Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Pantebrev

Check mark iconGennemgang af de forskellige former for pantebreve

Check mark iconBeregning af afgift ifm. tinglysning af pantebreve

Check mark iconGuide til at oprette, tinglyse og aflyse pantebreve

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Et pantebrev udarbejdes i forbindelse med optagelse af boliglån, hvor der stilles sikkerhed i fast ejendom. Pantebrevet, der er et juridisk bindende dokument, er et bevis for, at skyldforholdet eksisterer.

Hvad er et pantebrev? Hvad koster det at tinglyse et pantebrev? Hvilke typer af pantebreve findes der? Hvordan indfries et pantebrev?

Find svar på ovenstående og mange andre spørgsmål nedenfor. Du kan også læse lidt om, hvornår et pantebrevslån kan være et godt alternativ til et realkreditlån.

Hvad er et pantebrev?

Et pantebrev er et dokument, der beviser, at låntager har ydet sikkerhed i sin ejendom mod at få lov til at låne en sum penge af långiver. Långiver kan f.eks. være en bank eller et realkreditinstitut.

Pantebrevet har til formål at give långiver – i dette tilfælde også kaldet panthaver – sikkerhed i en ejendom mod at yde et lån til låntager.

I tilfælde af, at låntager ikke kan afdrage på sit lån som aftalt, vil långiver have mulighed for at begære tvangsauktion over ejendommen. På den måde kan långiver få indfriet hele eller dele af den uindfriede gæld.

Pantebrev i hus

Du kan formentlig ikke finansiere hele købesummen selv, når du køber et hus. Du skal derfor ud og optage et eller flere lån. I den forbindelse er der flere forskellige muligheder.

Ved køb af fast ejendom skal der lægges minimum 5 % i udbetaling, mens de resterende 95 % skal dækkes gennem ekstern finansiering, typisk 80 % gennem realkreditlån og 15 % gennem banklån.

For at kunne få finansieret de resterende 95 % af købesummen skal du som långiver indvilge i at stille din ejendom som sikkerhed for lånet, og i den anledning skal der udarbejdes et pantebrev.

Pantebrevet indeholder oplysninger om, hvor mange penge der er lånt, hvor lang løbetiden er, hvilke vilkår der er aftalt m.v. Et pantebrev bliver også kaldt et lånedokument eller en låneseddel.

Tinglysningsafgift pantebrev

For at gøre et pantebrev gyldigt skal dokumentet tinglyses. I den anledning skal der betales en tinglysningafgift, der er en statslig afgift, der opkræves af SKAT via Tinglysningsretten.

Tingaflysningsafgiften opgøres og beregnes på følgende måde:

  • En fast afgift – 1.825 kr. (2023) *

  • En variabel afgift – 1,45 % af det pantsikrede beløb (2023) *

  • Bemærk: Afgiftssatsen kan variere fra år til år

Eksempel: Hvis vi siger, at det pantsikrede beløb er 1.500.000 kr., så vil tinglysningsafgiften beløbe sig til 23.575 kr. i alt, hvoraf den variable afgift udgør 21.750 kr.

Indfrielse af pantebrev

Det er i mange tilfælde muligt at indfri et pantebrev før udløb, men det er ikke uden omkostninger, og det er ikke altid hensigtsmæssigt. Hvorvidt det er muligt at indfri dit pantebrev før tid afhænger af de betingelser og vilkår, der er nedskrevet i lånedokumentet.

Almindelige pantebrevslån kan typisk indfries til kurs 100-103. Det betyder i praksis, at du kommer til at betale mellem 0 og 3 % af den resterende gæld i gebyr for indfrielsen. Lyder restgælden eksempelvis på 1.000.000 kroner, vil det kunne koste op til 30.000 kr. at indfri pantebrevet.

I nogle tilfælde vil det være muligt at indfri pantebrevet til under kurs 100. Det kan være muligt, hvis der er tale om et realkreditpantebrev med fast rente.

Pantebrevslån i stedet for realkreditlån og / eller boliglån

Et pantebrevslån kan være et alternativ til både realkreditlån og boliglån. Pantebrevslån, der også er kendt som ejendomskreditlån ydes af private långivere og investorer.

Et pantebrevslån er en lånetype, du bør kigge nærmere på, hvis du ikke har mulighed for at få bevilget et realkreditlån. Det kan f.eks. være aktuelt, hvis du ønsker at købe fast ejendom i provinsen, eller hvis du af andre grunde ikke kan få bevilget realkreditfinansiering.

En af fordelene ved pantebrevslån er, at du kan nøjes med at optage ét lån. I stedet for at optage både et realkreditlån og et boliglån kan du optage ét pantebrevslån.

En væsentlig ulempe ved denne lånetype er dog, at renten er relativ høj.

Typer af pantebreve

Et pantebrev er ikke bare et pantebrev. Der findes flere typer af pantebreve, og disse vil vi komme omkring herunder.

De mest almindelige pantebreve:

  • Sælgerpantebrev – Et sælgerpantebrev er, som ordet antyder, et pantebrev, der udstedes af sælgeren af en bolig. Denne type pantebrev kan bringes i spil, hvis boligkøber ikke er i stand til at få finansieret boligen på anden vis. Vilkårene aftales indbyrdes mellem køber og sælger, og det kan være en billig måde at finansiere en bolig på. De færreste boligsælgere er dog villige til at agere långivere.

  • Realkreditpantebrev – Et realkreditpantebrev er et pantebrev, der udstedes af et realkreditinstitut ved udstedelse af realkreditlån. Pantebrevet fungerer både som et lånebevis og giver samtidig långiver pant i ejendommen.

  • Ejerpantebrev – Et ejerpantebrev er et pantebrev, der udstedes af ejeren af ejendommen. I dette tilfælde vil ejer både komme til at fungere som debitor og kreditor. Denne type pantebrev kan f.eks. bringes i spil, hvis ejeren har et ønske om at låne penge i boligens friværdi med lave omkostninger.

2023-06-12

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - pantebrev

Hvor kan jeg se mit pantebrev?

Du har altid mulighed for at se, hvilke pantebreve der er tinglyst på din ejendom. Du skal blot klikke dig ind på www.tinglysning.dk, hvor du kan forespørge med og uden login.

Klik herefter på ’Fast ejendom’ i menuen og indtast din adresse. Så vil du få en oversigt over de eventuelt tinglyste pantebreve.

Hvordan opretter man et pantebrev?

Et pantebrev er et juridisk bindende dokument, der bør udarbejdes af enten en advokat eller en jurist. I princippet kan du godt udarbejde pantebrevet selv, men det anbefales at søge professionel hjælp til opgaven.

Der er også mulighed for at få hjælp til at tinglyse pantebrevet.

Hvem kan aflyse et pantebrev?

Du har selv mulighed for at aflyse et pantebrev, når pantebrevet er blevet indfriet. Fremgangsmåden afhænger af, om der er tale om et digitalt pantebrev eller ej.

Ejerpantebrevet vil være digitaliseret, hvis det er blevet tinglyst efter 2009.

Du kan nemt aflyse et digitalt pantebrev ved at logge ind på tingbogen og underskrive med NemID eller MitID. Alternativt skal der laves en fysisk påtegning, altså en skriftlig erklæring.

Hvilke ulemper er der ved et pantebrevslån?

Den største ulempe ved et pantebrevslån er, at du kan blive tvunget til at sælge din ejendom, hvis du ikke er i stand til at afdrage på dit lån som aftalt.

Du har i denne forbindelse ikke indflydelse på, hvad prisen skal være. Du risikerer derfor at lide et økonomisk tab.

Leasy DK
AcceptLån DK
Unilån DK
Remember DK
Bank Norwegian DK
Resurs Bank DK
Facit Bank DK
Ferratum DK
Ikano Bank DK
TF Bank DK
Cashper DK
Nordcredit DK
KreditNU DK
Resurs Bank DK (Car)