Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Debetkort

Check mark icon97 % ejer et debetkort

Check mark iconAlsidigt og sikkert betalingskort

Check mark iconSe prisen for et debetkort

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

97 % af den voksne danske befolkning benytter betalingskort, herunder debetkort, der er en nem og hurtig måde at betale for varer og tjenesteydelser.

Betalingskort ser stort set identiske ud, men der er forskel på f.eks. debetkort og kreditkort, hvilket du vil blive klogere på i denne guide.

I det følgende vil du finde svar på, hvad der definerer et debetkort, hvilke fordele og ulemper der er ved kortet, hvem der bør vælge denne korttype og meget mere.

Hvad er et debetkort?

Et debetkort er et betalingskort, hvor betalingen for en vare eller ydelse trækkes på kontoen med det samme eller inden for få dage. Debetkortet er tilknyttet din bankkonto, og det vil kun være muligt at bruge de penge, du har til rådighed på kontoen. Du får dermed et betalingskort med saldokontrol, således at det ikke er muligt at lave overtræk.

Der findes mange forskellige debetkort, men disse er de mest populære:

  • Visa Electron
  • Visa Debit
  • MasterCard Debit
  • MasterCard Direct
  • Visa/Dankort Debit

Det er muligt at få ovennævnte betalingskort gennem de fleste danske banker.

Forskellen på et debetkort og et kreditkort

Der er mange, der forveksler debetkort med kreditkort, selvom der er væsentlige forskelle på disse to typer af betalingskort.

Den mest centrale forskel på de to korttyper handler om, hvornår pengene bliver trukket fra kontoen.

Ved et debetkort trækkes pengene med det samme, mens pengene typisk bliver trukket én gang om måneden, når man bruger et kreditkort.

Du køber på kredit, når du bruger et kreditkort, idet pengene først bliver trukket på et senere tidspunkt.

Fordele og ulemper ved et debetkort

Der er fordele og ulemper ved alle former for betalingskort. Planlægger du at anskaffe dig et debetkort, bør du læse om de vigtigste fordele og ulemper herunder.

Søg evt. også rådgivning i banken, hvis du er i tvivl om, hvilket betalingskort der passer bedst til dig med udgangspunkt i din økonomiske situation.

Debetkortets fordele

Flere millioner danskere ejer et debetkort og bruger det ugentligt, og det er der selvsagt flere gode grunde til. Debetkortet er det mest populære betalingskort herhjemme af følgende grunde:

1 Du risikerer ikke at bruge flere penge, end du har på kontoen

Den måske største fordel ved et debetkort er, at der ikke er risiko for, at du kommer til at bruge flere penge, end der står på din konto. Dette takket være saldokontrollen.

Debetkortet giver dig stor tryghed, idet du ikke kan gå i minus og dermed opbygge en uønsket gæld. Dette kan være en kærkommen løsning for dig, der kan have tendens til at bruge flere penge, end du reelt har til rådighed.

2 Det er nemt at få bevilget

En anden nævneværdig fordel ved et debetkort er, at det er nemt at få bevilget.

Du kan med få klik bestille et debetkort gennem din bank via f.eks. netbank eller mobilbank. Der er ingen strenge krav til din indtægt eller dit rådighedsbeløb.

Banken løber ingen risiko ved at udstede denne type betalingskort til dig, idet du kun kan bruge de penge, som du har til rådighed på din konto.

Hvis din konto går i nul, vil fremtidige betalinger blive afvist, og du vil først kunne bruge det, når du har indsat penge på din konto igen.

3 Det bliver lettere at holde styr på dine udgifter

At købsbeløbet bliver trukket med det samme ved brug af et debetkort betyder, at det bliver lettere at holde styr på dine udgifter og dermed overholde dit budget.

Du kan fra dag til dag holde overblik over, hvor mange penge du har brugt.

4 Du kan kortet i stort set alle butikker – også online

En sidste vigtig fordel ved debetkortet er, at det kan bruges i stort set alle butikker og på webshops. Du kan selvfølgelig også bruge kortet, når du vil hæve kontanter og evt. valuta.

Debetkortets ulemper

Der er talrige af fordele ved debetkortet, men på samme tid er der en række af ulemper. De mest væsentlige ulemper vil blive belyst herunder:

1 Du kan ikke trække over ved behov

Du får mindre økonomisk fleksibilitet med et debetkort end med et kreditkort, idet du ikke kan trække over ved behov.

Du kan, grundet den manglende mulighed for overtræk, risikere at få afvist din betaling nede i supermarkedet eller i elektronikforretningen, hvis du ikke har penge nok på kontoen.

Hvis du har en presset privatøkonomi og ofte har svært ved at finde penge til det hele sidst på måneden, kan det være en ulempe, at du ikke kan hæve lidt over beløbet og dermed udskyde betalingen.

2 De færreste biludlejningsselskaber accepterer betaling med debetkort

En anden ulempe ved debetkortet er, at det sjældent bliver accepteret som betalingskort hos de gængse biludlejningsselskaber verden over.

Det skyldes, at det ikke er muligt at reservere et depositum på et debetkort, men kun på et kreditkort.

Hvem bør vælge et debetkort?

Debetkortet er ikke kun for dem, der har svært ved at styre deres forbrug, men kan også være en god løsning for mange andre.

Du skal vælge et debetkort, hvis du vil have et alsidigt og sikkert betalingskort, der kan bruges overalt, og hvor du ikke risikerer at lave overtræk.

Du kan evt. supplere med et kreditkort, hvis du vil tage del i fordelene ved dette betalingskort også.

Debetkort kan også bruges i udlandet

Selvom de færreste biludlejningsselskaber godtager et debetkort som betalingskort, betyder det ikke, at du ikke kan bruge debetkortet i udlandet.

Anskaffer du dig et debetkort fra f.eks. Visa eller MasterCard, der er to internationale kortudbydere, vil du kunne bruge dit betalingskort i hele verden.

Du kan dermed bruge betalingskortet, både når du er herhjemme, og når du rejser ud i verden.

Hvis du mister kortet

Hvis du er så uheldig at miste dit debetkort, skal du sørge for hurtigst muligt at spærre det.

Det kan du gøre på flere forskellige måder, f.eks. ved at kontakte din bank eller ved at spærre det selv via netbank eller mobilbank.

2024-02-05

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - debetkort

Hvad koster et debetkort?

Det er hos de fleste danske banker helt gratis at bestille et debetkort.

Der kan dog blive opkrævet et fast årligt kortgebyr, der typisk svinger mellem 0 og 250 kr. Du kan forhøre dig om den konkrete pris i din bank.

Hvem kan få et debetkort?

Som udgangspunkt kan alle voksne danskere få et debetkort. Det kræver som regel blot, at man har en gyldig bankkonto i en dansk bank.

Hvilket debetkort skal jeg vælge?

Du kan med fordel vælge et debetkort, som du kan bruge i både ind- og udland. Det kunne f.eks. være et Visa eller MasterCard debetkort.

Vælg desuden et betalingskort med mulighed for kontaktløs betaling, så du kan gøre fremtidige betalinger i fysiske butikker endnu lettere og hurtigere.

Er det sikkert at bruge et debetkort?

Ja, du kan være helt tryg ved at bruge et debetkort.

På lige fod med andre betalingskort, så kommer de gængse debetkort med 2-faktor godkendelse ved e-handel.

Når du bruger kortet online, vil du blive bedt om at bekræfte din identitet via MitID. Der er dermed minimal risiko for, at dit betalingskort kan blive misbrugt.

TF Bank DK
Ferratum DK
Facit Bank
Nordcredit DK
KreditNU DK
Resurs Bank DK
Remember DK
Leasy DK
Ikano Bank DK
Cashper DK
AcceptLån DK
Resurs Bank DK (Car)