Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Gældsbrev

Check mark iconUdform gældsbrevet på få minutter

Check mark iconGuide til udformning af gældsbreve

Check mark iconViden om familielån

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Et gældsbrev er et juridisk bindende dokument, der udformes i forbindelse med private lån. Låneaftalen kan f.eks. indgås mellem to venner eller familiemedlemmer.

Uanset relationen mellem henholdsvis låntager og långiver, så vil gældsbrevet fungere som dokumentation for, hvad der er blevet aftalt mht. lånets størrelse og eventuelle renter og vilkår.

Står du over for enten at skulle indgå en låneaftale med en ven eller et familiemedlem, så bør du læse denne guide til ende. Vi gennemgår nemlig, hvad et gældsbevis er, hvilke krav der er til det, hvordan man laver det og meget mere.

Hvad er et gældsbrev?

Et gældsbrev, eller også kendt som et gældsbevis er, ifølge ordbogen, et dokument, hvori en person erkender at skylde nogen et bestemt pengebeløb.

Ovenstående er den simple forklaring.

Den lidt længere forklaring er, at der ved private lån, herunder familielån, indgås en skriftlig aftale, kaldet et gældsbevis, med henblik på at sikre juridisk dokumentation. Denne dokumentation kan blive meget nyttig i tilfælde af uoverensstemmelser.

Ved at udforme et dokument, der beskriver lånets størrelse, betingelser, afdrag og renter vil der blive sat klare rammer, og det kan gavne både långiver og låntager.

Det er ikke lovpligtigt at udforme et gældsbevis, når man indgår en låneaftale med en ven eller et familiemedlem, men for at undgå fremtidige problemer kan det være yderst hensigtsmæssigt.

Hvordan laver man et gældsbrev?

I forrige afsnit gennemgik vi, hvad der definerer et gældsbrev, og hvorfor det kan være en god idé at udforme dette brev. Denne nye viden har måske overbevist dig om, at det kan være en god idé at udarbejde dette dokument.

Et gældsbrev kan nemt og hurtigt udfyldes online. For at sikre et gyldigt gældsbrev er der dog nogle betingelser, der skal være opfyldt. I første omgang skal du sætte dig ind i, hvad gældsbrevet skal indeholde af oplysninger.

Gældsbrevet skal indeholde følgende oplysninger og vilkår:

 • Oplysninger om henholdsvis låntager og långiver (navn og adresse som minimum)
 • Dato
 • Lånets beløb angivet i kr.
 • Tilbagebetaling – Hvornår og hvordan skal lånet tilbagebetales?
 • Renter – Skal der betales renter? Og i givet fald hvor meget skal der betales?
 • Misligholdelse – Hvad er konsekvenserne ved misligholdelse af låneaftalen?
 • Øvrige vilkår

Nederst i dokumentet skal der desuden været gjort plads til, at begge parter, både låntager og långiver, kan underskrive aftalen for at gøre den juridisk bindende.

Bemærk, at det ikke er et krav, at gældsbrevet udformes af en advokat eller af en anden fagperson. Der kan dog være visse fordele ved at benytte advokathjælp.

Gør brug af en gældsbrev skabelon

Der er som udgangspunkt ikke grund til at udforme et gældsbrev fra bunden. I dag findes der nemlig masser af skabeloner, der kan bruges til formålet.

Disse kan du downloade på nettet, og de er tit og ofte helt gratis. Enkelte koster penge, men typisk er prisen ikke meget højere end 100-300 kr.

En overskuelig skabelon, der er blevet udarbejdet af en fagperson, er god at bruge, da man med en sådan skabelon sikrer sig, at man får alle de vigtige punkter med i aftalen.

Hvis parterne allerede har diskuteret lånets størrelse og vilkår, så vil en gældsbrev skabelon kunne udfyldes på ganske få minutter.

Undgå afgift på et rentefrit familielån med et gældsbevis

I stedet for at give afgiftsfrie pengegaver til familiemedlemmer er der mulighed for at yde et familielån på attraktive vilkår. Denne mulighed vælger mange forældre og bedsteforældre at gribe – og med god grund.

En af fordelene ved at yde et rentefrit familielån er, at man ikke vil være bundet af beløbsgrænserne for afgiftsfrie gaver, hvis visse betingelser er opfyldt.

Følgende krav skal være opfyldt for at undgå afgift på familielån:

 1. Der skal være tale om et anfordringslån (lånet skal kunne opsiges helt eller delvist med kort varsel)
 2. Der skal udformes et gældsbrev, og dette brev skal underskrives af begge parter
 3. Der skal være tale om et virkeligt ydet lån

Det rentefrie familielån er ikke afgiftsbelagt, hvis ovenstående krav er opfyldt.

Gældsbrev til børn

Ønsker du at hjælpe dine børn økonomisk, så kan du med fordel yde et rentefrit familielån i stedet for at give en pengegave. En pengegave vil nemlig udløse en arveafgift for modtageren, hvis beløbet overstiger 71.500 kr. i 2023.

For at undgå, at SKAT betragter det som enten en gave eller et arveforskud, så er det vigtigt, at det er tydeligt beskrevet, at der er tale om et reelt gældsforhold. SKAT kan bede om dokumentation i tvivlstilfælde, så sørg for at få udarbejdet et gældsbrev.

Fordele og ulemper ved at låne af familie og venner

Ligesom der er fordele og ulemper ved at låne penge i banken, så er der naturligvis også fordele og ulemper ved at låne penge af familie og venner.

Både fordelene og ulemperne vil blive gennemgået nedenfor.

Fordele:

 1. Det kræver ingen kreditvurdering (medmindre långiver forlanger det)
 2. Der vil ikke blive pålagt afgift (hvis der udformes og underskrives et gældsbevis)
 3. Der er ingen loft på lånebeløbet
 4. Låntager kan slippe for at betale renter og gebyrer (kan give store besparelser)

Ulemper:

 1. Långiver kan lide et økonomisk tab (hvis låntager ikke betaler afdragene)
 2. Det kan skade parternes relation (i tilfælde af tvister)
2023-08-31

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - gøldsbrev

Hvad er et simpelt gældsbrev?

Helt overordnet findes der to typer af gældsbreve bestående af henholdsvis omsætningsgældsbreve og simple gældsbreve i henhold til Gældsbrevsloven.

Det karakteristiske ved et simpelt gældsbrev er, at den nye indehaver af brevet (kreditor) ikke kan stilles bedre end den tidligere kreditor ved videregivelse af gældsbrevet. Det betyder, at debitor bevarer de akkurat samme indsigelser over for den nye kreditor.

Hvad må der ikke stå i et gældsbrev?

Det er hverken tidskrævende eller kompliceret at udforme et gældsbrev. Visse betingelser skal dog være opfyldt, og visse ting må ikke stå i gældsbrevet, hvis det skal være gyldigt.

I brevet må der f.eks. ikke stå, at lånet nedskrives hvert år. I givet fald vil det nemlig blive anset som en gave, hvilket vil udløse afgift.

Hvad koster det at få lavet et gældsbrev?

Det kan koste alt fra 0 til 5.000 kr. at få lavet et gældsbrev.

Det er gratis, hvis man gør det selv ved at benytte en skabelon.

Det koster typisk et par tusinde kroner, hvis gældsbrevet skal udformes af en jurist, advokat eller revisor.

Hvordan skal gældsbrevet opbevares?

Der er rent lovgivningsmæssigt ingen krav omkring opbevaring af gældsbreve.

For din egen skyld bør du dog opbevare brevet et sikkert sted. Optimalt set bør der laves en række kopier af gældsbrevet, og det bør desuden opbevares i skyen, så dokumentet ikke går tabt i forbindelse med flytning, brand e.l.

Remember DK
Ikano Bank DK
Ferratum DK
Bank Norwegian DK
AcceptLån DK
TF Bank DK
KreditNU DK
Cashper DK
Facit Bank DK
Resurs Bank DK (Car)
Unilån DK
Resurs Bank DK
Nordcredit DK
Leasy DK