home
  • Hjem
  • Sambla forklarer
  • Bøernebidrag

Børne bidrag

tick Årets satser for børnebidragtick Alt du skal vide om fradragsmulighedertick Guide til at søge om børne bidrag



Du er som forælder som udgangspunkt berettiget til børnebidrag, såfremt du bor med dit barn, men ikke med barnets anden forælder. Begge forældre har nemlig forsørgelsespligt. 

I denne guide vil du få besvaret alle dine spørgsmål vedr. børne bidrag. Det skal bl.a. handle om, hvem der er berettiget til bidraget, hvor meget man kan få i bidrag om måneden, hvordan man indgår en aftale om børnebidrag og meget mere. 

Du kan også forvente at blive henvist til myndigheder, der kan hjælpe dig, hvis du ikke lykkes med at indgå en aftale med den anden forælder på egen hånd. 

Hvad er børne bidrag?

Børnebidrag er et bidrag, som den ene forælder betaler til den anden, hvis forældrene ikke bor sammen grundet en skilsmisse e.l. 

Såfremt barnet efter en skilsmisse e.l. bor hos dig størstedelen af tiden, så har den anden part pligt til at betale børnebidrag. Dette bidrag skal betales, indtil barnet fylder 18 år. 

Som udgangspunkt skal I som forældre selv indgå en aftale omkring betaling af børnebidrag. I kan i den forbindelse diskutere jer frem til bidragets størrelse, ligesom I kan aftale, om der skal betales bidrag hver måned eller hvert kvartal. 

I dag modtager titusindvis af danske forældre børnebidrag hver eneste måned. Hvor meget de får i bidrag, kan du få et indblik i, i næste afsnit. Her kigger vi nemlig på de gældende satser. 

Børnebidrag sats i 2022

Hvor meget du kan få i børnebidrag afhænger af flere faktorer.

Det afhænger først og fremmest af, om du og den anden forælder selv indgår en aftale, eller om Familieretshuset skal involveres. Indgås der en intern aftale mellem forældrene, så er det forældrene, der bestemmer børnebidragets størrelse.

Beregnes bidraget af Familieretshuset, så vil der blive taget udgangspunkt i et såkaldt normalbidrag. Dette bidrag består af henholdsvis et grundbeløb og et tillægsbeløb. 

Satser for normalbidrag i 2022: |

Børnebidrag 2022
Grundbeløb1.293 kr. pr. måned (15.516 kr. pr. år)
Tillægsbeløb167 kr. pr. måned (2.004 kr. pr. år)
Samlet normalbidrag1.460 kr. pr. måned (17.520 kr. pr. år)

Bemærk, at satserne for børnebidrag reguleres én gang om året. 

Satserne reguleres med udgangspunkt i prisstigninger i samfundet, hvorfor det er forventeligt, at satserne bliver en smule højere hvert år. 

Forhøjet bidrag kan komme på tale

I forrige afsnit blev du præsenteret for det samlede normalbidrag pr. måned og år. Det vil som udgangspunkt være disse beløb, du er berettiget til, medmindre du også er berettiget til at få forhøjet børnebidrag. 

Der er som hovedregel mulighed for at få forhøjet børnebidraget, såfremt den betalende parts indkomst overstiger de vejledende indkomstbeløb for det givne indkomstår. 

Hvis partens indkomst er høj, vil normalbidraget lægges sammen med enten 100, 200 eller 300 procent, alt efter hvor høj partens indkomst er, og hvor mange børn der skal betales bidrag til. 

Satser for forhøjet børnebidrag i 2022 (vejledende):

Tillæg1 barn2 børn3 børn4 børn5 børn
100 procent540.000 kr.600.000 kr.680.000 kr.790.000 kr.940.000 kr.
200 procent700.000 kr.900.000 kr.1,1 mio. kr.1,2 mio. kr.1,3 mio. kr.
300 procent1,4 mio. kr.1,7 mio. kr.2,0 mio. kr.2,1 mio. kr.2,4 mio. kr. 

Ud fra ovenstående kan vi konkludere, at du som hovedregel har ret til forhøjet bidrag, såfremt den anden forælder har en indkomst, der overstiger 540.000 kr., hvis I har ét fælles barn. 

OBS: Tillægget på enten 100, 200 eller 300 procent beregnes af grundbeløbet og ikke af det samlede normalbidrag.

En aftale om børnebidrag bør altid indgås skriftligt

Som vi var inde på lidt tidligere i guiden, så er udgangspunktet, at en aftale om betaling af børnebidrag skal indgås mellem de to forældre – uden myndighedernes indblanding. 

Der er ingen regler for, om aftalen skal indgås skriftligt eller mundtligt, men det bør være at foretrække at indgå en skriftlig aftale. 

Indgås der en skriftlig aftale, så kan denne aftale fungere som dokumentation for, hvad der er blevet aftalt, hvilket kan være en fordel ved uoverensstemmelser. 

Få evt. professionel hjælp til at udarbejde aftalen, såfremt I er i tvivl om, hvad der skal stå i aftalen. I kan også blot vælge at benytte jer af en blanket. 

Skal der på et senere tidspunkt laves ændringer i den indgåede aftale, så bør dette ligeledes foregå skriftligt. 

Hvad er forskellen på børnebidrag og børnepenge?

Som forælder skal man lære rigtig mange nye begreber at kende. Nogle af de vigtigste begreber er børnebidrag og børnepenge – to begreber, der desværre ofte forveksles.

I begge tilfælde er der tale om en økonomisk håndsrækning, der skal gøre det nemmere at få hverdagen med børn til at hænge sammen rent økonomisk.

Børnepenge, som du måske kender bedre som børne- og ungeydelse, er en offentlig ydelse, som alle forældre har ret til at få udbetalt én gang i kvartalet. Udbetalingen sker helt automatisk, hvis en række krav er opfyldt.

For at få udbetalt børnepenge skal følgende være opfyldt:

  • Du er bosiddende og skattepligtig i Danmark

  • Barnet er under 18 år og bosiddende i Danmark

  • Barnet er ikke forsørget af det offentlige på anden vis

Børnepenge er, modsat børnebidrag, noget, som alle forældre til børn kan få, uanset om forældrene bor sammen eller ej. Støttens størrelse kan dog variere fra forældre til forældre, da det afhænger af faktorer som forældrenes indkomst og af barnets alder. 

Betaling af børnebidrag

Vi har nu fået helt styr på, hvem der er berettiget til børne bidrag, og hvor meget man kan få på månedlig og årlig basis. Så langt, så godt.

Nu melder der sig måske et nyt spørgsmål; hvordan betales børnebidraget i praksis?

Det afhænger først og fremmest af, om aftalen laves indbyrdes eller ej.

Det mest almindelige er at betale børnebidrag én gang om måneden. Det foregår helt lavpraktisk ved at lave en bankoverførsel, hvor der gerne skal noteres, hvad overførslen omhandler. Du kan f.eks. skrive Børnebidrag til Sofie i teksten (så har du også dokumentation for betalingen). 

En god idé er at lave en fast overførsel, hvor der automatisk bliver overført X.XXX kr. den 1. i måneden, så man aldrig glemmer at betale børnebidrag. 

Involvér Familieretshuset ved uenighed omkring bidraget

Familieretshuset (har erstattet Statsforvaltningen siden 2019) behandler sager inden for en række områder som adoption, navne og bidrag, herunder børnebidrag. Det er altså Familieretshuset, der skal rettes henvendelse til ved uenighed omkring fastsættelse og betaling af bidraget.

Familieretshuset behandler bl.a. sager omkring følgende:

  • Fastsættelse af børnebidrag

  • Ændring af eksisterende bidrag

  • Forhøjet bidrag

Den gennemsnitlige behandlingstid for sådanne sager er omkring 12 uger. Er der tale om en mere kompliceret sag, kan behandlingstiden være markant længere – omkring 40 uger. 

Den første ansøgning om fastsættelse af børnebidrag koster ikke noget, men ved eventuelle fremtidige ansøgninger skal der betales et gebyr. I 2022 lyder gebyret på 2.800 kr. Dette gebyr skal betales samtidig med, at ansøgningen bliver indsendt. 

Ændring af børnebidragssats 

Der er mulighed for at få ændret bidraget hos Familieretshuset, såfremt der sker ændringer i din situation. Det kan f.eks. blive aktuelt, hvis der sker privatøkonomiske ændringer, eller hvis der kommer flere børn til verden, som den betalende part har pligt til at forsørge. 

Begge parter – såvel den betalende som den modtagende part – kan søge om ændring af børnebidragssats. 

Foruden Familieretshuset skal der rettes henvendelse til Udbetaling Danmark, hvis de står for opkrævning og udbetaling af børnebidraget. Udbetaling Danmark skal bl.a. vide, hvis bidraget bortfalder, hvis barnet skal anbringes, hvis du flytter til udlandet og i en række andre situationer.

Betales der udenom Udbetaling Danmark, vil det ikke være nødvendigt at give myndigheden besked om ændringer. 

Ophør af børne bidrag

Pligten til at betale børne bidrag ophører, når barnet fylder 18 år og dermed erklæres myndigt. Ligeledes bortfalder bidragsafgørelsen, såfremt du genoptager samlivet med den betalende part. 

Børnebidraget vil også ophøre, hvis barnet ikke længere bor hos dig eller bliver anbragt.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du stadig er berettiget til børnebidrag efter ændringer i din situation, så kontakt Familieretshuset. 

Fradrag for børne bidrag

Børnebidrag fradrag er et fradrag, som enhver, der betaler børnebidrag er berettiget til.

For at kunne få fradrag skal der være indgået en skriftlig aftale om betaling af børnebidrag. Denne aftale skal enten være indgået internt mellem forældrene eller via Familieretshuset. 

Fradrag for børnebidrag i 2022:

  • Du får skattefradrag for dit bidrag minus tillægsbeløbet på 167 kr. om måneden

  • Ved betaling af normalbidrag vil fradraget lyde på 1.293 kr. om måneden svarende til grundbeløbet

Fradragets værdi er ca. 27 %, så betaler du 2.000 kr. i børnebidrag, så sparer du ca. 540 kr. i skat. 

Foregår betalingen via Udbetaling Danmark, så vil fradraget blive indberettet helt automatisk. Det er kun, hvis betalingen sker udenom Udbetaling Danmark, at du selv skal ind og rette i din årsopgørelse.

Foregår betalingen ikke gennem Udbetaling Danmark, så skal du huske at indtaste bidraget i rubrik 56. Barnet bliver som hovedregel ikke beskattet af børnebidraget, medmindre bidraget overstiger normalbidraget. 

Kontakt skattemyndighederne for mere info omkring fradragsreglerne.

OBS: Kun én af forældrene kan få fradrag for børnebidrag (vigtigt at være opmærksom på, hvis I har fælles forældremyndighed)

Børnebidrag og deleordninger

Det er meget normalt at lave en deleordning, når man har et delebarn og flytter fra hinanden ved en skilsmisse e.l. Der findes mange forskellige deleordninger, men de mest populære er 7/7 og 8/6. 

Hvis I har en deleordning og deler udgifterne til barnets forsørgelse ligeligt, vil ingen af jer være berettiget til børnebidrag. 

Ved andre deleordninger, eksempelvis 12/2, hvor barnet bor størstedelen af tiden hos den ene forælder, kan den ene part være berettiget til børnebidrag.

2022-05-10
Afif Khan

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.


Spørgsmål og svar – Børne bidrag

VI HJÆLPER DIG AT FÅ ET LÅN, MED DEN BEDSTE RENTE

Vores andre tjenester
Lån penge
Lån penge via Sambla på nettet. Sammenlign renter hos flere banker og långivere samtidigt, på en enkelt ansøgning!
Samlelån
Saml dine dyre lån og kreditter til et enkelt lån. Sænk renten, få en bedre kreditværdighed, og en lavere månedlig ydelse.
Forbrugslån
Sammenlign forbrugslån op til hele 500 000 kr. Via Sambla kan du få den bedste rente på dit forbrugslån, helt gratis og bindingsfrit.
Billån
Skal du til at købe bil? Sammenlign renter for at finde det billigeste og bedste billån. Lån op til 500 000 kr.
Billig lån
Find et billigt lån med hjælp fra Sambla. Et billigt lån finder du ved at sammenligne renten hos flere banker og långivere.

Her er et udvalg af vores samarbejdspartnere

Vores tjenester

Lån penge
Samlelån
Forbrugslån
Billån
Populære lånebeløb
Lånetyper

Kundeservice

 70 60 57 30
 kundeservice@sambla.dk
Sambla forklarer
Ofte stillede spørgsmål
Brugeraftale
Privatlivspolitik
Cookiepolitik
Sambla Plus

Sambla

Om os
Partnere
HemLån pengeRentefrit lånLån med medansøgerSammenlign lånLån til nye vinduerBlankolånSamlelånRefinansieringSkift bankForbrugslån Rentefrit forbrugslånFordele og ulemper ved forbrugslånHvad er et forbrugslån?Forbrugslån RKI ingen hindringLåneberegner forbrugslånForbrugslån oversigtBillig lånKviklånKviklån uden sikkerhedKviklån studerendeKviklån RKI ingen hindringKviklån gratisQuicklånNye kviklånKviklån renterKontakt osHurtig lånStrakslånLynlånLån svar med det sammeHurtig lån till ungeHurtig kreditHurtige pengeHurtig udbetalingLån med straks udbetalingLån penge og få dem med det sammeFinansieringMinilånSmå lånSmå lån på minuttetMikrolånLille lånKassekreditKassekredit renterKassekredit betydningHurtig kassekreditSMS lånUden kreditvurderingSMS lån RKIMobillånMobile lån trods RKIKvik sms lånOm SamblaOfte stillede spørgsmålLånebeløbLån 500 krLån 1000 krLån 2000 krLån 3000 kr.Lån 4000 kr.Lån 5000 kr.Lån 6000 kr.Lån 10000 kr.Lån 15000 kr.Lån 20000 kr.Lån 30000 kr.Lån 40000 kr.Lån 50000 kr.Lån 60000 kr.Lån 70000 kr.Lån 75000 kr.Lån 80000 kr.Lån 100000 kr.BillånBilfinansieringLån 150000 krLån 200000 krLån 250000 krLån 300000 krLån 350000 krLån 400000 krLån 500000 krLån penge uden afslagBådlånNye lånPrivatlån uden sikkerhedIndskudslånKredit lånFerielånLån med kautionistTag et lånLån penge uden kravLån penge nemtLån med NemIDLån penge 18 årLån penge uden sikkerhedOnline lånLånetyperSambla forklarerDebitor RegistretForskudsopgørelseGældsbrevInflationPeer to peer lånFamilielånAnnuitetslånGældsfaktorSerielånRentefradragNegative renterBøernebidragKørselsfradragRenteBedste bankAfdragsfrit lånKreditorNominel renteKreditvurderingRestgældLånetyperLånemulighederLåneoversigtInsolventHvad koster det at låne?HovedstolGældEffektiv renteDebitorÅOP beregnerGældssaneringHvor meget kan jeg låne?LåneberegnerRenters renteRådighedsbeløbÅOPPartnerePartnerePartnerePartnerePartnereAfif Khan


Sambla.seSambla.noSambla.fi
2023 Sambla ApS CVR nr. 41017457 Landgreven 3, st. th. 1301 København K

Ændre dit samtykke til cookies