Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Gæld

Check mark iconDefinition af ordet gæld

Check mark iconGode råd til at undgå gældsproblemer

Check mark iconFå gældsrådgivning helt gratis

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Gæld er et begreb, som kan give mange mennesker kuldegysninger og ondt i maven.

Reelt set dækker gæld bare over en sum penge, som man skylder til nogen, eksempelvis en låneudbyder.

I det øjeblik, hvor du optager et lån, vil der opstå en gæld, og du vil blive gældsat. Dette kan godt lyde meget overvældende, men faktisk er det noget af det mest almindelige i verden at låne penge og gældsætte sig.

Det er f.eks. mere reglen end undtagelsen, at man gældsætter sig, når man skal købe ejendom eller bil, idet de færreste har midler nok på kontoen til at kunne undvære et lån.

En gæld kan være stor eller lille, og den kan byde på en kortere eller længere tidshorisont.

I alle tilfælde er det ikke nødvendigvis alarmerende at have gæld, så længe man har kontrol over sin gældsafvikling. Mere om dette i et af de kommende afsnit.

I denne guide vil vi også komme med tips til, hvordan du undgår at havne i gældsproblemer, hvordan du får gældssanering, og hvordan du bærer dig ad med at få gældsrådgivning ved behov.

Gæld er ikke farligt, så længe det ikke drejer sig om misligholdt gæld

De færreste mennesker nyder at gældsætte sig, men de fleste voksne mennesker har efterhånden fundet ud af, at det er svært at finde penge til det hele uden at låne penge fra tid til anden.

Derfor er der heller ikke ret mange, der går gennem livet uden at optage et eller flere lån.

Og med ethvert lån følger der naturligvis en gæld med.

Gæld er i manges ører et negativt ladet ord, men i princippet er der intet at frygte, så længe man sikrer sig, at man rent faktisk har råd til at indfri sin gæld inden for aftalt tid.

Det er som hovedregel kun, hvis man kæmper med misligholdt gæld, at man bør bekymre sig. Misligholdt gæld kan nemlig have alvorlige konsekvenser.

Vi anbefaler altid, at man ikke stifter mere gæld, end man kan se sig ud af igen. I næste afsnit vil vi komme med konkrete tips til at undgå at komme i gældsproblemer.

Sådan undgår du at havne i gældsproblemer

Gældsproblemer er desværre noget, der berører rigtig mange danskere.

Alene i RKI er der registreret omkring 200.000 danskere, der grundet deres registrering er blevet stemplet som dårlige betalere.

Du ønsker med sikkerhed ikke at tilslutte dig denne store gruppe af danskere, der ikke har været i stand til at opfylde deres økonomiske forpligtelser, hvorfor du bør læse med her.

Det er ikke muligt at forudse alt, men med en relativ lille indsats vil du kunne reducere risikoen for, at du mister kontrollen over din gældsafvikling – med store konsekvenser til følge.

Gode tips til at undgå gældsproblemer:

  1. Optag ikke flere lån – Skal du undgå at havne i gældsproblemer, så er det alfa og omega, at du stopper med at låne penge. Hver gang du optager et nyt lån, vil din gæld nemlig vokse. Og stopper du ikke i tide, så kan din gæld blive så stor, at du aldrig vil blive gældfri. Du bør i øvrigt undgå at købe ting på kredit, ligesom du bør skille dig af med dit kreditkort, hvis du ejer sådan et kort.

  2. Prioritér din gældsafvikling højt i budgettet – I dit budget skal der ikke kun afsættes midler til husleje, mad, forsikringer osv. osv. Det er også altafgørende, at der er afsat midler til dine kreditorer. Det kan muligvis betyde, at du skal skrue ned for restaurantbesøg og andre fornøjelser. Du bør i hvert fald gå langt for at undgå at misligholde din gæld.

  3. Betal dine afdrag automatisk – Du kan med god grund sætte din gældsafvikling på autopilot ved at benytte dig af automatisk betaling i banken. Betalingsservice er i den anledning løsningen. Blot ved at oprette en betalingsaftale kan du være sikker på, at dine afdrag altid bliver betalt til tiden.

Kan jeg få gældssanering?

Når vi taler gæld, så er det relevant at komme ind på en række underliggende emner, eksempelvis gældssanering.

Gældssanering er relevant for dig, der har en uoverskuelig stor gæld.

Du kan, såfremt du bliver erklæret insolvent, muligvis få eftergivet din gæld. Det kræver dog, at du ikke er i stand til at opfylde dine økonomiske forpligtelser, og at du ikke har nogen aktiver, der kan tages pant i.

Hvis man erklæres insolvent og ikke opnår gældssanering, vil det typisk resultere i en konkurs.

Det er udelukkende muligt at få gældssanering, såfremt man ikke kan betale sin gæld hverken nu eller i fremtiden, og såfremt det er realistisk, at gældssaneringen vil forbedre dine økonomiske forhold varigt.

De færreste kan få gældssanering, men det er selvfølgelig ret risikofrit at søge.

Søg gældsrådgivning ved behov

Mens gældssanering er forbeholdt et mindretal, så er gældsrådgivning for alle.

Der er selvfølgelig rig mulighed for at betale sig fra økonomisk rådgivning, herunder gældsrådgivning, men det er også muligt at søge gratis gældsrådgivning.

Forbrugerrådet Tænk Gæld er et af de tilbud, du kan benytte dig af, hvis du har brug for uvildig og gratis gældsrådgivning. Som udgangspunkt kan du benytte dig af det gratis rådgivningstilbud, hvis du har en lille indkomst, en stor gæld og et lille rådighedsbeløb.

Opfylder du ovennævnte krav, så kan du få rådgivning helt gratis.

Faglig rådgivning kan være første vigtige skridt mod at blive gældfri, så hvorfor ikke benytte dig af muligheden?

Saml din gæld med et samlelån

Fordeler din gæld sig på to, tre eller flere små lån, så har vi ét rigtig godt råd til dig; få samlet dine små lån så hurtigt som muligt.

Ikke nok med, at du får et bedre overblik med et samlelån, så er der næsten også altid en masse penge at spare.

Renten på små lån er ofte meget høj, men der er typisk mulighed for at opnå en markant bedre rente med et samlelån.

Du kan sammenligne samlelån fra en lang række udbydere via vores website – helt gratis naturligvis.

2022-06-21

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - gøld

Hvad er gæld?

Gæld er et udtryk for en sum penge, som man skylder til en eller flere kreditorer. Som privatperson kan du f.eks. have gæld til skattemyndighederne, banker, tandlæge m.v. Du gældsætter dig, når du låner penge af en anden person eller virksomhed, og du forpligter dig til at afbetale gælden.

Hvornår er gæld forældet?

Gæld kan i henhold til forældelsesloven blive forældet. Det vil ske efter enten 3 eller 10 år. Der gælder en forældelsesfrist på 3 år for regninger og fakturakrav, der ikke kan dokumenteres med din underskrift på. Forældelsesfristen på 10 år gør sig gældende for gæld, der er skriftligt anerkendt. Det kan f.eks. være domme, betalingspåkrav fra fogedretten m.v.

Facit Bank
Nordcredit DK
AcceptLån DK
Cashper DK
KreditNU DK
Leasy DK
Ikano Bank DK
Resurs Bank DK
TF Bank DK
Remember DK
Resurs Bank DK (Car)