Lån penge Samlelån Billån Lånetyper

Feriepenge

Check mark iconGuide til at bestille feriepenge

Check mark iconOverblik over de vigtigste regler og frister

Check mark iconVærd at vide om udbetaling af feriepenge

Feriepenge er en økonomisk godtgørelse, som lønmodtagere optjener, mens de er i arbejde. Formålet med optjening og udbetaling af feriepenge er at sikre, at man ikke oplever økonomiske vanskeligheder, når man holder ferie.

I denne artikel vil vi komme omkring, hvad feriepenge er, hvem der har ret til at modtage dem, hvor meget man kan få i feriepenge og meget mere. Vi vil give dig en omfattende guide til alt, hvad du behøver at vide om feriepenge, så du kan være godt forberedt, når ferien nærmer sig.

Hvad er feriepenge?

Feriepenge er en form for økonomisk kompensation, som alle lønmodtagere optjener og har ret til at få udbetalt ifm. afholdelse af ferie.

Feriepenge udbetales af din arbejdsgiver og er at betragte som en slags kompensation for den løn, som du ikke modtager, når du holder ferie, medmindre du er ansat med ferie med løn.

Feriepenge kaldes også feriegodtgørelse, og er det begreb, de fleste arbejdsgivere bruger. Uanset hvilken betegnelse der anvendes, refererer de alle til det samme koncept; at sikre at lønmodtagere har en økonomisk buffer, når de holder ferie.

Hvem kan få feriepenge?

Jf. ferieloven har alle lønmodtagere ret til at modtage feriepenge. Dette gælder, hvad end du arbejder fuldtid eller er timelønnet. Det er en lovpligtig forpligtelse for din arbejdsgiver at indbetale feriepenge til dig.

Bemærk, at du ikke har mulighed for at få udbetalt feriepenge, hvis du er selvstændig erhvervsdrivende.

OBS: Du kan ikke få feriepenge og offentlige ydelser, såsom kontanthjælp eller arbejdsløshedsdagpenge, på samme tid (SU undtaget)

Optjening af feriepenge for timelønnede og ansatte med en fast månedsløn

Som lønmodtager optjener du 2,08 feriedage pr. måned, du arbejder. I løbet af et kalenderår vil du dermed optjene 25 feriedage svarende til fem ugers ferie.

Ved afholdelse af disse fem ugers ferie skal du godtgøres af din arbejdsgiver – enten ved at få udbetalt feriepenge eller ved at kunne holde ferie med løn.

Timelønnede og ansatte med en fast månedsløn har forskellige måder at optjene feriepenge på. Bliv klogere på det herunder:

  • Timelønnet lønmodtager: Timelønnede lønmodtagere optjener feriepenge eller også kendt som feriegodtgørelse. Feriegodtgørelsen udgør 12,5 % af den samlede skattepligtige lønindtægt, som ikke er fradragsberettiget. Dette beløb betales af din arbejdsgiver og indbetales til FerieKonto.
  • Lønmodtager med en fast månedsløn: Ansatte med en fast månedsløn optjener feriepenge i form af ferie med løn og ferietillæg. Udover deres normale månedsløn har de ret til minimum 1 % af deres løn som ferietillæg fra deres arbejdsgiver.

Hvordan kan jeg se og bestille mine feriepenge?

En nem og bekvem måde at se og bestille dine feriepenge på er ved at bruge Borger.dk. Borger.dk er en online platform, hvor du kan få adgang til forskellige offentlige tjenester og oplysninger.

Her kan du logge ind med NemID eller MitID, hvorefter du kan se og bestille feriepenge.

Sådan gør du:

  1. Klik dig ind på https://www.borger.dk/bestil-feriepenge
  2. Klik på Videre
  3. Log ind med NemID eller MitID
  4. Bestil dine feriepenge

Der er én alternativ måde at bestille feriepenge på, hvis du ikke har NemID eller MitID. Du skal udfylde og indsende en blanket, der er at finde via Borger.dk.

OBS: Du skal rette henvendelse til din arbejdsgiver, hvis der er fejl i det oplyste antal dage eller i det beløb, du har optjent.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har glemt at bestille mine optjente feriepenge?

Du skal holde ferie for at kunne få udbetalt feriepenge, og du skal selv sørge for at bestille feriepengene. I den forbindelse er der nogle tidsfrister, du skal være opmærksom på.

Du kan tidligst bestille feriepenge én måned inden din første feriedag. Sidste frist for bestilling af feriepenge for ferie, der blev holdt i ferieafholdelsesperioden er d. 30. september for det forrige år.

Hvis du har glemt at bestille feriepenge inden for de gældende frister, kan du i nogle tilfælde få pengene udbetalt i næste ferieår. Det kræver, at du har haft en gyldig feriehindring, eksempelvis sygdom, barsel m.fl.

Udbetaling af feriepenge ved fratrædelse, pension osv.

Hvis du beslutter dig for at fratræde din stilling eller går på pension, vil du normalt modtage udbetaling af dine optjente feriepenge. Dette sikrer, at du har en økonomisk buffer, når du siger op eller går på pension.

Ved dødsfald vil feriepengene blive udbetalt til enten boet eller de pårørende. Feriepengeinfo får automatisk besked om dødsfald, medmindre afdøde bor i udlandet.

Hvorfor får jeg ikke udbetalt feriepenge i år?

Der kan være forskellige årsager til, at du ikke får udbetalt feriepenge i et bestemt år. De typiske årsager består af følgende:

  • Du har ikke optjent feriepenge
  • Du har ferie med løn
  • Din arbejdsgivers frist for indberetning er ikke udløbet

Kontakt din arbejdsgiver og / eller Feriepengeinfo, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er berettiget til feriepenge.

Betaling af skat af feriepenge er arbejdsgiverens ansvar

Når det kommer til betaling af skat af dine feriepenge, er det din arbejdsgivers ansvar at håndtere denne proces. Din arbejdsgiver skal betale skat af feriepengene, inden de udbetales til dig. Feriepenge bliver beskattet på samme måde som almindelig løn.

Når der er svaret skat af feriepengene, vil de blive indbetalt på din FerieKonto, og når du bestiller pengene, vil de blive udbetalt til din NemKonto.

Din fagforening kan hjælpe ved tvister om feriepenge

Hvis du oplever tvister eller problemer relateret til dine feriepenge, kan du få hjælp fra din fagforening.

Din fagforening vil være i stand til at yde rådgivning og sparring gennem processen og hjælpe med at løse eventuelle tvister, der måtte opstå mellem dig og din arbejdsgiver.

Rækker dine feriepenge ikke til årets ferieplaner? Du kan evt. tage et lån

Hvis du ikke har nok feriepenge til at finansiere dine rejseplaner i år, kan du overveje at tage et lån. Et lån kan give dig den ekstra økonomiske fleksibilitet, du har brug for til at realisere dine ferieplaner.

Vi anbefaler, at du undersøger dine muligheder og finder det bedste lån til dine behov, før du beslutter dig for at låne penge til dine ferieplaner.

Hos Sambla har du netop rig mulighed for at skabe dig et overblik over dine lånemuligheder og sammenligne dem på kryds og tværs.

Du skal være minimum 18 år gammel for at indhente lånetilbud og optage lån.

2023-08-30

Med over 6 års erfaring indenfor låneformidling, har han godt styr på det nordiske lånemarked, Afif holder øje med at alt på Sambla.dk er korrekt og opdateret.

Spørgsmål og svar - feriepenge

Hvornår bliver feriepenge udbetalt?

Feriepenge bliver udbetalt, når du holder ferie. Dette betyder, at du vil modtage dine feriepenge, når du afholder din optjente ferie.

Hvornår du får udbetalt dine feriepenge afhænger af tre centrale ting; hvornår du har din første feriedag, hvem der udbetaler feriepengene, og hvornår du har bestilt feriepengene.

Hvis det er FerieKonto, der udbetaler dine feriepenge, vil pengene blive overført til din NemKonto inden for fire bankdage, hvis du bestiller feriepengene mindre end fire uger før din første feriedag.

Hvornår kan jeg bestille mine feriepenge?

Som lønmodtager med ret til feriepenge kan du tidligst få dine feriepenge udbetalt en måned før din første feriedag.

Hvis din første feriedag f.eks. er d. 1. juli, kan du tidligst få udbetalt feriepengene d. 1. juni.

Hvad er indefrosne feriepenge?

Indefrosne feriepenge er de feriepenge, som du har optjent mellem d. 1. september 2019 og d. 31. august 2020, men som ikke blev udbetalt til dig i denne periode.

I stedet for at blive udbetalt, blev pengene indefrosset og kan først blive udbetalt senere. Denne ordning blev indført i forbindelse med den nye ferielov, som trådte i kraft i 2020.

Formålet med at indefryse feriepengene var at skabe en overgangsperiode mellem den gamle og den nye ferielov.

Kan jeg få feriepenge uden at holde ferie?

Nej, ifølge ferieloven har du som hovedregel ikke mulighed for at få feriepenge uden at holde ferie.

Kun i visse tilfælde er det muligt at få udbetalt feriepenge, uden at ferien holdes. Det kan bl.a. lade sig gøre i tilfælde af, at du flytter til udlandet, eller at du forlader arbejdsmarkedet pga. alder, sundhed e.l.

Resurs Bank DK (Car)
KreditNU DK
Ikano Bank DK
AcceptLån DK
Cashper DK
Nordcredit DK
Leasy DK
Facit Bank
TF Bank DK
Resurs Bank DK
Remember DK