Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Gæld i hus

Check mark iconGuide til at tjekke gæld i huse, ejerlejligheder og andelsboliger

Check mark iconTips til at drage nytte af oplysningerne som boligejer eller boligkøber

Check mark iconVærd at vide om overtagelse af gæld i huse

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Som både boligkøber og boligejer kan det være en fordel at have viden om, hvor meget gæld der er i et hus. Du kan bruge oplysninger om gæld i ejendomme til at træffe de rigtige beslutninger, hvis du f.eks. skal omlægge dit lån, købe et hus eller arve et hus fra dine forældre. I det følgende vil vi gennemgå, hvordan du tjekker for gæld i huse og lejligheder, hvorfor oplysninger om gæld kan være nyttige og meget mere.

Sådan tjekker du for gæld i hus eller lejlighed

Oplysninger om gæld i huse, lejligheder og andre ejendomme er offentlige tilgængelige. Du kan forespørge både med og uden login på tinglysning.dk. Når du er logget ind, kan du foruden at forespørge oplysninger, bestille officielle tingbogsattester. For at logge ind skal du bruge NemID eller MitID.

Sådan tjekker du for gæld i ejendomme:

  • Klik dig ind på tinglysning.dk
  • Klik på Forespørg uden log ind eller Forespørg med log ind
  • Log ind med NemID eller MitID, hvis du forespørger med login
  • Klik på Fast ejendom i menuen
  • Indtast vejnavn, husnummer og postnummer
  • Klik på Hæftelser og se alle oplysninger om gæld relateret til ejendommen

Du får alle relevante oplysninger om debitors hæftelser Der er gæld i langt de fleste boliger, og derfor vil du antageligvis også blive præsenteret for en eller flere hæftelser, når du laver en søgning på tinglysning.dk. Når du søger oplysninger om en ejendom frem, vil du ikke kun blive præsenteret for, hvem der ejer boligen, og hvem kreditor er. Du vil også finde en række andre oplysninger.

Disse oplysninger får du adgang til:

  • Navn på ejeren
  • Tinglysningsdato
  • Hæftelsestype (eksempelvis realkreditpantebrev)
  • Hovedstol
  • Rentesats
  • Rentetype
  • Kreditor

Det er gratis at søge oplysninger på egen bolig og andres boliger Siden d. 1. juli 2013 har det været helt gratis at søge i tinglysningssystemet, og du kan søge så meget, som du ønsker. Via systemet har du ikke kun mulighed for at søge oplysninger om din egen gæld. Du kan også finde svar på, hvor meget naboen, kollegaen eller vennen skylder i sit hus. Tinglysningsretten ligger inde med oplysninger om alle danske boliglån, så er der gæld i en given ejendom, vil det fremgå af systemet.

Hvorfor undersøge gæld i ejendom som boligejer?

Der er flere gode grunde til at undersøge gælden i ens bolig som boligejer. Du bør først og fremmest holde dig up-to-date på din gæld i ejendommen med henblik på at kunne vurdere, om en omlægning kan give mening. Du vil f.eks. potentielt kunne skære en stor del af din restgæld ved en opkonvertering, såfremt du har et fastforrentet realkreditlån. Ved at undersøge gælden i dit hus kan du også finde svar på, hvor meget friværdi du har i boligen. Friværdien er det beløb, du vil få i hånden, hvis du solgte din bolig i dag. Gæld i hus ved skilsmisse Det er også en god idé at kende til gælden i ejendommen i forbindelse med en skilsmisse. I forbindelse med en skilsmisse skal dig og den anden part blive enige om, hvem der skal overtage boligen og dermed gælden, medmindre boligen skal sælges. Hvis der er gæld i jeres hus, og hvis den ene part skal overtage boligen og gælden, så kræver det, at kreditor tillader dette. Dette kan ikke nødvendigvis lade sig gøre, hvis overtageren har en dårlig økonomi.

Hvorfor undersøge gæld i ejendom som boligkøber?

Som boligkøber bør du undersøge, hvor meget gæld der er i det hus, du overvejer at købe. Dette kan nemlig gavne dig i forbindelse med den vigtige prisforhandling. Oplysninger om gæld i huset kan bl.a. give dig en idé om, hvor stort et afslag du evt. kan få. De færreste er f.eks. villige til at sælge deres bolig til en pris, der er lavere end deres gæld. Hvis sælger har en meget stor og dyr gæld i huset, og hvis det er årsagen til, at huset er sat til salg, vil du ofte stå i en rigtig god forhandlingsposition. Kan jeg overtage sælgers lån i boligen? Ja, det kan du i mange tilfælde, men det kræver naturligvis, at realkreditinstituttet eller pengeinstituttet godkender dig til gældsovertagelsen. Der kan være rigtig mange penge at spare ved at overtage sælgers lån. Du kan f.eks. slippe for at betale kurtage, stiftelsesprovisioner, etableringsomkostninger m.v. Det giver dog som hovedregel kun mening at overtage et lån, hvis sælger har en relativ stor gæld i boligen, da du ellers kan være tvunget til at optage et supplerende lån med dertilhørende stiftelsesomkostninger. Hvad koster det at få tinglyst et dokument ved en bolighandel? Du kan gratis tjekke, om der er gæld i en ejendom. Til gengæld skal du betale et gebyr for at få tinglyst et dokument ved en bolighandel. Dokumentet kan f.eks. være et skøde, pantebrev eller servitut. Tinglysning af et ejerskifte koster 1.750 kr. i fast afgift og derudover 0,6 % i afgift af købsprisen. Jo dyrere huset er, desto mere koster det at få tinglyst. Afgiften betales typisk via en bank eller advokat.

Hvorfor er oplysninger vedr. gæld i huse og lejligheder offentlige tilgængelige?

Oplysninger vedr. gæld i huse og lejligheder har været offentlige i en lang årrække. Folketinget besluttede for omkring et årti siden at åbne for fri adgang til tinglysning. Siden dengang har det været muligt at søge oplysninger om bl.a. ejerforhold og gæld frem med en simpel adressesøgning. Et af argumenterne for at åbne for fri adgang til oplysninger om gæld i ejendomme er, at det er med til at sikre et mere transparent boligmarked.

2023-05-12

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - gøld i hus

Hvor meget gæld er der i huset?

Du kan via tinglysning.dk se, hvor meget gæld der er i danske huse, eksempelvis dit eget eller naboens hus. Vær dog opmærksom på, at du kun kan se, hvor stor restgælden var, da lånet blev optaget. Den faktiske restgæld kan være en anden, hvis debitor har afdraget på lånet.

Hvordan skjuler jeg oplysninger om gæld i mit hus?

Tinglysning indsamler og viser oplysninger om gæld i alle huse, ejerlejligheder og andelsboliger. Du har derfor ikke mulighed for at skjule, hvor meget gæld du har i dit hus.

Resurs Bank DK (Car)
Facit Bank
Nordcredit DK
Remember DK
AcceptLån DK
Cashper DK
TF Bank DK
Leasy DK
Ferratum DK
Resurs Bank DK
Ikano Bank DK
KreditNU DK