Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Ejendomsskat

Check mark iconAlt du skal vide om de nye ejendomsskatteregler

Check mark iconSe din ejendomsskat

Check mark iconSådan beregnes din ejendomsskat

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Der er en lang række udgifter forbundet med at være boligejer. En af de udgifter er ejendomsskat, som du er forpligtet til at betale, hvis du ejer et hus, lejlighed eller anden ejerbolig.

Der beregnes ejendomsskat af omkring 2,3 mio. ejendomme i Danmark. Der bliver pt. betalt den højeste gennemsnitlige ejendomsskat i kommunerne Rudersdal, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk.

På denne side vil du kunne læse om, hvad ejendomsskat dækker over, hvordan skatten beregnes, hvor meget du skal betale i skat, hvad de nye skatteregler vedr. ejendomsskat indebærer og meget andet.

Hvad er ejendomsskat?

Ejendomsskat er en skat, der, med udgangspunkt i de offentlige ejendomsvurderinger, pålægges boligejere.

Ejendomsskat er også kendt som grundskyld, idet du betaler skat på baggrund af værdien af din grund. Det er udelukkende en beskatning af selve grunden og ikke af boligen.

Skattestyrelsen opkræver i dag alle skatter af ejendomme, herunder ejendomsskat, og har gjort det siden d. 1. januar 2024.

Nye regler for ejendomsbeskatning pr. 1. januar 2024

Som ejer af en ejendom skal du være opmærksom på, at der er trådt nye regler for ejendomsbeskatning i kraft pr. 1. januar 2024.

De nye regler, der blev vedtaget tilbage i maj 2023, bevirker, at du i 2024 skal betale skat på baggrund af en 2022-vurdering,

Størstedelen af ejendomsvurderingerne er steget, men da skatteprocenten samtidigt er blevet lavere, vil ejendomsskatten ikke blive tilsvarende høj.

De nye regler sikrer en lavere skat for omkring 80 % af boligejerne.

Øvrig relevant viden om de nye boligskatteregler:

  • Du skal betale mere i skat, hvis din bolig stiger i værdi, og mindre i skat, hvis boligen falder i værdi
  • Du kan ikke få skatterabat, hvis du har købt boligen efter d. 1. januar 2024
  • Du kan indefryse fremtidige stigninger i ejendomsskat, som et lån
  • Ejendomsskatten er nu en del af din forskudsopgørelse

Ejendomsskat beregning

I Danmark er det Vurderingsstyrelsen, der er en styrelse under Skatteforvaltningen, der har til opgave at vurdere de mere end 2,3 mio. ejendomme.

Der vil med udgangspunkt i vurderingen af grundværdien blive beregnet en ejendomsskat eller også kendt som grundskyld.

Der fastsættes en grundværdi for både ejerlejligheder og huse. Læs mere om proceduren herunder:

Beregning af ejendomsskat for huse

Vurderingsstyrelsen fastsætter grundværdien for huse med udgangspunkt i følgende:

  1. Der sættes fokus på, hvordan du anvender og udnytter grunden, og hvilke anvendelsesmuligheder der er med udgangspunkt i plangrundlaget. Det vurderes bl.a., hvor meget der må bygges på grunden.
  2. Der laves en vurdering af, hvor meget grunden ville være værd, hvis der ikke var bygget en ejendom på den. Der tages i den forbindelse højde for prisniveauet i området.
  3. Der kigges på, om der er nogle særlige forhold, der gør, at grunden er mere eller mindre værd.

Beregning af ejendomsskat for ejerlejligheder

Vurderingsstyrelsen beregner grundværdien for ejerlejligheder med afsæt i følgende:

  1. Der laves en vurdering af værdien af ejerlejlighedens beliggenhed med udgangspunkt i prisniveauet i området.
  2. Det undersøges, om det er muligt at bygge flere kvadratmeter ejerlejligheder i etagebyggeriet. Er dette muligt, vil grundværdien for eventuelle ekstra kvadratmeter blive fordelt til de eksisterende ejerlejligheder.
  3. Når den foreløbige grundværdi er blevet beregnet, kigges der på, om der er særlige forhold, der gør, at grundværdien skal være enten højere eller lavere.

Hvor meget skal jeg betale i ejendomsskat i år?

Du kan hurtigt finde svar på, hvor meget du skal betale i ejendomsskat i år. Dette kan du nemlig se via din forskudsopgørelse.

Sådan ser du det:

  1. Klik dig ind på tastselv.skat.dk
  2. Log ind med MitID
  3. Klik på Forskudsopgørelse i menuen
  4. Rul ned til Eksisterende ejendomme og grunde
  5. Klik på adressen

Under sidstnævnte punkt i forskudsopgørelsen kan du også vælge eller fravælge indefrysningslån til betaling af stigninger i skatten og ansøge om pensionistlån til betaling af grundskylden.

Du kan klage over din ejendomsvurdering

Når den endelige ejendomsvurdering er klar, vil det være muligt at klage over den, hvis du mener, at den er for høj.

I visse tilfælde er det muligt at ansøge Vurderingsstyrelsen om at få ændret den foreløbige ejendomsvurdering. Det er muligt, hvis der er tydelige fejl i beregningen.

Du kan evt. søge juridisk hjælp til at klage over vurderingen, hvis du vil stå stærkest muligt.

Indefrysning af ejendomsskat

Som boligejer har du mulighed for at låne penge til betaling af stigninger i dine ejendomsskatter. Du kan vente med at tilbagebetale lånet, til at du en dag sælger din bolig.

Muligheden for at indefryse ejendomsskat har indtil nu ligget i kommunerne, men er nu blevet flyttet til Skatteforvaltningen. Som tidligere nævnt kan du vælge indefrysning til og fra via din forskudsopgørelse.

Hvis du indtil 2024 har indefrosset ejendomsskat hos kommunen, vil denne ordning fortsætte, medmindre du fravælger det.

Ejendomsskattens betydning for boligprisudviklingen og ejerudgifter

Der er stor forskel på, hvordan danske boligejere bliver påvirket af de nye skatteregler vedr. beregning af ejendomsskat.

De fleste danskere kommer til at betale mindre med den nye ejendomsskat, men for to boligtyper, der oplever en stor stigning i ejendomsvurderingen, kan det påvirke boligøkonomien negativt.

De nye skatteregler påvirker personer med ejerlejligheder i de store byer og liebhavervillaer negativt. Disse boliger bliver i fremtiden dyrere at være ejer af grundet de forhøjede ejendomsvurderinger.

Det er endnu for tidligt at spå om, hvordan de nye ejendomsskatteregler vil påvirke boligprisudviklingen.

2024-02-05

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - ejendomsskat

Hvornår betaler man ejendomsskat?

Du skal betale ejendomsskat, hvis du ejer en ejendom i form af f.eks. et hus eller en ejerlejlighed. Indtil 2024 betalte du ejendomsskat to gange om året i to lige store bidder. De halvårlige opkrævninger hører dog nu fortiden til. Fremadrettet vil ejendomsskatten være en del af din forskudsopgørelse, og den vil dermed blive trukket i din løn hver måned. Det betyder konkret, at du fremadrettet vil få mindre udbetalt af din løn.

Hvad er forskellen på ejendomsskat og ejendomsværdiskat?

Ejendomsskat beregnes ud fra værdisætningen af din grund og kaldes derfor også for grundskyld. Ejendomsværdiskatten derimod fastsættes ud fra værdien af ejendommen.

Hvor meget betaler man i ejendomsskat?

Det er meget forskelligt fra boligejer til boligejer, hvor meget man betaler i ejendomsskat. Det afhænger nemlig af vurderingen af grundens værdi. Du kan se, hvor meget du skal betale ved at tjekke din forskudsopgørelse.

Hvordan betales ejendomsskat?

Du betaler ejendomsskat, hver gang du får løn udbetalt, idet skatten vil blive trukket fra din løn. Dette gør sig gældende fra 2024 og fremefter.

AcceptLån DK
Resurs Bank DK
TF Bank DK
Nordcredit DK
Ikano Bank DK
Facit Bank DK
Resurs Bank DK (Car)
Bank Norwegian DK
Leasy DK
Remember DK
KreditNU DK
Cashper DK
Unilån DK
Ferratum DK