Budgetskabelon
Skab overblik med en budgetskabelon
Gennemgang af posterne i et budget
Fordele ved at bruge en budgetskabelon
En budgetkonto kan hjælpe dig med at få styr på dine faste udgifter en gang for alle. Denne konto kan være et godt supplement til andre bankkonti som en lønkonto og en opsparingskonto. Det er ikke påkrævet med en budgetkonto, men der er ikke desto mindre mange fordele ved at få en budgetkonto. Vi gennemgår fordelene i denne guide. Du kan også læse om, hvordan du opretter en budgetkonto hos din nuværende bank eller hos en anden bank.
Hvad er en budgetkonto?
En budgetkonto er en konto i en bank, hvortil du hver måned overfører et fast beløb, der dækker betaling af dine faste udgifter. For at kunne overføre et passende beløb til kontoen skal du i første omgang have lagt et budget. I dette budget skal du have medregnet alle dine faste udgifter.
På budgetkontoen skal der være penge til betaling af følgende:
- Husleje
- Forsikringer
- Lån
- Bil
- Abonnementer (fitness, streaming, telefoni, bredbånd m.v.)
- … og andre faste udgifter!
I princippet kan du godt have flere budgetkonti fordelt ud på en række kategorier, men de fleste vælger kun at have én budgetkonto.
Hvorfor er en budgetkonto en god idé?
En sund privatøkonomi er med til at øge din trivsel og sikre dig en god nattesøvn. For at skabe en sund økonomi kan du gøre brug af forskellige tiltag, og en budgetkonto er et af de tiltag. De fleste bankfolk, økonomiske rådgivere og andre fagpersoner anbefaler privatpersoner at få en budgetkonto, og det er velbegrundet.
Nedenfor fremhæver vi nogle af fordelene ved at have en budgetkonto:
- Alle faste udgifter samles på én og samme konto – og det giver overblik
- Du kan dele budgetkontoen med en anden – f.eks. din ægtefælle eller roomie
- Der er mulighed for automatisk betaling af regninger
- Du kan lettere regne ud, om der er penge til nyanskaffelser
1 Du kan samle alle dine faste udgifter på én konto og opnå et godt overblik En budgetkonto kan, hvis den er sat korrekt op, sikre dig et godt overblik over dine faste udgifter og din privatøkonomi i det hele taget. Når alle dine faste udgifter er betalt, vil du stå tilbage med et rådighedsbeløb, som er det beløb, du kan bruge til øvrigt forbrug, eksempelvis husholdning, gaver, ferie m.v. Der bliver ikke nødvendigvis trukket det samme beløb på budgetkontoen hver måned, da nogle udgifter betales halvårligt eller årligt, mens andre udgifter betales månedligt eller kvartalsvist. Ved at indbetale et gennemsnit af dine udgifter over et helt år kan du tage højde for dette. Så sikrer du dig, at der også er penge til dine faste udgifter i de mest udgiftstunge måneder.
2 I kan være flere personer om budgetkontoen En budgetkonto kan være en personlig konto, men der er også mulighed for at få en fælles budgetkonto med f.eks. en kæreste, ægtefælle eller roomie. Er der flere personer i husstanden, og ønsker I at dele de faste udgifter, vil det være oplagt at få en fælles konto til betaling af regningerne. Din samlever kan blive tilknyttet som medkontohaver, så vedkommende også kan følge med via mobilbank og netbank.
3 Du kan betale dine udgifter automatisk og slippe for rykkergebyrer Det er aldrig hensigtsmæssigt at misse en betaling. Det sender ikke kun et skidt signal til kreditor, men kan også koste dyrt i rykkergebyrer m.v. Du kan med fordel tilmelde alle dine faste udgifter til Betalingsservice, så du ikke fremadrettet skal bruge tid på at håndtere indbetalingskort eller bekymre dig om at misse en betaling.
4 Du kan lettere vurdere, om du har råd til nyanskaffelser Drømmer du om at købe en ny bil, en ny elevationsseng eller en rejse sydpå? Så er det alfa og omega, at du hurtigt kan gennemskue, om der er penge i budgettet. Ved at få oprettet og opsat en budgetkonto kan du altid regne ud, om der er råd til en given nyanskaffelse. Dermed reduceres risikoen for at tage dårlige økonomiske beslutninger. Du kan evt. gøre det til en vane at overføre et lille beløb til din opsparingskonto hver måned, hvis du gerne vil holde tingene adskilt i din privatøkonomi.
Budgetkonto med eller uden kredit
Ofte er der mulighed for at supplere en budgetkonto med en kassekredit. Denne mulighed kan du overveje at gribe, hvis du gerne vil have en buffer til uforudsete udgifter eller til ekstra store udgifter. Ved at få tilknyttet en kredit slipper du for, at du får en utilfreds bankrådgiver i telefonen, hvis du i en eller flere måneder går i minus. Du slipper desuden for at låne penge til uforudsete udgifter. Vil du også gerne have lidt mere fleksibilitet på budgetkontoen? Så skal du forhøre dig om muligheden for at få tilknyttet en kassekredit. Det kræver naturligvis en positiv kreditvurdering.
Hvordan får jeg en budgetkonto?
Du kan hos nogle banker ansøge om en budgetkonto via netbank. Hos andre banker skal du række ud telefonisk eller pr. mail for at anmode om at få oprettet en ny konto. Hvis du ikke bliver præsenteret for muligheden i din netbank, så kontakt da din bankrådgiver.
Sådan får du en budgetkonto:
- Overvej, om du vil have en budgetkonto med eller uden kredit
- Kontakt din bank eller en anden bank og bed om en budgetkonto
- Giv banken besked om, at du ønsker en medkontohaver, hvis kontoen skal være fælles
- Få adgang til din budgetkonto ved at logge ind med NemID eller MitID
Ofte kan kontoen oprettes på få dage eller uger, medmindre du ønsker at få tilknyttet en kassekredit, idet der i givet fald skal laves en kreditvurdering.
Sammenligning af budgetkonti fra danske banker
En budgetkonto har akkurat samme funktion, uanset om du har kontoen det ene eller andet sted. Alligevel betaler det sig at sammenligne de forskellige banker med henblik på at finde det bedste sted at håndtere din privatøkonomi, herunder din budgetkonto.
Dette skal du bl.a. undersøge hos bankerne:
- Hvad koster det at få oprettet en budgetkonto?
- Hvordan er brugervenligheden i netbanken og mobilbanken?
- Er det muligt at få tilknyttet en kassekredit? Og hvad koster det i givet fald?
- Hvad skriver nuværende og tidligere kunder om den givne bank?
Hvis din budgetkonto går i minus
Du skal naturligvis undgå, at din budgetkonto går i minus. Dette bør du let kunne undgå, hvis du har lagt et fyldestgørende budget, og hvis du laver en fast overførsel til kontoen hver måned. Hvis det alligevel sker, så bør du hurtigst muligt dække minusset ved at lave en overførsel fra din lønkonto eller en anden bankkonto. Gør du ikke det, vil du typisk komme til at betale en overtræksrente, medmindre du har tilknyttet en kredit.