Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Indfrielse af lån

Check mark iconVærd at vide om ordinær og ekstraordinær indfrielse af lån

Check mark iconGuide til at indfri dit lån

Check mark iconInfo om omkostninger forbundet med at indfri et lån

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Hvad vil det sige at indfri et lån? Hvad er forskellen på ordinær og ekstraordinær indfrielse af lån? Hvad koster det at indfri et lån?

I denne guide vil vi besvare alle ovennævnte og en lang række andre spørgsmål. Går du derfor med overvejelser om at indfri et eller flere lån, bør du læse med her.

I guiden bliver du også præsenteret for alternativer til at indfri dit lån.

Hvad betyder indfrielse af lån?

Indfrielse af lån vil sige, at du tilbagebetaler dit lån. Du færdiggør med andre ord tilbagebetalingen og vil dermed blive gældfri.

Indfrielse af lån kan enten finde sted ved lånets udløb eller før tid. Disse to måder at indfri lån på går under følgende betegnelser:

  • Ordinær indfrielse = Lånet tilbagebetales ved lånets aftalte udløb

  • Ekstraordinær indfrielse = Lånet tilbagebetales inden løbetidens udløb

Læs videre for at blive klogere på henholdsvis ordinær og ekstraordinær indfrielse af lån. Vi kigger bl.a. på fordele og ulemper.

Ordinær indfrielse af lån

Der er tale om ordinær indfrielse af lån, når du tilbagebetaler dit lån ved lånets naturlige udløb.

For at betale lånet ud på denne måde, skal du blot sørge for at betale den aftalte terminsydelse, indtil du en dag har betalt lånet ud og dermed bliver gældfri.

For at sikre at tilbagebetalingen sker korrekt, bør du benytte dig af Betalingsservice. Så betaler du nemlig automatisk af på lånet. Når lånet er tilbagebetalt, kan du afmelde din betalingsaftale.

Ekstraordinær indfrielse af lån

Ekstraordinær indfrielse af lån vil sige, at du indfrier dit lån før tid.

Nogle lån vil kunne tilbagebetales på et hvilket som helst tidspunkt gennem en straksopsigelse, mens andre lån har en opsigelsesfrist, der begrænser opsigelsesmulighederne.

Du kan f.eks. overveje at indfri dit lån før tid i følgende situationer:

  1. Du har fået mere luft i budgettet – Har du flere penge mellem hænderne, end du havde, da du indgik låneaftalen, kan du overveje at indfri lånet før tid. Det kan enten ske ved, at du tilbagebetaler hele restgælden, eller at det månedlige afdrag bliver hævet.

  2. Du har solgt din bolig – Når du sælger din bolig, skal du indfri dit lån, og regnskabet skal gøres op.

Fordele ved at indfri et lån før tid

At du har mulighed for at indfri et lån før tid er ikke ensbetydende med, at du skal gøre det. Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at der kan være visse fordele ved at gøre det.

Fordelene ved ekstraordinær indfrielse af lån består bl.a. af følgende:

  1. Du får ét lån mindre at afdrage på – Hvis du afdrager på flere lån på en gang, kan det være befriende at indfri et af lånene. Det vil give dig et bedre overblik.

  2. Du sparer penge ved at betale renter i færre måneder – Den største fordel ved at indfri et lån før tid er, at det kan give en stor økonomisk besparelse. Du slipper nemlig for at betale renter i lånets resterende løbetid.

Hvad koster det at indfri et lån?

Det kan koste fra nul og op til mange tusinde kr. at indfri et lån.

Der er aldrig ekstra omkostninger forbundet med indfrielse af lån, hvis der er tale om ordinær indfrielse af lån.

Der kan til gengæld blive opkrævet et gebyr ifm. ekstraordinær indfrielse af lån. Långiver kan vælge at opkræve et gebyr som en form for kompensation for de renteindtægter, som de går glip af.

Om det koster noget, og hvor meget det koster, afhænger bl.a. af, hvilket lån der ønskes indfries, og hvad der står i låneaftalen.

Mens traditionelle privatlån og forbrugslån typisk er gratis at indfri før tid, betaler du som regel et gebyr ved indfrielse af et realkreditlån før tid.

Du kan indfri dine lån ifm. optagelse af et samlelån

Det kan i flere forskellige situationer give økonomisk mening at indfri et lån før tid. Det kan f.eks. give mening, hvis du afdrager på en række mindre lån med meget høje renter.

Disse lån kan du indfri før tid ved at optage et samlelån. Du kommer ikke af med din gæld ved at benytte denne metode, men til gengæld kan du spare penge og opnå et bedre overblik.

Indfrielse af lån ved salg af bolig

Står du over for at skulle sælge din bolig, skal du være bekendt med, hvordan indfrielse af realkreditlån foregår, og hvad du skal være opmærksom på i denne proces.

Ved boligsalg overdrages et realkreditlån ikke til boligens køber, hvorfor du vil skulle indfri dit lån. I den forbindelse skal du være forberedt på, at der vil blive opkrævet et indfrielsesgebyr og eventuelle andre gebyrer.

Kontakt din bankrådgiver for mere viden om at indfri et lån før tid ved et boligsalg.

2023-06-12

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - indfrielse af lån

Hvilken kurs kan jeg indfri mit lån til?

Ved konverterbare lån, eksempelvis fastforrentede lån, vil det være aftalt, at lånet kan indfries til kurs 100. Denne mulighed er ikke altid til stede ved inkonverterbare lån, eksempelvis rentetilpasningslån.

Långiver vil naturligvis kunne give dig et konkret svar på dette spørgsmål, så tøv ikke med at forhøre dig.

Hvornår giver det mening at indfri et lån?

Det er op til den enkelte at vurdere, hvornår det giver mening at indfri et lån før tid.

De fleste vælger at indfri deres lån før tid, hvis de står over for en større økonomisk besparelse. Det kan f.eks. være, at der kan spares mange tusinde kroner i renteudgifter.

Hvordan indfries et lån i praksis?

Et lån indfries i praksis ved, at du kontakter långiver og tilkendegiver dit ønske om at indfri dit lån. Långiver vil herefter give dig besked om, hvor stor din restgæld er, og hvordan du indbetaler det resterende beløb.

Når du har opsagt lånet og betalt restgælden, vil du være gældfri. Få med fordel långiver til at bekræfte, at indfrielsen af lånet har fundet sted.

Hvor udbredt er det at indfri lån før tid?

Det er meget udbredt at indfri lån før tid.

Det skyldes, at danske låntagere generelt er blevet mere opmærksomme på, at der kan være penge at spare ved at indfri deres gæld inden lånets udløb.

AcceptLån DK
Nordcredit DK
KreditNU DK
Facit Bank
Resurs Bank DK
TF Bank DK
Resurs Bank DK (Car)
Leasy DK
Cashper DK
Ikano Bank DK
Remember DK