Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Effektiv rente

Check mark iconForklaring af effektiv rente

Check mark iconBeregn den effektive rente

Check mark iconNyttig viden om renter

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Effektiv rente er et af de udtryk, der er rigtig gode at kende til, når man skal låne penge til det ene eller andet formål.

Det er nemlig ikke tilstrækkeligt at kende til udtryk som rente og renters rente.

Effektiv rente er også en interessant faktor.

På denne underside vil du først og fremmest finde svar på, hvad der definerer den effektive rente, og hvordan du beregner den effektive rente.

I samme ombæring vil du kunne læse om, hvorfor du ikke kan nøjes med at tage højde for den effektive rente, når du skal låne penge. Der er også andre vigtige faktorer.

Som prikken over i’et vil du også kunne finde svar på, om der reelt er forskel på effektiv rente og ÅOP.

Du vil altså få stillet al din tvivl vedr. effektiv rente.

Hvad betyder effektiv rente?

Du er sandsynligvis landet på denne side, fordi du gerne vil vide, hvad effektiv rente er, og hvorfor det er en vigtig faktor, så lad os da springe direkte til sagen.

Den effektive rente, eller også betegnet debitorrenten, er med til at belyse de faktiske omkostninger forbundet med et lån.

Mere konkret siger den effektive rente noget om, hvilke renteomkostninger der er på dit lån.

Foruden den pålydende årlige rente vil der blive tillagt renters rente, hvis der er tale om et lån med en længere løbetid end ét år.

Den effektive rente afhænger af flere ting – henholdsvis hvordan du betaler af på lånet, og hvor mange rentetilskrivninger der sker i lånets løbetid.

Under normale omstændigheder bliver renten tilskrevet én gang om året, men der findes også eksempler på, at det kan ske månedsvis, kvartalvis eller halvårligt.

Hyppig rentetilskrivning er en skidt ting for dig som låntager, idet det betyder, at din effektive rente – og dermed dine renteomkostninger – vil stige.

Brug en låneberegner til at beregne den effektive rente

Det ér muligt at beregne den effektive rente med udgangspunkt i faktorer som antal terminer, den nominelle årlige rentesats m.v.

Der findes godt nok en formel til beregning af dette, men formlen er tilpas kompliceret til, at de fleste vil have svært ved at finde hoved og hale i det.

Derfor er det da heller ikke vores anbefaling, at du går i krig med lommeregneren.

Vil du gerne beregne den effektive rente med henblik på at finde svar på, hvor høje låneomkostninger du skal afholde, så bør du gøre brug af en låneberegner.

Når du skal beregne den effektive rente, så er det vigtigt, at du får indtastet alle de oplysninger, der skal til for at sikre en korrekt beregning.

Du kan evt. kontakte låneudbyderen, hvis du vil være sikker på, at resultatet af beregningen er korrekt, hvis du vel at mærke tager udgangspunkt i et virkeligt låneeksempel.

Den effektive rente er vigtig, men tag også højde for andre ting

Det er et lovkrav at skilte med effektiv rente, men du vil måske opleve, at effektiv rente ikke er noteret ordret i dit lånetilbud. I stedet vil der typisk være anvendt begrebet debitorrente, der betyder det samme.

Du vil med udgangspunkt i ovenstående altså altid kunne finde frem til den effektive rente (eller debitorrente) i ethvert lånetilfælde.

Den effektive rente er bestemt en sigende faktor, når det kommer til at vurdere, hvorvidt et lån er dyrt eller ej.

Du risikerer dog at begå en stor fejltagelse, hvis du udelukkende baserer dit valg af lån ud fra den effektive rente.

Der findes nemlig lån, der byder på en lav effektiv rente, men som fortsat er dyre.

Hvordan hænger det sammen, tænker du måske nu?

Jo, sagen er den, at nogle lån byder på lave renteudgifter, men høje gebyrer.

Det kan f.eks. være, at långiver har valgt at opkræve meget høje administrations- og betalingsgebyrer for at godtgøre den lave effektive rente.

I sådanne tilfælde kan det godt vise sig, at der findes billigere og bedre alternativer til dette lån, selvom det uden sammenligning kommer med den mest attraktive effektive rente.

Pointen er altså, at du er nødt til at tage højde for alle dine låneomkostningerne og ikke kun renteomkostningerne.

Er der forskel på effektiv rente og ÅOP?

Ja, der er forskel på effektiv rente og ÅOP, hvorfor du ikke må forveksle disse to begreber.

Den effektive rente handler ene og alene om renteomkostningerne, der som bekendt er en vigtig faktor, men desværre kan der være andre omkostninger til et lån end renter.

ÅOP har – modsat den effektive rente – medregnet samtlige låneomkostninger.

Med ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) får du et overblik over dine samlede omkostninger til dit lån på årlig basis.

ÅOP er i de fleste tilfælde højere end den effektive rente. Den effektive rente kan f.eks. sagtens lyde på 15 %, mens ÅOP kan lyde på 20 %.

Det kan dog også lade sig gøre, at begge dele lyder på 15 % - dette vil være tilfældet, hvis der ikke er andre omkostninger end renter (altså ingen gebyrer). Dette er dog ret usædvanligt.

ÅOP medregner følgende:

  • Renter

  • Stiftelsesgebyr

  • Opkrævningsgebyrer

  • Administrationsgebyrer

  • Og eventuelle andre låneomkostninger

ÅOP kan være meget høj, når der er tale om kortfristede lån, idet denne faktor beregnes på årsbasis, selvom løbetiden i nogle tilfælde er markant lavere end et år.

Dette skal du tage højde for, når du skal optage et lån med en løbetid på få måneder. En høj ÅOP bør normalt få dig til at løbe skrigende bort, men er der tale om et kortfristet lån, så behøves en høj ÅOP ikke nødvendigvis være så alarmerende.

Vil du vide mere om renter?

I så fald vil vi gerne hjælpe dig.

Vi har efterhånden udgivet en lang række guides og artikler om lån, hvor mange af artiklerne har handlet direkte eller indirekte om renter.

Dykker du ned i vores store indholdsunivers, vil du bl.a. blive præsenteret for artikler om renters rente, rente og nu også om effektiv rente.

Du har rig mulighed for at læse alle artiklerne kvit og frit, så ønsker du mere viden om renter, så find læsebrillerne frem og tilegn dig en masse ny viden.

2022-06-21

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - effektiv rente

Hvad er effektiv rente?

Den effektive rente, eller også kendt som debitorrenten, er betegnelsen for den nominelle rente + renters rente. Med andre ord dækker dette begreb over den fulde renteudgift. Det er altså et udtryk for, hvad de reelle renteudgifter ved lånet vil være.'

Hvordan beregner man den effektive rente?

Da den effektive rente belyser de reelle renteudgifter ved lånet, er det en rigtig god idé at beregne denne faktor. Du kan beregne den effektive rente ved at bruge formlen fra Europa-Parlamentet. Brug evt. Excel eller en online beregner til at foretage beregningen.

Facit Bank DK
Resurs Bank DK (Car)
AcceptLån DK
Bank Norwegian DK
Ikano Bank DK
Remember DK
Cashper DK
Unilån DK
Nordcredit DK
KreditNU DK
Resurs Bank DK
Leasy DK
TF Bank DK
Ferratum DK