Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Renters rente

Check mark iconIntroduktion til renters rente

Check mark iconUndgå effektivt renters rente

Check mark iconLån med lave renteomkostninger

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Renters rente (også kendt som kapitalfremskrivning) er et fænomen, du skal være bekendt med, hvis du gør dig tanker om at optage et lån.

Renters rente kan have nemlig have en afgørende betydning for, hvor meget du skal betale for dit lån alt i alt.

Når en kapital forrentes flere gange til den samme rentefod, så vil renteudbetalingerne stige fra gang til gang.

Det hænger sammen med, at når renteudgifterne lægges til den oprindelige kapital, så stiger det beløb, der skal forrentes.

Der opstår så at sige en sneboldeffekt, idet dine renteudgifter ruller sig større og større.

Af ovenstående grund er det ikke nok at tage højde for lånets rente. Du skal også være bekendt med fænomenet renters rente.

I denne guide vil du bl.a. blive præsenteret for, hvordan du beregner renters rente, og hvordan du undgår at betale renters rente. Sidstnævnte er lettere sagt end gjort, men det kan lade sig gøre.

Hvad er renters rente?

Vi taler om renters rente, når den samme beholdning af penge bliver forrentet flere gange.

Renters rente (eller kapitalfremskrivning) er et fænomen, der er værd at kende til, når man låner penge, men fænomenet er også interessant for dem, der investerer i aktier m.v. Renters rente kan have indflydelse på, hvor stor din formue kan vokse sig.

Hvad angår renters rente i lånesammenhænge, så er det ingen hemmelighed, at renters rente arbejder imod dig. Dit lån vil nemlig stige eksponentielt for hver periode (måned eller år).

Renters rente er noget, som de færreste låntagere tager højde for, når de låner penge, hvilket er en skam, idet det har meget at sige i forhold til lånets samlede omkostninger.

Årlig eller månedlig rentetilskrivning?

Som låntager gør du klogt i at sætte dig ind i antallet af rentetilskrivninger, der er i lånets afdragsperiode. Dette er nemlig helt og aldeles afgørende for, hvor meget dit lån kommer til at koste dig.

Du skal bl.a. undersøge, om låneudbyderen gør sig i månedlige eller årlige rentetilskrivninger. I den anledning skal du vide, at det forholder sig sådan, at jo færre gange der tilskrives renter, desto mindre skal du betale.

Derfor vil årlig rentetilskrivning uden tvivl være at foretrække.

Hver eneste gang der tilskrives renter på lånet, så stiger både lånebeløbet og dine omkostninger. Med en lang løbetid kan dit lån derfor hurtigt gå hen og blive meget dyrere end først antaget.

Hvis du er i tvivl om, hvor ofte der tilskrives renter, så gør dig selv den tjeneste at spørge ind til dette, inden du foretager dig yderligere.

Fast eller variabel rente?

Det kan også have betydning, om du vælger et lån med en fast eller variabel rente.

Der er naturligvis fordele og ulemper ved begge rentetyper.

Er det vigtigt for dig at kende til dine nøjagtige månedlige låneomkostninger gennem hele løbetiden, så skal du vælge et lån med en fast rente. Så slipper du nemlig for uheldige overraskelser.

Vil du gerne låne så billigt som muligt, så vil et lån med en variabel rente typisk være at foretrække. Dog løber du en vis risiko, hvis du vælger denne rentetype, idet renten sagtens kan stige flere gange i perioden.

Vil du gerne sikre dig mod, at dine renteudgifter løber løbsk, så kan du vælge et lån med variabel rente og renteloft. På den måde vil der være et loft over, hvor meget renten kan stige.

Kan jeg undgå at betale renters rente?

Som du nok har indset, så har renters rente negativ indflydelse på din økonomi, når du låner penge, idet dit lån blot vil vokse eksponentielt, indtil du en dag er gældfri.

I langt de fleste tilfælde er det svært at undgå at betale renters rente, men der er faktisk en mulighed for at undgå dette.

Antager vi, at det udbudte lån kun byder på én årlig rentetilskrivning, så vil du slippe for at forholde dig til renters rente, hvis du vælger en løbetid på under 12 måneder.

Kunsten er altså at vælge en kort løbetid, når man låner penge, hvis man gerne vil undgå at blive mere påvirket af renter og renters rente end højst nødvendigt.

Du skal dog kun vælge en kort løbetid, hvis det er realistisk, at du kan tilbagebetale lånet hurtigt tilbage. Der er trods alt også udgifter forbundet med ikke at betale sine afdrag til tiden.

Brug en låneberegner til at beregne renters rente ved lån

Hvis du har hørt rigtig godt efter i matematiktimerne, så ved du måske allerede, hvordan man beregner renters rente. Ellers bør du spidse ører nu.

Her er formlen:

K = K0 ∙ (1 + R)^n

K = Slutkapital

K0 = Startkapital

R = Renten

N = Antal terminer

Hvis du ikke lige har en lommeregner i nærheden eller bare ikke har mod på at lave regnestykket på egen hånd, så er der heldigvis hjælp at hente på nettet.

Du kan ved at benytte en intelligent låneberegner nemt beregne renters rente i enhver sammenhæng.

Selvom det kan lyde en smule nørdet, så er det en rigtig god idé at regne på dette, inden man takker ja til et lånetilbud.

Prisen afgøres ikke kun af lånets renteomkostninger

Som låntager skal du passe meget på med ikke at begå samme fejl som mange andre låntagere.

Der er nemlig rigtig mange låntagere, der tror, at man kan nøjes med at kigge på et låns rente, når man skal vurdere, hvor attraktivt et givent lån er.

Desværre er det en kendsgerning, at prisen på et lån ikke alene afgøres af lånets renteomkostninger.

Foruden renter (og renters rente) skal der tages højde for de gebyrer, der vil blive pålagt og opkrævet. Nogle gebyrer er meget små og mindre betydelige, men der er også gebyrer, der kan spille en afgørende rolle i forhold til, hvor godt lånet er.

ÅOP er det perfekte redskab til at vurdere, hvor godt et lån i virkeligheden er. ÅOP tager nemlig højde for det hele – både gebyrer og renter.

2022-06-22

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - renters rente

Hvordan beregnes renters rente?

Renters rente beregnes lettest ved brug af en online beregner. Der findes også formler til formålet, men de er tilpas komplicerede til, at det er mere hensigtsmæssigt at gøre brug af en smart beregner.

Hvor stor betydning har renters rente for mine låneomkostninger?

Renters rente kan have stor betydning for dine låneomkostninger. Hver gang der sker en rentetilskrivning, vil dine renteomkostninger stige. Du bør derfor være opmærksom på, hvor ofte der tilskrives renter til dit lån. Sker det månedligt eller årligt?

Ferratum DK
Remember DK
Resurs Bank DK
AcceptLån DK
Facit Bank
Nordcredit DK
Leasy DK
TF Bank DK
Cashper DK
KreditNU DK
Bank Norwegian DK
Ikano Bank DK