Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Annuitetslån

Check mark iconAlt du skal vide om annuitetslån

Check mark iconSimpel annuitetslån formel

Check mark iconEksempel på et annuitetslån

Lånebeløb:
Låneperiode
E-mail adresse:
Indtast venligst din e-mail.
Telefonnummer:
Indtast venligst dit telefonnummer.
Estimeret månedlig ydelse* 3.843 kr. *Ved 7,00 % variabel deb. rente. Priseksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. ÅOP 7,84 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

Som låntager bør du være bekendt med lånetypen annuitetslån, idet størstedelen af alle privatlån netop er annuitetslån. Det gælder bl.a. billån, banklån og realkreditlån for blot at nævne et par eksempler. Dit kommende lån vil derfor sandsynligvis også være et annuitetslån. 

Et annuitetslån er bl.a. kendetegnet ved, at du betaler det samme beløb hver måned. Dette er der både fordele og ulemper forbundet med. Netop fordelene og ulemperne er noget af det, vi vil komme ind på i denne guide.

Fortsæt også læsningen for at blive introduceret for, hvordan sådanne lån beregnes. Vi kommer også med et konkret eksempel på annuitetslån. 

Hvad er et annuitetslån?

Et annuitetslån er et lån, der tilbagebetales med lige store ydelser gennem hele lånets løbetid. Du betaler typisk en fast ydelse hver måned.

Ved de første terminer vil størstedelen af ydelsen gå til renter, men i takt med at du får betalt af på lånet og dermed nedbringer din gæld, så vil afdraget udgøre en større og større del af ydelsen. 

Det har den konkrete betydning, at gældsafviklingen sker i et langsomt tempo i starten, mens det går hurtigt i slutningen af lånets løbetid, da der betales mere i afdrag og mindre i renter på dette tidspunkt.  

Alle faktorer – både afdrag, restgæld og renteomkostninger – vil altså ændre sig i løbet af lånets løbetid med undtagelse af ydelsen, der er konstant. 

Annuitetslån formel

Leder du efter en annuitetslån beregner eller en formel til beregning af annuitetslån? Så er du landet på den rigtige hjemmeside.

Med en annuitetslån formel kan du f.eks. beregne lånets størrelse (hovedstol). I den anledning skal du have lommeregneren frem og benytte dig af følgende formel:

Annuitetslån formel

Faktorer:

 • G = Hovedstolen 

 • R = Rentefoden pr. termin

 • Y = Ydelsen

 • N = Antal terminer 

Ovenstående formel er kendt som GRYN-formlen. Denne formel er f.eks. nyttig at bruge, hvis du ønsker svar på, hvor stort et lån du har råd til at optage. 

Der findes ligeledes formler til at beregne henholdsvis R, Y og N, der kan anvendes, hvis der skulle være behov for dette. 

Annuitetslån eksempel

Som lovet får du i dette afsnit et konkret eksempel på et annuitetslån. Dette eksempel kan måske være med til at give dig en bedre forståelse for lånetypen.

Nedenfor finder du eksemplet, hvor der lånes 10.000 kr. med en årlig rente på 1 % og en løbetid på 12 måneder. Der opkræves i eksemplet et terminsgebyr på 25 kr. 

Termin Restgæld Afdrag Renter Gebyrer Ydelse
1 10 000 830 8 25 863
2 9 170 830 8 25 863
3 8 340 831 7 25 863
4 7 509 832 6 25 863
5 6 678 832 6 25 863
6 5 845 833 5 25 863
7 5 012 834 4 25 863
8 4 179 834 3 25 863
9 3 344 835 3 25 863
10 2 509 836 2 25 863
11 1 674 836 1 25 863
12 837 837 1 25 863

Som ovenstående eksempel meget fint illustrerer, så vil afdraget stille og roligt vokse i løbet af lånets løbetid, mens renterne vil falde.

Indhenter du et tilbud på et annuitetslån, så er det ikke unormalt, at du vil blive præsenteret for en tabel lignende ovenstående. 

Fordele og ulemper ved annuitetslån

Du ved nu, hvad der kendetegner et annuitetslån, og det har måske givet dig en idé om, hvilke fordele og ulemper der er ved lånetypen. 

Hvad end du allerede er bekendt med nogle af plusserne og minusserne ved sådanne lån, eller om du er på bar bund, så kan du tilegne dig en masse viden ved at fortsætte læsningen. Vi gennemgår nemlig det hele herunder.

Fordele

 1. Du kender din månedlige udgift og kan lettere lægge et budget – Den altoverskyggende fordel ved et annuitetslån er, at du ved nøjagtigt, hvor meget du skal betale hver måned, idet ydelsen er konstant. Dermed kan du lettere lægge et budget og bevare en sund privatøkonomi. 

 2. Ydelserne på lånet efter skat er små i starten – En anden fordel ved annuitetslån er, at ydelserne på lånet efter skat er relativt små i starten. Årsagen til dette er, at rentebetalingerne er fradragsberettigede. 

Ulemper

 1. Gældsafviklingen går langsomt i starten – Som vi har beskrevet tidligere i guiden, så vil betalingerne ved de første terminer hovedsageligt gå til renteomkostninger og i mindre grad til afdrag. Det betyder, at gældsafviklingen vil gå meget langsomt i starten. Dette kan rent psykologisk være en ulempe, hvis du prioriterer højt at kunne reducere din restgæld hurtigt. 

Lån op til 400.000 kr. med et annuitetslån – ansøg via Sambla

Lyder et annuitetslån som noget for dig? Så kan du nemt, hurtigt og gratis ansøge om et sådant lån via vores website. 

Vi samarbejder med en lang række banker, der tilbyder annuitetslån til private låntagere. Det betyder, at du blot ved at sende en enkelt ansøgning kan indhente tilbud fra en håndfuld velrenommerede banker.

Du kan ansøge om et annuitetslån på op til 400.000 kr. ved at gøre følgende:

 1. Udfyld vores ansøgningsformular 

 2. Vi sender din ansøgning videre til vores samarbejdspartnere 

 3. Bankerne behandler din ansøgning og udarbejder uforpligtende lånetilbud til dig

 4. Du modtager nogle personlige lånetilbud

 5. Du kan vælge det bedste og / eller billigste annuitetslån blandt dine tilbud

2022-06-20

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - annuitetslån

Hvad betyder annuitetslån?

Annuitetslån betyder, at der betales et fast beløb på hver terminsdato. Dette beløb dækker både renter og afdrag på gælden. I løbet af lånets løbetid vil en mindre del af ydelsen gå til renter, mens afdragene vil stige.

Hvad kendetegner et annuitetslån?

Et annuitetslån er kendetegnet ved at have en fast ydelse gennem hele lånets løbetid. Hvis den oplyste ydelse f.eks. er 1.500 kroner, så vil denne ydelse gøre sig gældende ved både termin 1, 2, 3 osv. Mens ydelsen er konstant, så vil renterne og afdragene ændre sig.

Hvordan finder man renten i annuitetslån?

Du kan finde renten i annuitetslån på to forskellige måder. Du kan enten finde renten ved at bruge en lommeregner eller ved at bruge en online beregner. Vi anbefaler sidstnævnte, hvis du gerne vil undgå at jonglere med halvsvære formler.

Hvornår giver det mening at optage et annuitetslån?

Det giver rigtig god mening at optage et annuitetslån, hvis det er vigtigt for dig, at betalingerne til lånet er de samme gennem hele lånets løbetid. Med en konstant ydelse vil du lettere kunne få dit budget til at hænge sammen.

Leasy DK
KreditNU DK
Resurs Bank DK
Facit Bank
AcceptLån DK
Resurs Bank DK (Car)
Ikano Bank DK
Remember DK
TF Bank DK
Cashper DK
Nordcredit DK