Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

SU-gæld

Check mark iconVejledning til at se din SU-gæld

Check mark iconGuide til at tilbagebetale studiegæld

Check mark iconGennemgang af mulighederne for udsættelse og eftergivelse af SU-gæld

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Som studerende på en SU-berettiget uddannelse har du mulighed for at optage et SU-lån. Når lånet er udbetalt, vil din gæld blive overført til Udbetaling Danmark, Studiegæld, der inddriver gælden. I denne guide kan du finde svar på, hvordan du tjekker, hvor stor din SU-gæld er, hvordan du tilbagebetaler gælden, hvorvidt du kan få eftergivet eller udsat betalingen m.v. Vi vil også komme omkring, hvad Udbetaling Danmark og Gældsstyrelsen gør for at inddrive SU-gæld fra udenlandske studerende.

Hvad er SU-gæld?

SU-lån er et fordelagtigt alternativ til et forbrugslån, idet renten er blot 4 % om året, mens du læser, hvorefter gælden forrentes med diskontoen med et procenttillæg. SU-gæld er den gæld, du vil få, når du optager lånet.
SU-gæld kan også forekomme, hvis du har fået udbetalt for meget i SU. Dette kan være tilfældet, hvis du har tjent for meget, mens du har modtaget SU. SU-gæld adskiller sig fra f.eks. boliggæld og bilgæld ved, at du skylder penge til staten frem for privat kreditorer såsom en bank eller en bilforhandler.

Se SU-gæld online

Du kan hurtigt finde svar på, om du har studiegæld, og hvor stor din studiegæld i givet fald er. Du skal blot logge ind på den selvbetjeningsløsning, der er udviklet til formålet. En nærmere introduktion kommer herunder.

Sådan ser du din studiegæld:

  • Klik dig ind på selvbetjening.studielaan.dk
  • Log ind med NemID eller MitID
  • Se status på din studiegæld (hvis nogen)

Når du er logget ind, kan du ved at klikke på Årsopgørelse se din årsopgørelse for studiegæld.

Tilbagebetaling af SU-gæld

SU-gæld skal tilbagebetales ligesom alle andre former for gæld. Tilbagebetalingen sker som bekendt til Udbetaling Danmark, Studiegæld, der står for administration, tilbagebetaling og forrentning af studiegæld. Ved at logge ind via selvbetjening.studielaan.dk kan du både se og afdrage på din studiegæld. Klik blot på Betal med Dankort og indfri din gæld helt eller delvist. Hvis du har optaget et SU-lån og derfor har fået SU-gæld, kan du også vælge at tilmelde dit studielån til Betalingsservice. Så er du sikker på, at alle dine fremtidige betalinger sker til tiden, indtil du er gældfri. Hvis du ikke kan tilbagebetale din SU-gæld SU-lånet er søgt gennem Uddannelses- og Forskningsstyrelsen via MinSU, men SU-gælden skal betales til Udbetaling Danmark, Studiegæld. Betaler du ikke din studiegæld efter at have modtaget to rykkere, vil gælden blive sendt til Gældsstyrelsen. Gældsstyrelsen kan foretage udlæg for din gæld. Det betyder, at hvis du f.eks. får penge tilbage i skat, så vil pengene blive brugt til at afdrage på din gæld i stedet for at blive udbetalt til dig. Gældsstyrelsen har derudover mulighed for at foretage udlæg i dine aktiver, eksempelvis din bil.

Eftergivelse af studiegæld

Du kan få eftergivet din gæld til det offentlige, eksempelvis din studiegæld, hvis du lever op til to ufravigelige betingelser.

De to betingelser er som følger:

  • Der er ingen udsigt til, at du nu eller i den nærmeste fremtid vil kunne betale din gæld
  • Din økonomi vil blive markant forbedret af eftergivelsen

For at komme i betragtning til en eftergivelse af din studiegæld skal du sende en ansøgning til Gældsstyrelsen. Du skal nærmere defineret udfylde en eftergivelsesblanket. For at få eftergivet din studiegæld skal du kunne dokumentere, at du ikke er i stand til at betale din gæld. Gældsstyrelsen kigger i den anledning på hele husstandens økonomi.

Udsættelse af betalingen

Hvis du ikke kan leve op til de betingelser, der gælder for eftergivelse af studiegæld, så kan du anmode om udsættelse af betalingen. For at udsætte betalingen af din studiegæld skal du igen logge ind via selvbetjening.studielaan.dk. Når du er logget ind, skal du klikke på Udsæt og beregn. Derefter har du mulighed for at angive, hvor længe du vil udsætte din betaling. Den kan udsættes med op til to år. Husk at lægge mærke til, hvordan udsættelsen vil påvirke den månedlige ydelse såvel som din samlede gæld. Hvis du vil fortsætte, så klikker du på Bestil ændring efterfulgt af Godkend bestilling.

Nedsættelse af ydelsen

Du har mulighed for at få bevilget en nedsat ydelse i en periode på op til et år ad gangen. Derefter kan du igen få bevilget en nedsat ydelse, hvis du fortsat ikke har mulighed for at indfri din studiegæld. Der er ikke nogen maksimal periode for, hvor længe du kan få bevilget en nedsat ydelse. Så længe har du til at tilbagebetale dit SU-lån Hvor længe du har til at tilbagebetale dit SU-lån afhænger af, hvor mange penge du har lånt. Jo større SU-lån, og dermed SU-gæld, desto længere tid har du til at tilbagebetale lånet. Tilbagebetalingsperioden strækker sig mellem 7 og 15 år.

I nedenstående tabel kan du se, hvor lang en periode du kan betale dit lån tilbage over:

Lånets størrelse Betalingsperiode
0-39.999 kr. 7 år
40.000-59.999 kr. 8 år
60.000-79.999 kr. 9 år
80.000-99.999 kr. 10 år
100.000-119.999 kr. 11 år
120.000-139.999 kr. 12 år
140.000-159.999 kr. 13 år
160.000-179.999 kr. 14 år
+180.000 kr. 15 år

Inddrivelse af SU-gæld hos udenlandske studerende

Gennem tiden er der rigtig mange udenlandske studerende, der har benyttet muligheden for at optage et billigt studielån i Danmark, men ikke alle har formået at indfri gælden. Det har skabt en stor misligholdt SU-gæld. De nyeste tal fra 2023 viser, at den danske stat har 1,3 milliarder kroner til gode i misligholdt gæld hos omkring 18.000 udenlandske studerende. Ud af de 18.000 studerende er 5.000 af dem rejst ud af landet. Den danske regering har igangsat flere forskellige tiltag for at inddrive misligholdt gæld fra udenlandske studerende. Uddannelses- og Forskningsministeriet har bl.a. tidligere været ude og offentliggøre en 7-punktsplan til styrket inddrivelse af SU-gæld i udlandet. Planen har dog foreløbigt haft begrænset succes.

I disse tilfælde vil dit SU-lån være misligholdt

De fleste långivere formår at betale deres SU-lån tilbage som planlagt. En mindre andel af långiverne misligholder dog aftalen om tilbagebetaling. Når det sker, så vil gælden som nævnt overdrages til Gældsstyrelsen, hvorefter renten vil stige markant. I 2023 lyder renten på 9,90 %. Derudover opkræves der rykker- og opsigelsesgebyrer.

Men hvornår er et SU-lån misligholdt? Det er det i følgende tilfælde:

  • Du har ikke betalt forfaldne ydelser senest otte dage efter forfaldsdagen
  • Du har ikke givet Udbetaling Danmark besked om din flytning til udlandet inden for 14 dage efter flytningen
  • Du kommer under værgemål eller bliver umyndiggjort
  • Du giver ikke besked om uddannelsens afslutning eller afbrydelse
  • … og i en række andre tilfælde!

For at læse mere om, hvornår dit SU-lån anses for at være misligholdt, skal du rette blikket mod dit lånebevis.

2023-05-12

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - su gøld

Hvor kan jeg se min SU-gæld?

Du kan altid se, hvor stor din studiegæld er ved at logge ind via selvbetjening.studielaan.dk. Du bruger NemID eller MitID til at logge ind. På samme selvbetjeningsside vil du kunne tilbagebetale dit studielån.

Hvem kontakter jeg ved spørgsmål om studiegæld?

Du skal som udgangspunkt kontakte Udbetaling Danmark, Studiegæld, hvis du har spørgsmål vedr. studiegæld. Du kommer i kontakt med dem ved at ringe på 70 12 33 12 inden for deres åbningstider. Hvis din gæld er overdraget til Gældsstyrelsen, kan du kontakte dem på 70 15 73 04.

KreditNU DK
Remember DK
Facit Bank
Leasy DK
Ikano Bank DK
Nordcredit DK
Resurs Bank DK
Cashper DK
Bank Norwegian DK
TF Bank DK
AcceptLån DK
Ferratum DK