Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Serielån

Check mark iconVærd at vide om serielån

Check mark iconGratis sammenligning af lånetilbud

Check mark iconLempelige lånekrav

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Som låntager skal du forvente at blive præsenteret for rigtig mange forskellige lånetyper, når du bevæger dig ind på lånemarkedet.

En af de lånetyper er serielån – en lånetype, der på lige fod med andre lånetyper byder på både fordele og ulemper.

I denne guide vil vi belyse alle vigtige aspekter omkring serielånet. Det skal bl.a. handle om, hvordan sådanne lån beregnes, hvorvidt din økonomi kan bære denne type lån, hvilke alternative lån der findes og meget mere.

Med guiden håber vi, at vi kan give dig svar på, hvorvidt et serielån er noget for dig, og vi vil tilmed gerne guide dig i, hvordan du finder det bedste lån.

Hvad er et serielån?

”Hvad er serielån?” – det er et ofte stillet spørgsmål blandt danskerne! Vi giver dig svaret herunder.

Serielån er lån, hvor afdragene er lige store gennem hele løbetiden, mens ydelsen ændrer sig fra termin til termin.

Optager du eksempelvis et serielån på 400.000 kr., og er der fem terminer, så vil afdraget pr. termin lyde på 100.000 kr. (400.000 / 5).

Når du optager et serielån, så vil ydelsen være stor i starten, idet rentebetalingerne er højest i starten. Det forholder sig nemlig sådan, at renten beregnes som en procentdel af restgælden. Dermed vil du skulle betale mindre og mindre i ydelse hver termin.

Jo lavere hovedstolen bliver, desto lavere renteomkostninger opnår du på dit lån. Det forklarer, hvorfor ydelsen bliver mindre, selvom afdragenes størrelse ikke ændrer sig.

Serielån fordele og ulemper

Som du måske allerede kan fornemme, så er der både fordele og ulemper ved serielån. Vi antager, at du ikke kender til alle plusserne og minusserne ved lånetypen, hvorfor vi gennemgår det for dig nedenfor.

Fordele:

  • Rentebetalingerne bliver lavere og lavere i løbet af lånets løbetid

  • Ydelsen bliver mindre hver termin (af ovenstående grund) – og det giver luft i budgettet

  • Du kender afdraget gennem hele perioden (afdraget er nemlig ikke variabelt)

Ulemper:

  • Ydelsen er høj i starten (du skal have en polstret økonomi)

Som det fremgår af ovenstående, så er der flere fordele end ulemper, og derfor kan du med fordel overveje, om ikke et serielån kunne være et godt valg.

I et af de kommende afsnit vil vi gøre dig klogere på, hvordan du finder ud af, om et serielån er det rette for dig.

Serielån beregning: Disse parametre skal indgå i beregningen

Serielån kan beregnes på flere forskellige måder.

Der er først og fremmest mulighed for at beregne afdraget pr. termin, ligesom det er muligt at beregne ydelsen pr. termin samt restgælden efter hver termin.

Til beregning af afdraget kan du bruge en meget simpel formel. Den simple serielån formel kommer her: Samlet lånebeløb / antal terminer (du skal blot dividere med antallet af terminer, idet du skal betale det samme i afdrag hver termin).

Mere relevant er det at beregne ydelsen, idet ydelsen vil ændre sig fra termin til termin, da renten som bekendt bestemmes som en procentdel af restgælden. Det har vi til gengæld ikke en simpel formel på.

Forskel på serielån og stående lån: Et stående lån er serielånets modsætning. Et stående lån er nemlig – i modsætning til et serielån – dyrest ved sidste termin.

Har du brug for hjælp til at få beregnet dit lån, så kontakt Sambla og få stillet din tvivl. Vi vil også kunne fortælle dig mere om fordelene og ulemperne ved ovennævnte lånetyper.

Kan min økonomi bære et serielån?

Det er meget vigtigt at understrege, at serielån langt fra er for alle låntagere.

Som vi har beskrevet, så er et serielån dyrest i starten, og det skal din privatøkonomi selvsagt være rustet til.

Du betaler en relativ høj ydelse i starten, og skal du undgå at blive pålagt rykkergebyrer, så er det alfa og omega, at du får betalt disse ydelser til tiden.

Vurderer du, at din økonomi godt kan bære et serielån, med alt hvad det indebærer, så skal du ikke tøve med at vælge denne lånetype. Der er trods alt mange fordele ved denne type af lån.

Der findes dog andre måder at låne penge på, hvis serielånet mod forventning ikke matcher dine behov og ønsker. Dette kigger vi nærmere på i næste afsnit. Vent med god grund med at optage et serielån, til du har stiftet bekendtskab med alternativerne.

Alternativer til serielån

Der findes mange alternativer til omtalte lånetype – og nogle af disse alternativer er ganske gode.

Det kan f.eks. være, at du har mulighed for at låne i din friværdi, hvis en del af din boligs værdi ikke er belånt. Det er en meget billig måde at låne penge på, men bemærk, at du stiller sikkerhed i din bolig, når du låner penge i friværdien. Derfor er det ikke uden risiko.

Hvad hælder du mest til? Et serielån, lån i friværdi eller en helt tredje lånetype?

Der er selvfølgelig også den mulighed, at du begynder at lægge flere penge til side til din opsparing, så du en dag kan købe den ønskede bil kontant. Hvorvidt dette er realistisk må være op til dig at vurdere.

2021-12-14

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - serielån

Hvad betyder serielån?

Et serielån er et lån med faste afdrag og en variabel ydelse. Du betaler akkurat det samme afdrag, men da renten bestemmes ud fra restgælden, så vil ydelsen blive mindre for hver termin. Det betyder, at ydelsen vil være meget lav i slutningen af løbetiden.

Hvad er forskellen på annuitetslån og serielån?

Der er fordele og ulemper ved henholdsvis et annuitetslån og et serielån. Et annuitetslån har en fast ydelse gennem hele perioden – en ydelse, der i starten primært består af renteomkostninger, men med tiden vil ydelsen i højere grad bestå af afdrag på gælden. Et serielån er lidt anderledes. Her er ydelsen nemlig variabel, men til gengæld er afdraget det samme termin efter termin. Typisk er serielånet det billigste lån totalt set.

Hvor lang er løbetiden typisk?

Serielånets løbetid kan helt naturligt variere fra lån til lån. Hos Sambla kan du opnå en løbetid på mellem 1 og 15 år. Regn med god grund på, hvor stor en ydelse din økonomi kan bære, inden du vælger løbetid. Du skal i den forbindelse huske, at ydelsen er højest i starten ved et serielån.

Hvilket serielån skal jeg vælge?

Der findes naturligvis ikke kun ét serielån på det danske lånemarked. Rigtig mange forskellige banker og låneudbydere byder på denne lånetype, og med sammenligning vil du kunne finde den mest konkurrencedygtige udbyder. Skal du låne penge på favorable vilkår, så gør brug af vores sammenligningstjeneste. Der er mange penge at spare.

TF Bank DK
Cashper DK
Facit Bank DK
Resurs Bank DK (Car)
Bank Norwegian DK
Resurs Bank DK
Leasy DK
Nordcredit DK
Ikano Bank DK
Remember DK
KreditNU DK
Unilån DK
Ferratum DK
AcceptLån DK