Beregn friværdi
Guide til at beregne din friværdi
Alle fordelene ved et lån i friværdien
Betingelser for at kunne låne op i din friværdi
Friværdien i en bolig er et udtryk for forskellen mellem boligens faktiske værdi og den gæld, der er i boligen. Forskellen angiver altså den frie værdi – dvs. den del af boligen, der er fri for gæld.
I guiden vil vi vejlede dig i, hvordan du beregner din friværdi, hvilke fordele der kan være ved at låne i friværdien, og hvornår det i øvrigt giver mening at beregne friværdien.
Du vil også finde svar på, hvordan du helt konkret opbygger friværdi som boligejer.
Beregn friværdi med et simpelt regnestykke
Du kan på et øjeblik beregne din boligs friværdi ved at lave følgende regnestykke: Boligens værdi – gæld i boligen = friværdi i boligen
Eksempel: Hvis din bolig har en faktisk værdi på 2.100.000 kr., og der er gæld for 1.200.000 kr., vil der være en friværdi på 900.000 kr.
Du vil med andre ord have friværdi i boligen, hvis din boligs værdi overstiger din restgæld i boligen.
Disse oplysninger skal du bruge for at beregne friværdien – og sådan finder du dem:
- Boligens værdi: For at fastsætte boligens faktiske værdi bør der laves en faglig vurdering af din boligs markedsværdi. Du kan også estimere boligens værdi online ved brug af en beregner.
- Gæld i boligen: Du kan via netbank altid få et overblik over, hvor meget du mangler at afdrage på dit realkreditlån og eventuelle øvrige boliglån.
En online beregning vil kunne give dig en indikation af din friværdi
Du har mange muligheder for at beregne din friværdi ved hjælp af online beregnere.
Resultatet, du bliver præsenteret for, vil dog kun give en indikation af friværdien, men der er ikke tale om et facit. Svaret er derfor kun vejledende.
Du skal altid kontakte din låneudbyder for at få en nøjagtig beregning på, hvor meget du kan låne i friværdien.
Låneudbyderen skal bl.a. have vurderet boligens værdi, da dens værdi har betydning for friværdien. Boligens værdi vil blive fastsat på baggrund af en realistisk og uafhængig vurdering.
Sådan får du friværdi
Du kan have enten positiv eller negativ friværdi, alt efter om din boliggæld er højere eller lavere end boligens værdi. Friværdien kan stige eller falde som følge af:
- Boligmarkedets udvikling – Din friværdi stiger, når din bolig stiger i værdi, og på samme måde falder den, hvis boligens værdi falder. På den måde har boligmarkedets udvikling for netop dit område betydning for din friværdi.
- Afdrag på boliggæld – Din friværdi vil ligeledes stige, i takt med at du afdrager på din boliggæld, medmindre du har optaget et afdragsfrit boliglån.
- Boligforbedringer – De fleste boligforbedringer smitter positivt af på boligens værdi og vil dermed også påvirke din friværdi positivt. Den økonomiske investering i boligforbedringer kan dog potentielt overstige den reelle værdistigning.
Du kan låne i din friværdi til favorable vilkår
Du ønsker formentlig at beregne din friværdi for at få svar på, hvor meget du kan låne til boligforbedringer, rejser eller andre formål.
Et lån i friværdien hører til blandt de absolut billigste lån, man kan få, hvorfor det er en populær lånemulighed blandt boligejere landet over. Du bør derfor også overveje denne lånemulighed.
Her er nogle af fordelene ved at låne i friværdien:
- Det er muligt at låne til alle tænkelige formål
- Du kan låne til en lav rente
Du skal have en friværdi af en vis størrelse for at kunne låne i den
Som boligejer har du mulighed for at låne op til 80 % af din ejerboligs værdi som realkreditlån. Dit eksisterende realkreditlån og dit eventuelle tillægslån må derfor ikke overstige 80 % af boligens værdi.
Du skal som tommelfingerregel have en friværdi på mindst 100.000 kr., for at det kan betale sig at låne i den.
En høj friværdi er ikke en garanti for en lånegodkendelse
Som udgangspunkt gælder det, at jo større friværdi du har, desto flere penge kan du låne. Der er dog undtagelser.
Hvor meget du kan låne i friværdien afhænger af en individuel vurdering. Der vil bl.a. blive taget højde for dine indtægter og udgifter samt din eventuelle øvrige gæld.
Øvrige formål med at beregne din friværdi
Der er flere gode argumenter for at beregne friværdien.
De fleste danske boligejere laver beregningen for at få svar på, hvor meget de vil kunne låne. Du kan dog også lave beregningen af andre grunde.
Overvejer du at sælge din bolig, og vil du gerne vide, hvor mange penge du vil kunne putte i lommen, skal du være bekendt med din friværdi.
Din friværdi er nemlig det beløb, du vil have tilbage, hvis du valgte at sælge din bolig i morgen og indfri din boliggæld.