home
  • Hjem
  • Sambla forklarer
  • Inflation

Inflation

tick Forklaring af begrebet inflationtick Inflationens betydning for din privatøkonomitick De positive sider ved inflation



Inflation er det helt store buzzword i disse år. Priserne i samfundet stiger markant, og det kan mærkes og ses på bankkontoen. Inflation berører alle i et større eller mindre omfang, da de stigende priser på alt fra brændstof, el og varme til dagligvarer gør pengene mindre værd og derfor har en negativ indvirkning på danskernes købekraft.

Der tales om inflation som aldrig før, men hvad er definitionen på inflation, hvorfor stiger inflationen, hvad betyder inflation for dit lån, og er der positive ting ved inflation? Læs videre for at finde svar på alle disse og en række andre spørgsmål.

Hvad er inflation?

Ordbogens definition på ordet inflation lyder som følger; ”stigning i pris- og lønniveauet med bl.a. et fald i pengenes købekraft til følge”. 

Inflation er med andre ord lig med en generel stigning i priserne. Inflation er et makroøkonomisk fænomen, der siger noget om, hvor meget priserne på varer og tjenesteydelser stiger i samfundet. Jo højere generelle prisstigninger, desto højere inflation. Inflation udtrykker prisstigninger i procent og kan både beregnes pr. måned eller år. 2022 kan f.eks. sammenlignes med 2021, mens oktober 2022 kan sammenlignes med oktober 2021. 

Når der opleves prisstigninger på mere end 50 % over en vis periode, så vil der være tale om hyperinflation. Der herskede f.eks. hyperinflation tilbage i 1920’erne efter første verdenskrig. 

Forskellen på høj og lav inflation: 

  • Lav inflation = Der opleves normale og sunde prisstigninger (omkring 2 % hvert år)

  • Høj inflation = Der opleves store prisstigninger (over 2 % hvert år)

Forskellen på inflation og deflation

Deflation er det modsatte af inflation. 

Ved deflation sker der et fald i prisniveauet, hvilket får købekraften til at stige. Deflation kan være lige så alvorligt eller mere alvorligt end inflation, da det kan skabe usikkerhed i økonomien, forbrugerne vil udskyde deres forbrug, produktionen vil falde m.v. 

Hvorfor stiger inflationen?

Inflationen stiger. Det er ikke til at komme udenom. Men hvad skyldes den stigende inflation? 

Der er ikke kun én grund til, at inflationen har taget fart. Der er i hvert fald tre grunde, og de tre grunde er et ændret forhold mellem udbud og efterspørgsel, stigende forbrugerpriser og Nationalbankens udlån. Mere om dette i de kommende underafsnit. 

Sammenhængen mellem udbud og efterspørgsel

Inflation kan i højere eller mindre grad blive påvirket af, at efterspørgslen på bestemte varer og tjenesteydelser er langt højere end udbuddet. Det vil nemlig have den konsekvens, at udbyderne af varerne og tjenesteydelserne hæver deres priser. Det er bl.a. det, du har oplevet med naturgas, strøm, benzin og meget mere. 

Stigende forbrugerpriser

Den stigende inflation skyldes ikke udelukkende forholdet mellem udbud og efterspørgsel. Det skyldes også, at virksomhederne er berørt af stigende omkostninger, og disse stigende omkostninger lægges over på forbrugerne, som skal betale mere for de samme varer og tjenesteydelser end tidligere. Dette vil få den konkrete betydning, at kundernes penge falder i værdi. 

Nationalbanken printer flere penge

Nationalbanken kan vælge at printe flere penge eller at hæve deres udlån. Når de gør det, så kommer der flere penge ud i samfundet, hvilket har en negativ indvirkning på de eksisterende penge i samfundet, da værdien af disse svækkes. I værste fald kan det føre til hyperinflation. 

Inflation Danmark 2022

2022 vil for mange danskere blive husket for to ting; stigende priser og høj inflation. 

Som hovedregel går centralbankerne efter en inflation på omkring 2 % om året, men i 2022 har vi oplevet en inflation på et langt højere niveau. 

Inflationen i Danmark steg til 11,1 % i september 2022 fra 9,9 % i august 2022. Det er en markant stigning og faktisk den højeste målte siden 1997, hvor man begyndte at opgøre det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks. Synes du derfor, at det er dyrere at leve end nogensinde før, så har du forklaringen her. 

Disse varer og tjenesteydelser har oplevet de største prisstigninger i 2022:

  • Brændstof
  • Fødevarer
  • Gas
  • El

Få ting er ikke steget i pris. Det gælder bl.a. briller, tandlæge, medicin, uddannelse m.v. 

Dette betyder inflation for dit lån, din opsparing og dine investeringer

Du ved nu, at høj inflation har en negativ indvirkning på din købekraft, og at værdien af dine penge reduceres. Men hvilken konkret betydning har inflation for dit lån, din opsparing og dine investeringer? Det kan du få et indblik i, i dette afsnit. 

Lån

Høj inflation kan være enten positivt eller negativt for dit lån, alt efter hvilket lån du har. Hvis den høje inflation bevirker, at renterne på dit lån stiger, så vil det være negativt, såfremt du har et boliglån eller realkreditlån med variabel rente, men potentielt positivt, hvis du har et fastforrentet realkreditlån. Du kan nemlig potentielt skære en stor del af din restgæld, hvis du omlægger dit realkreditlån på et passende tidspunkt.

Opsparing

Høj inflation vil påvirke din opsparing negativt, hvis dine penge blot står på en opsparingskonto i banken. Dine opsparede penge bliver mindre værd, og din købekraft vil dermed falde.

Investeringer

Høj inflation kan også påvirke dine investeringer negativt. Det gælder både investering i aktier og fast ejendom. Ved stigende inflation vil aktiekurserne typisk dykke, og boligpriserne vil gøre det samme.

Er der positive ting ved inflation?

Det er som hovedregel sundt for økonomien i et land, at priserne på varer og tjenesteydelser stiger lidt hvert år. Inflationen må dog helst ikke stige for meget, da det kan føre til nogle af førnævnte konsekvenser. Ikke desto mindre er der nogle positive ting ved inflation, hvilket du kan blive klogere på herunder.

Potentielle fordele ved inflation:

  1. Din gæld skrumper (gældens størrelse stiger ikke i takt med inflationen)

  2. Det kan være lettere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet (grundet faldende boligpriser)

  3. Du kan omlægge dit fastforrentede realkreditlån og potentielt reducere din restgæld markant (ved stigende renter)

Hvordan beregnes inflationsraten?

Inflationsraten er en talværdi, der er sigende for, hvor høj eller lav inflationen er fra et år til et andet eller fra en måned til en anden. Hvis inflationsraten f.eks. er angivet til 10 %, så vil det betyde, at det generelle prisniveau er steget med 10 %. De varer der tidligere kostede 100 kr. koster nu 110 kr. 

Inflationsraten beregnes ved hjælp af en formel, hvor to perioder (f.eks. oktober 2022 og oktober 2021) holdes op mod hinanden.

2022-11-07
Afif Khan

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.


Spørgsmål og svar - Inflation

VI HJÆLPER DIG AT FÅ ET LÅN, MED DEN BEDSTE RENTE

Vores andre tjenester
Lån penge
Lån penge via Sambla på nettet. Sammenlign renter hos flere banker og långivere samtidigt, på en enkelt ansøgning!
Samlelån
Saml dine dyre lån og kreditter til et enkelt lån. Sænk renten, få en bedre kreditværdighed, og en lavere månedlig ydelse.
Forbrugslån
Sammenlign forbrugslån op til hele 500 000 kr. Via Sambla kan du få den bedste rente på dit forbrugslån, helt gratis og bindingsfrit.
Billån
Skal du til at købe bil? Sammenlign renter for at finde det billigeste og bedste billån. Lån op til 500 000 kr.
Billig lån
Find et billigt lån med hjælp fra Sambla. Et billigt lån finder du ved at sammenligne renten hos flere banker og långivere.

Her er et udvalg af vores samarbejdspartnere

Vores tjenester

Lån penge
Samlelån
Forbrugslån
Billån
Populære lånebeløb
Lånetyper

Kundeservice

 70 60 57 30
 kundeservice@sambla.dk
Sambla forklarer
Ofte stillede spørgsmål
Brugeraftale
Privatlivspolitik
Cookiepolitik
Sambla Plus

Sambla

Om os
Partnere
HemLån pengeRentefrit lånLån med medansøgerSammenlign lånLån til nye vinduerBlankolånSamlelånRefinansieringSkift bankForbrugslån Rentefrit forbrugslånFordele og ulemper ved forbrugslånHvad er et forbrugslån?Forbrugslån RKI ingen hindringLåneberegner forbrugslånForbrugslån oversigtBillig lånKviklånKviklån uden sikkerhedKviklån studerendeKviklån RKI ingen hindringKviklån gratisQuicklånNye kviklånKviklån renterKontakt osHurtig lånStrakslånLynlånLån svar med det sammeHurtig lån till ungeHurtig kreditHurtige pengeHurtig udbetalingLån med straks udbetalingLån penge og få dem med det sammeFinansieringMinilånSmå lånSmå lån på minuttetMikrolånLille lånKassekreditKassekredit renterKassekredit betydningHurtig kassekreditSMS lånUden kreditvurderingSMS lån RKIMobillånMobile lån trods RKIKvik sms lånOm SamblaOfte stillede spørgsmålLånebeløbLån 500 krLån 1000 krLån 2000 krLån 3000 kr.Lån 4000 kr.Lån 5000 kr.Lån 6000 kr.Lån 10000 kr.Lån 15000 kr.Lån 20000 kr.Lån 30000 kr.Lån 40000 kr.Lån 50000 kr.Lån 60000 kr.Lån 70000 kr.Lån 75000 kr.Lån 80000 kr.Lån 100000 kr.BillånBilfinansieringLån 150000 krLån 200000 krLån 250000 krLån 300000 krLån 350000 krLån 400000 krLån 500000 krLån penge uden afslagBådlånNye lånPrivatlån uden sikkerhedIndskudslånKredit lånFerielånLån med kautionistTag et lånLån penge uden kravLån penge nemtLån med NemIDLån penge 18 årLån penge uden sikkerhedOnline lånLånetyperSambla forklarerDebitor RegistretForskudsopgørelseGældsbrevInflationPeer to peer lånFamilielånAnnuitetslånGældsfaktorSerielånRentefradragNegative renterBøernebidragKørselsfradragRenteBedste bankAfdragsfrit lånKreditorNominel renteKreditvurderingRestgældLånetyperLånemulighederLåneoversigtInsolventHvad koster det at låne?HovedstolGældEffektiv renteDebitorÅOP beregnerGældssaneringHvor meget kan jeg låne?LåneberegnerRenters renteRådighedsbeløbÅOPPartnerePartnerePartnerePartnerePartnereAfif Khan


Sambla.seSambla.noSambla.fi
2023 Sambla ApS CVR nr. 41017457 Landgreven 3, st. th. 1301 København K

Ændre dit samtykke til cookies