Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Familielån

Check mark iconGennemgang af familielån regler

Check mark iconOverblik over alternativerne

Check mark iconMiniguide til at gøre et familielån gyldigt

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Listen over lånetyper er lang og tæller ikke kun kviklån, forbrugslån, minilån og mobillån. Der findes også en anden populær lånetype, der går under navnet familielån.

Som navnet antyder, så har vi at gøre med en lånetype, der typisk anvendes, når der indgås låneaftaler mellem familiemedlemmer eller venner. Långiver yder typisk lånet til meget fordelagtige vilkår til en god ven eller et nært familiemedlem.

Du har klikket dig ind på den rette side, hvis du vil vide, hvad et familielån er, hvilke fordele og ulemper der er ved lånetypen, hvilke betingelser der gælder for et rentefrit familielån m.v. 

Hvad er et familielån?

Et familielån er et lån, der indgås mellem familiemedlemmer eller venner. 

Det kan f.eks. være et forældrepar, der ønsker at give deres barn en god start på voksenlivet og derfor yder et fordelagtigt lån til et boligkøb. Långiver kan dog lige så vel være en bedsteforælder eller en god ven, der har godt med luft i økonomien og derfor gerne vil give en person, de har kært, en økonomisk håndsrækning.

Et af kendetegnene ved et familielån er desuden, at et sådant lån ofte ydes til meget favorable vilkår. Typisk opkræves der lave eller ingen renter, ligesom alle tænkelige gebyrer er blevet sløjfet. 

Det er helt op til henholdsvis långiver og låntager, om der skal betales renter, men vær opmærksom på, at det rent skattemæssigt kan have betydning, om lånet ydes rentefrit eller ej. 

Fordele ved familielån

Du er sandsynligvis landet på denne underside, fordi du har fået det indtryk, at der kan være fordele forbundet med familielån. I givet fald kan vi bekræfte dig i, at sådanne lån kan være forbundet med mange fordele – især for låntager.

Her er fordelene:

  1. Du kan låne til meget favorable vilkår – Er långiver en af dine forældre, bedsteforældre eller et andet nært familiemedlem, vil du sandsynligvis kunne låne til favorable vilkår. Familielån ydes typisk rente- og gebyrfrit. Det er derfor et fordelagtigt alternativ til at låne i banken e.l. 

  2. Lånet skal ikke tinglyses eller stemples – Det er hverken nødvendigt at tinglyse eller stemple et familielån. Derfor skal der heller ikke betales tinglysningsafgift. Der er desuden ingen krav om vitterlighedsvidner, advokatassistance m.v. Med andre ord er det meget ukompliceret at optage et familielån. 

  3. Det er som udgangspunkt ikke belagt med nogen afgift – Som afsløret lige før, så skal der ikke betales tinglysningsafgift. Endvidere skal der ikke betales gaveafgift, såfremt lånet oprettes som et anfordringslån, og såfremt de øvrige betingelser er opfyldt. 

Ulemper ved familielån

Samtlige lånetyper byder på ulemper, og her er familielånet desværre ingen undtagelse.

Listen over ulemper er ikke lang, men de få ulemper der gør sig gældende er værd at tage seriøst. 

Her er ulemperne:

  1. Der kan opstå konflikter – Den største ulempe ved omtalte lånetype er, at lånet kan blive centrum for konflikter, såfremt låntager ikke kan tilbagebetale lånet, eller hvis der opstår andre uoverensstemmelser mellem låntager og långiver. Dette kan i værste fald påvirke jeres familierelation. 

  2. Lånet kan blive betragtet som en gave ved manglende opfyldelse af betingelser – Familielån er som hovedregel ukomplicerede at udstede og optage, men visse betingelser skal dog være opfyldt for at undgå afgifter. Der kan f.eks. blive udløst gaveafgift, hvis der bliver foretaget ændringer i lånet, der kommer låntager til fordel. Vær derfor opmærksom på de gældende familielån regler.

Gør brug af en familielån skabelon for at dokumentere låneaftalen

Som nævnt i et tidligere afsnit, så er der ikke krav om advokatassistance ved indgåelse af familielån. I nogle tilfælde kan det dog give god mening at alliere sig med en advokat for at sikre, at alle betingelser er opfyldt. 

For at gøre et familielån gyldigt skal der udarbejdes en skriftlig låneaftale, der skal underskrives af både långiver og låntager. Låneaftalen kan underskrives i hånden eller ved brug af NemID / MitID. 

I stedet for at udarbejde et gældsbrev fra bunden, så anbefaler vi, at du gør brug af en familielån skabelon. Så kan du nøjes med at plotte vigtige oplysninger såsom parternes navne, lånebeløb, rentevilkår, løbetid m.v. ind. 

Læs evt. for vores guide om at lave et gældsbrev for mere viden. 

Betingelser for et rentefrit familielån

Et rentefrit familielån er et lån uden renter, der typisk gives mellem familiemedlemmer og venner. Foruden de meget gunstige vilkår er sådanne lån kendetegnet ved ikke at have nogen udløbsfrist, ligesom det er meget almindeligt, at der ikke er aftalt en egentlig afdragsordning. 

Et rentefrit familielån skiller sig ud fra et banklån og andre lån ved ikke at have en kommerciel hensigt. Udstederen af et rentefrit familielån vil typisk være et familiemedlem, der vil hjælpe sit barn eller barnebarn økonomisk, så vedkommende ikke er nødsaget til at optage et dyrt lån i banken. 

Men hvordan og hvorledes med betingelserne? Få overblikket herunder:

  1. Lånet skal være et anfordringslån

  2. Der skal oprettes et gældsbrev, og dette skal underskrives af både långiver og låntager

  3. Der skal være tale om et reelt ydet lån

Forskellen på familielån og arveforskud

Som forælder eller bedsteforælder kan du hjælpe dine børn og børnebørn økonomisk på flere forskellige måder.

Foruden at give pengegaver er der mulighed for at yde familielån og arveforskud. 

Der kan som hovedregel gives op til 69.500 kr. i arveforskud (2022) uden at betale gaveafgift. Arveforskud, der overstiger 69.500 kr. vil blive beskattet med 15 %. Det afgiftsfrie beløb er mindre, hvis arveforskuddet gives til svigerbørn. 

Et familielån kan være et godt alternativ til et arveforskud, idet man helt kan undgå at betale gaveafgift. Det kræver dog, som vi har været inde på tidligere, at visse betingelser er opfyldt. 

Kontakt en advokat eller anden fagperson for mere viden om, hvilke fordele og ulemper der er ved henholdsvis pengegaver, familielån og arveforskud.

2022-06-21

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - familielån

Hvilke regler gælder der for familielån?

De gældende familielån regler er meget simple og overskuelige. Der er nemlig kun tre regler, der lyder på, at der skal være tale om et reelt gældsforhold, at lånet skal være et anfordringslån, og at der skal oprettes et gældsbrev.

Hvor stort et familielån kan der gives?

Der er ingen øvre grænse for, hvor stort et familielån der kan gives.

Hvor udbredte er familielån?

Familielån er efterhånden meget udbredte. Det skyldes ikke mindst, at sådanne lån kan ydes afgiftsfrit. Disse lån er desuden udbredte, da det er en fordelagtig måde at låne penge på for låntager, der ofte slipper for at betale både renter og gebyrer.

Hvilke alternativer er der til sådanne lån?

Der er mange alternativer til et familielån. Et alternativ kan f.eks. være et forældrekøb, hvis forældrene ønsker at sikre trygge rammer og en lav husleje for deres barn.

Bank Norwegian DK
KreditNU DK
Cashper DK
Leasy DK
TF Bank DK
Resurs Bank DK
Facit Bank
Ferratum DK
Nordcredit DK
Ikano Bank DK
Remember DK
AcceptLån DK