kørselsfradrag er et skattefradrag, som enhver person, der har mere end 24 km. til og fra arbejde, kan få. 

Fradraget beregnes med udgangspunkt i afstanden mellem hjem og arbejdsplads. Der opnås kun fradrag for det antal km., der overstiger 24 km. pr. arbejdsdag. 

Du kan få fradrag for din kørsel til og fra arbejde, hvad end dit arbejde består af et lønnet fuldtidsjob, et studiejob eller lønnet praktik. 

Kørselsfradrag er det mest anvendte skattefradrag af alle. 

Hvem kan få kørselsfradrag?

Du kan som hovedregel få fradrag for din kørsel til og fra arbejde, hvis en række af betingelser er opfyldt. Betingelserne gennemgår vi nedenfor, så du kan blive afklaret.

Betingelser for at få kørselsfradrag:

  • Den samlede distance til og fra arbejdspladsen skal overstige 24 km.

  • Dit arbejde skal være lønnet

  • Du betaler selv for din transport (eksempelvis i form af brændstof, togbilletter e.l.)

Kan du sætte flueben ved alt ovenstående, så vil du som udgangspunkt være berettiget til kørselsfradrag.

Du kan med fordel kontakte de danske skattemyndigheder, hvis du fortsat er i tvivl om, hvorvidt du opfylder betingelserne for at kunne få befordringsfradrag. 

I disse tilfælde kan du ikke få kørselsfradrag

Rigtig mange – ja, faktisk omkring 1,2 mio. – danskere kan få kørselsfradrag. Der er dog også rigtig mange, der ikke er berettiget til fradraget.

I dette afsnit vil vi netop stille skarpt på, hvornår man ikke kan få kørselsfradrag.

Du er ikke berettiget til fradraget i følgende tilfælde:

  • Du arbejder hjemmefra

  • Din arbejdsgiver betaler transporten

  • Du har fået stillet en firmabil til rådighed

  • Du er i ulønnet praktik

  • Du er studerende (SU betragtes ikke som løn)

  • Du har under 24 km. til og fra din arbejdsplads 

Bemærk at du som studerende kun kan få kørselsfradrag, hvis du ved siden af dit studie er i lønnet praktik eller har et lønnet studiejob. 

Husk at tjekke op på, om du kan få kørselsfradrag, hvis du skifter arbejdsplads og / eller hjemmeadresse, eller hvis du går fra studerende til lønmodtager. 

Beregn kørselsfradrag

Du kan relativt nemt beregne dit kørselsfradrag, hvis du er bekendt med de gældende satser, og hvis du er bevidst om, hvor mange km. du har mellem dit hjem og din arbejdsplads.

Du behøver dog ikke at have den store lommeregner frem for at beregne dit kørselsfradrag. Skat.dk har nemlig udviklet og lanceret et værktøj, der gør det hårde arbejde for dig. Her kan du beregne dit fradrag ved at indtaste følgende oplysninger:

  1. Vælg år (eksempelvis 2023)

  2. Angiv afstand mellem hjemmeadresse og arbejdsplads (samlet distance tur / retur)

  3. Indtast startdato

  4. Indtast slutdato

  5. Oplys antal dage med transport i perioden (de dage, hvor du rent faktisk er kørt til og fra arbejde)

  6. Oplys om du bor i en yderkommune eller visse øer (læs mere under forhøjet kørselsfradrag)

  7. Oplys om du kører over en betalingsbro (eksempelvis Storebæltsbroen)

  8. Du bliver præsenteret for dit fradrag for perioden

Beregn kørselsfradrag på under tre minutter ved at gøre brug af skat.dk’s værktøj. Det er selvfølgelig helt gratis at benytte, og du behøver ikke at logge ind med NemID / MitID. 

Du bør beregne dit kørselsfradrag på ny, hvis du får flere eller færre dage med kørsel end planlagt. OBS: Vær opmærksom på, at du ikke behøver at angive den korteste rute mellem hjem og arbejdsplads, hvis du reelt kører en længere rute. 

Så meget kan du få i kørselsfradrag 

I guiden har du allerede kunne læse, at du kan få kørselsfradrag for det antal kilometer, du kører mellem din bopæl og dit arbejde for de kilometer, der ligger ud over 24 km. pr. arbejdsdag. 

Nu vil du naturligvis også gerne vide, hvor meget du kan få i fradrag. Dette giver vi dig overblikket over herunder.

Kørselsfradrag 2023

Transport til og fra arbejde pr. arbejdsdagSats
0-24 km.0 kr. pr. km (intet fradrag)
25-120 km.2,19 kr. pr. km.
Over 120 km.1,10 kr. pr. km. (2,19 kr. pr. km. i visse kommuner)

Eksempel: Du kører 111 km. pr. arbejdsdag og kan dermed få fradrag for 87 km. svarende til et fradrag på 190,53 kr. (87*2,19). 

Læs videre for at blive klogere på de øvrige fradragsmuligheder, herunder brofradrag og forhøjet kørselsfradrag. 

Forhøjet kørselsfradrag

Du kan, såfremt du er bosat på enten en småø eller i en yderkommune, få forhøjet befordringsfradrag, hvis du kører mere end 120 km. pr. arbejdsdag. I stedet for at få 1,10 kr. pr. km., så får du 2,19 kr. pr. km. for det antal kilometer, der ligger ud over 120 km. 

Du kan få forhøjet kørselsfradrag, hvis du er bosat et af følgende steder:

  • Yderkommuner i Jylland: Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Morsø, Norddjurs, Skive, Struer, Sønderborg, Thisted, Tønder, Vesthimmerland eller Aabenraa

  • Yderkommuner på Fyn og i Østdanmark: Bornholm, Faaborg-Midtfyn, Guldborgsund, Langeland, Lolland, Odsherred, Samsø, Slagelse, Svendborg, Vordingborg eller Ærø.

  • Udvalgte småøer: Aarø, Baagø, Egholm, Endelave, Hjarnø, Mandø, Nekselø, Orø, Sejerø eller Tunø

Formålet med at tilbyde forhøjet befordringsfradrag til personer, der er bosat i en yderkommune eller på en udvalgt småø, er at gøre det mere attraktivt for personer at bosætte sig i disse områder. 

Du kan muligvis også få brofradrag

Rigtig mange danskere krydser en betalingsbro for at komme på arbejde hver dag. Disse danskere vil, såfremt de har mere end 24 km. til og fra arbejde, kunne få kørselsfradrag på lige fod med alle andre, men vil derudover også kunne få brofradrag. 

Brofradrag er et ekstra fradrag, der tilgodeser dig, der krydser enten Storebælt eller Øresund for at komme til og fra arbejde. Størrelsen på fradraget afhænger af to faktorer – hvilket transportmiddel du anvender, og hvilken bro du kører over. 

Her er de gældende satser for brofradrag i 2023 (samme satser som i 2022):

BroTransportmiddelSats
StorebæltBil / motorcykel110 kr. pr. tur / vej
StorebæltTog / offentlig transport15 kr. pr. tur / vej
ØresundBil / motorcykel50 kr. pr. tur / vej
ØresundTog / offentlig transport8 kr. pr. tur / vej
Fjordforbindelsen FrederikssundBil0 kr. pr. tur / vej (12 kr. pr. tur i 2021)

Husk: Du får brofradrag pr. tur, så kører du både frem og tilbage, så får du 2 x fradrag pr. arbejdsdag (eksempelvis 2 x 110 kr., hvis du kører over Storebælt i bil). 

Indberetning af kørselsfradrag

For at få kørselsfradrag skal du huske at indberette din kørsel til og fra din arbejdsplads. 
Indberetningen foregår via skat.dk/tastselv, hvor du kan logge ind med NemID / MitID. 

Hvis du allerede nu har en god idé om, hvor meget du kommer til at køre næste år, så kan du med fordel indberette dit kørselsfradrag i din forskudsopgørelse. 

Du kan indberette kørselsfradrag i din forskudsopgørelse eller årsopgørelse under følgende rubrik eller felt:

  • Årsopgørelse: Rubrik 51

  • Forskudsopgørelse: Felt 417

Året efter et endt indkomstår vil årsopgørelsen blive tilgængelig, og du vil i den anledning have mulighed for at rette oplysninger omkring din kørsel, hvis du har haft mere eller mindre kørsel end forventet. Typisk vil årsopgørelsen være klar i marts. 

Du skal som hovedregel indberette dit kørselsfradrag, når indkomståret er slut. Først her ved du reelt, hvor mange dage du har haft kørsel mellem din bopæl og dit arbejde. 

Bemærk: Fradragets værdi er ca. 26 % (du sparer dermed ca. 520 kr. i skat, hvis dit kørselsfradrag er 2.000 kr.)

Disse transportmidler giver fradrag

Du behøver ikke at tilbagelægge distancen mellem din hjemmeadresse og din arbejdsplads i bil for at få kørselsfradrag. Faktum er nemlig, at alle transportmidler giver fradrag, hvilket gælder både tog, bus, cykel, bil og alle andre tænkelige transportmidler. 

Du er med andre ord berettiget til det samme kørselsfradrag, hvad end du altid tager bilen på arbejde, eller om du skiftevis cykler og tager bus på arbejde. 

Værd at vide om samkørsel og kørsel fra andet opholdssted end din bopæl

Gør du brug af samkørsel, så vil du ligeledes kunne få kørselsfradrag med udgangspunkt i de tidligere angivne satser. Det har ingen betydning for dine fradragsmuligheder, hvorvidt du betaler til kørslen ved samkørsel. 

Ved samkørsel er der dog kun én i bilen, der kan få brofradrag, hvis en betalingsbro, såsom Storebæltsbroen eller Øresundsbroen, krydses. 

Du har naturligvis også mulighed for at få kørselsfradrag, hvis du kører fra et andet sted end din bopæl, når du skal på arbejde.

Hvis du midlertidigt opholder dig et andet sted end din bopæl, eksempelvis i et kolonihavehus eller på et hotel, så kan du få fradrag for kørslen mellem dit midlertidige opholdssted og din arbejdsplads. 

Flere arbejdspladser og kørselsfradrag

Arbejder du på flere arbejdspladser i løbet af et indkomstår, så skal du huske at beregne og indtaste antal arbejdsdage for hver enkelt arbejdsplads. 

Du kan få fradrag for kørsel til og fra flere arbejdspladser, uanset om du kører til én eller flere arbejdspladser samme dag, hvis blot den samlede distance overstiger 24 km. 

Dokumentation for kørselsfradrag

Du skal som udgangspunkt kunne dokumentere dit kørselsfradrag, hvis du bliver udtaget til kontrol af skattemyndighederne. 

Kravene omkring dokumentation er særligt strikse, hvis du har befordring over meget lange afstande, eksempelvis hvis du bor i Polen, men arbejder i Danmark.  

Skattestyrelsen har tidligere haft stort fokus på at kontrollere følgende grupper:

  • Personer, der har et meget højt kørselsfradrag

  • Personer, der varetager et arbejde, hvor hjemmearbejde er muligt

  • Personer, der under en pandemi har indtastet et lige så højt kørselsfradrag som før pandemien

  • Personer, der har indtastet et kørselsfradrag, selvom de har status som ledige

Du kan f.eks. dokumentere din kørsel gennem dine lønsedler og / eller med en kørebog.

2023-02-01
Afif Khan

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.


Spørgsmål og svar - Kørselsfradrag 2023

VI HJÆLPER DIG AT FÅ ET LÅN, MED DEN BEDSTE RENTE

Vores andre tjenester
Lån penge
Lån penge via Sambla på nettet. Sammenlign renter hos flere banker og långivere samtidigt, på en enkelt ansøgning!
Samlelån
Saml dine dyre lån og kreditter til et enkelt lån. Sænk renten, få en bedre kreditværdighed, og en lavere månedlig ydelse.
Forbrugslån
Sammenlign forbrugslån op til hele 500 000 kr. Via Sambla kan du få den bedste rente på dit forbrugslån, helt gratis og bindingsfrit.
Billån
Skal du til at købe bil? Sammenlign renter for at finde det billigeste og bedste billån. Lån op til 500 000 kr.
Billig lån
Find et billigt lån med hjælp fra Sambla. Et billigt lån finder du ved at sammenligne renten hos flere banker og långivere.

Her er et udvalg af vores samarbejdspartnere

Vores tjenester

Lån penge
Samlelån
Forbrugslån
Billån
Populære lånebeløb
Lånetyper

Kundeservice

 70 60 57 30
 kundeservice@sambla.dk
Sambla forklarer
Ofte stillede spørgsmål
Brugeraftale
Privatlivspolitik
Cookiepolitik
Sambla Plus

Sambla

Om os
Partnere
Tryghedsforsikring
HemLån pengeTryghedsforsikringBanklånRentefrit lånLån med medansøgerSammenlign lånLån til nye vinduerBlankolånSamlelånRefinansieringSkift bankForbrugslån Rentefrit forbrugslånFordele og ulemper ved forbrugslånHvad er et forbrugslån?Forbrugslån RKI ingen hindringLåneberegner forbrugslånForbrugslån oversigtBillig lånKviklånKviklån uden sikkerhedKviklån studerendeKviklån RKI ingen hindringKviklån gratisQuicklånNye kviklånKviklån renterKontakt osHurtig lånStrakslånLynlånLån svar med det sammeHurtig lån till ungeHurtig kreditHurtige pengeHurtig udbetalingLån med straks udbetalingLån penge og få dem med det sammeFinansieringMinilånSmå lånSmå lån på minuttetMikrolånLille lånKassekreditKassekredit renterKassekredit betydningHurtig kassekreditSMS lånUden kreditvurderingSMS lån RKIMobillånMobile lån trods RKIOm SamblaOfte stillede spørgsmålLånebeløbLån 500 krLån 1000 krLån 2000 krLån 3000 kr.Lån 4000 kr.Lån 5000 kr.Lån 6000 kr.Lån 10000 kr.Lån 15000 kr.Lån 20000 kr.Lån 30000 kr.Lån 40000 kr.Lån 50000 kr.Lån 60000 kr.Lån 70000 kr.Lån 75000 kr.Lån 80000 kr.Lån 100000 kr.BillånBilfinansieringLån 150000 krLån 200000 krLån 250000 krLån 300000 krLån 350000 krLån 400000 krLån 500000 krLån penge uden afslagBådlånNye lånPrivatlån uden sikkerhedIndskudslånKredit lånFerielånLån med kautionistTag et lånLån penge uden kravLån penge nemtLån med NemIDLån penge 18 årLån penge uden sikkerhedOnline lånLånetyperSambla forklarerDebitor RegistretForskudsopgørelseGældsbrevPenge tilbage i skatInflationPeer to peer lånFamilielånAnnuitetslånGældsfaktorSerielånRentefradragNegative renterBøernebidragKørselsfradragRenteBedste bankAfdragsfrit lånKreditorNominel renteKreditvurderingRestgældLånetyperLånemulighederLåneoversigtInsolventHvad koster det at låne?HovedstolGældEffektiv renteDebitorÅOP beregnerGældssaneringHvor meget kan jeg låne?LåneberegnerRenters renteRådighedsbeløbÅOPPartnerePartnerePartnerePartnerePartnereAfif Khan


Sambla.seSambla.noSambla.fi
2023 Sambla ApS CVR nr. 41017457 Landgreven 3, st. th. 1301 København K

Ændre dit samtykke til cookies